≫ 

Osvanula čitulja posvećena Gadafiju na 9. godišnjicu ubistva: Sekulići će ga sa žalom pamtiti zauvek

Libijski državnik Moamer el Gadafi ubijen je 20. oktobra 2011. godine, a sećanje na njega izgleda da u Srbiji i dalje živi

  • 8
Gadafi, čitulja

Foto: Reprint Novosti

Libijski revolucionar i političar Moamer el Gadafi, poznat i kao pukovnik Gadafi, vladao je Libijom skoro 42 godine. Na današnji dan, 2011. godine, ubijen je zajedno sa svojim sinom Mutasimom.

I posle devet godina, sećanje na libijskog vladara i dalje živi, i to baš u Srbiji, u domu porodice Sekulić. Naime, danas je u novinama osvanula čitulja Moameru el Gadafiju, baš na godišnjicu njegove pogibije. Čitulju su libijskom državniku posvetili Nada i njen suprug Đuro.

- Dana 20. oktobra 2020. je devet godina od smrti Moamera el Gadafija, predsednika Libijske Arapske Džamahirije Libije. Veliki čovek i državnik je ubijen. S poštovanjem i žalom pamtiću ga zauvek - stoji u čitulji.

Podsetimo, Gadafi je ubijen 20. oktobra 2011. dok je pokušavao da pobegne iz rodnog Sirta, a tri dana kasnije je bivši pobunjenički Nacionalni prelazni savet (NTV) proglasio "potpuno oslobođenje" Libije i saopštio da je više od 30.000 ljudi poginulo u devetomesečnoj pobuni s podrškom NATO koja je počela kao deo "arapskog proleća".

Tokom 42 godine svoje vladavine Moamer el Gadafi je uspeo uz pomoć eksploatacije nafte da uzdigne zaostalu pustinjsku Libiju u državu s najbogatijim stanovništvom arapskog Bliskog istoka, odnosno Severne Afrike koja je predstavljala svojevrsni Eldorado za tamošnje susedne države, tako da u njoj osim oko 6 miliona Libijaca živelo i više oko 2 miliona registrovanih stranaca.

Video: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    20. oktobar 2020 | 12:57

    Nije im valjao Gadafi isto kao nama Tito...a imali su sve...a imali smo sve...

  • T za Teslu 🇷🇸

    20. oktobar 2020 | 12:33

    Čuj „oslobođenje Libije”... ubise ga pred ocima svjeta i nikom nista.Sa druge strane postoji sumnja da je Putin onog nekog nebitnog lika otrovao i hoće demokratske zemlje oci da mu izvade...Kakav cirkus

  • Mihailović

    20. oktobar 2020 | 14:31

    Sad im je zapadna demokratija donela "el dorado" u plemenskom ratu,bedi i smrti...samo zbog nafte

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA