≫ 

Nema novih mera, ali neće biti tolerisanja, uvodi se antigenski test: Završena sednica Kriznog štaba

Prvi put od početka epidemije i dolaska virusa u našu zemlju, Srbija je juče imala više od 500 ljudi kojima je u jednom danu potvrđen virus

Krizni štab zasedanje Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Palati Srbije danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj članovi nisu odneli odluku o uvođenju novih, rigoroznijih mera, iako se tako očekivalo, zbog sada već, nepovoljne epidemiološka situacija u zemlji. 

Imunolog Srđa Janković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da nisu donete nikakve nove mere već da se samo više neće tolerisati kršenje već postojećih mera. Istakao je i da se radi na pravnom okviru, kako bi kršenje mera moglo da bude sankcionisano. 

- Ovoga puta nismo pooštravali mere. Naglasak je na tome da se mere koje su na snazi sagledaju oštrije i da sprečimo njihovo kršenje da nam se situacija dalje ne pogoršava. Za sada nismo uveli PCR test na granicama. To je nešto što imamo za budućnost. Za sada je akcenat da se mere sprovode rigorozno i dosledno, i da svi solidarno u tome učestvujemo - kazao je Janković:

- To znači da više nećemo tolerisati kršenje mera. Naravno, radimo i na pravnom okviru kako bi moglo da se sankcioniše ako se mere krše. 

Na pitanje da li to znači da nemamo pravni okvir za kažnjavanje, objasnio je da delimično imamo, ali da je cilj ovog sastanka da se to poboljša.

Janković je rekao da je samo doneta odluka o uvođenju brzih antigenskih testova. 

- Situacija se pogoršava. Doneli smo odluku da uvodimo brze antigenske testove. To znači poboljšanje brze dijagnostike kovida 19. Postupak sa njima će biri precizirano kasnije - rekao je Janković i dodao da za sada nema potrebe za prelazak škola na onlajn nastavu.

Juče smo bili na korak od PCR na granicama 

Kako je juče rekao za naš portal prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član štaba, ozbiljno će se danas razmatrati uvođenje negativnog PCR testa za sve koji ulaze u našu zemlju, ili serološkog testa, koji dokazuje prisustvo IgG antitela na koronu, odnosno da je neko preležao kovid 19. 

On je rekao da je cilj da se pojača kontrola na granicama, a pričaće se o tome da se dodatno pooštri kontrola u ugostiteljskim objektima, odakle se virus najviše i širi. 

I njegov kolega dr Predrag Kon, takođe, epidemiolog i član štaba, kazao je juče za medije da je sada već izvesno uvođenje testa pri ulasku u zemlju. A isto je najavio i imunolog Srđa Janković.

- U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka - rekao je Janković.

Za sada nema govora o  prelasku škola na onlajn. Plan je da na taj vid nastave prelaze samo ukoliko unutar jedne škole ima 30 do 50 obolelih. Takođe, na onlajn može preći i jedno odeljenje u kojem ima više od 3 obolelih.

Srbija je juče oborili rekord u broju obolelih u jednom danu. Prvi put od početka epidemije, i dolaska virusa u našoj zemlji, imali smo više od 500 osoba za 24 kojima je dijagnostikovan virus - čak 512. Ovu brojku nismo imali ni u julu, kada je bio drugi talas, za koji struka kaže da je bio najteži.

Srđa Janković Dr Srđa Janković/ Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ne razmatra se ograničenje kretanja

Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković naveo je pre početka sednice da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu sa tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

Janković je rekao da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon današnjeg sastanka Kriznog štaba.

- U ovom trenutku još nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna, ne mogu da kažem pre sastanka - rekao je Janković za Tanjug.

Broj novozaraženih je uznemirujući

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u sredu uveče da je broj novozaraženih u zemlji uznemirujući i da je današnji sastanak Kriznog štaba nephodan kako bi se utvrdile dalje mere u borbi sa korona virusom, navodeći da je izvesno uvodenje obaveznih PCR testova za sve koji ulaze u Srbiju.

- Broj novozaraženih je uznemirujući i moramo da se sastanemo i porazgovaramo o svemu. Jasno je da mere mogu biti samo restriktivnije, a takođe i kontrola isto mora da se pojača, ne zbog sankcija građana, već da bi se angažovao svaki deo svake institucije i ustanove - rekao je on.

Ističe da, ako se uspelo u tome da se u školama formira dobar nadzorni sistem, tako da nema veće transmisije, onda je to izvodljivo i za ostale. Naglasio je da je važno da se svi ukljuce u brobu protiv novog korona virusa i poštuju mere i preporuke.

- Dalje restrikcije se ne smeju isključivati, i to nije nemoguće, ali još nisu u opciji - rekao je dr Kon.

Predrag Kon Dr Predrag Kon / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Uvodenje obaveznih PCR testova za sve one koji ulaze u Srbiju je izvesno i ovog puta, kaže Kon, neće biti izuzetaka.

- To već postoji kao mera samo treba da počne da se primenjuje za sve. Biće kako za naše državljanje, tako i za strance. Tu moramo da pooštirmo nadzor i kontrolu na granicama - istakao je Kon.

Upitan o eventulanim radikalnijim merama za Beograd ,gde je najveći broj zaraženih, Kon kaže da Beograd jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još nema potrebe da budu ozbiljnije.

- Definitivno broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, ne samo Beogradu, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični. Jedino gde se cini da je relativno stabilno je Vojvodina, mada i tu postaje nesigurno - kaže Kon.

Navodi da je stanje u bolnicama za sada stabilno, ali da je važno i da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice i da se ne desi da ponovo prelaze u kovid sistem, jer to može da ima neželjene posledice.

Video: Počela sednica kriznog štaba: Nema novih mera, ali neće biti tolerisanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    22. oktobar 2020 | 08:59

    Prestanite više da plašite narod .

  • Toni

    22. oktobar 2020 | 07:48

    Najlakše je krivicu prebaciti na drugoga koronu u Srbiju donose stranci jeste Al malo morgen zatvorite splavove u BG pa da vidimo šta će da bude

  • Usb

    22. oktobar 2020 | 07:56

    Eh kukala vam majka,svima koji veruju u koronu,brojke i mere

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA