SPC podržala struku oko načina kako treba obeležavati slavu: Poštujte ove mere i pravila za goste

Briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vere, već ljubavi i odgovornosti prema bližnjima

  • 5
JAGODINA SLAVA MERE Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U susret slavama, koje ćemo zbog epidemije koronavirusa proslavljati u specifičnim okolnostima, preporuke struke podržala je i Srpska pravoslavna crkva. Krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Nema krsne slave bez sveće, žita, vina i kolača, koji se priprema sa svetom vodicom. Tradicija njenog osveštavanja u domovima vernika u Kruševačkoj eparhiji neće biti prekidana, uz poštovanje preporuka struke i lekara o protivepidemijskim merama, piše RTS.

- Ove godine sveštenici su normalno krenuli da svete vodicu. Postoje pojedinačni slučajevi gde ljudi zažele da im donesemo u flašici vodicu, što mi njima naravno izađemo u susret. A evo juče je bio praznik Sv. Apostola Tome i veliki broj naših vernika sa maskama su dolazili u hram Božiji. Na svakom stolu gde se reže kolač postoji alkohol, tako da svako od nas i od njih može da ruke dezinfikuje - ističe Željko Marković, starešina crkve Lazarice.

Briga o sopstvenom zdravlju nije izraz odsustva vere, već ljubavi i odgovornosti prema bližnjima. Otuda će većina vernika ove godine poslušati savete da zaštitnika doma proslavi sa što manje gostiju ili samo u krugu porodice.

- Porodica kao mala crkva, kao crkva u malom, upravo na dan slave treba da posvedoči to. Slava će biti prilika da nas sabere, da nas okupi, da se potrudimo da što više jedni drugima posvedočimo ljubav, a možda na ovaj način ćemo i poželeti jedni druge da bismo jedni druge više voleli - navodi Željko Marković.

Povratak tradiciji, obeležavanju krsne slave u krugu porodice ili, kako se nekada činilo, sa gostima, koji tek na kratko navrate da se posluže žitom, kafom i kolačima, možda su prava preporuka u godini pandemije.

Video: Kon:U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladan

    20. oktobar 2020 | 16:39

    Čekamo zvanični stav patrijaršije i patrijarha Irineja za vernike.I onako je previše samovolje i improvizacije u sveštenstvu,a sada još i ovo.

  • BG 1

    20. oktobar 2020 | 17:15

    Zar virus postoji i za SPC i vernike,kada su ga otkrili jer do sada nisu tako radili ?

  • Kikii

    20. oktobar 2020 | 16:53

    Svete vodicu i uzimaju silne pare,zato se voze dobra kola.. Slavi ima da slavim kako ja hoću,niko me neće sprečiti.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA