≫ 

Još jedan grad u Srbiji proglasio vanrednu situaciju: Uveli 3 mere, poseban apel za slave

Situacija je ocenjena kao nesigurna

  • 2
Grad Bor Foto: Shutterstock

Gradski štab za vanredne situacije u Boru doneo je na današnjoj sednici odluku da se na teritoriji ovog grada uvede vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, kako je potvrđeno za Telegraf.rs.

Ova odluka je doneta posle predloga stručno-operativnog tima za higijensko-epidemiološke mere.

Tim sastavljen od epidemiologa i direktora zdravstvenih institucija u Boru analizirao je na sednici aktuelnu epidemiološku situaciju, koja je ocenjena kao "nesigurna".

Na danas održanoj sednici Štaba donete su tri naredbe kojima se bliže uređuje postupanje pojedinih subjekata u sprovođenju republičkih mera. Nalaže se Gradskoj upravi, javnim preduzećima, ustanovama i privrednim subjektima, vlasnicima maloprodajnih trgovinskih objekata, ugostiteljskih objekata, frizerskih, kozmetičkih, samostalnih radnji i privrednih društava, samostalnih i drugih objekata da, počev od petka, 23. oktobra, sprovedu sve  higijensko-sanitarne mere na ulazima u objekte ili baštu.

To znači da na ulazu u objekte izvrše dezinfekciju ruku i obuće, zaposlenih i gostiju (postavljanje dezobarijera na ulasku u objekat, postavljanje dezinfekcionih sredstava: alkohola ili asepsola, nošenje zaštitnih maski kako potrošača tako i zaposlenih u zatvorenom prostoru i preduzimanje mera poštovanja socijalne- fizičke distance (2 metra));  da zaposlenima obezbede higijensko-tehničku zaštitu: masku preko usta i nosa; da odrede lice koje meri temperaturu tela toplomerom na daljinu svakom licu koje ulazi u objekat i da licima sa povišenom temperaturom ne dozvoljava ulazak u objekat, odnosno baštu; da odrede i na ulazu u objekat istaknu obaveštenje o maksimalnom broju lica koja se istovremeno mogu naći u objektu i o odgovornom licu u objektu za sprovođenje propisanih mera - ime i prezime i kontakt telefon odgovornog lica.

Druga tačka malaže upravnicima zgrada, JKP za stambene usluge "Bor" Bor, JKP "3. oktobar" Bor da odmah nakon stupanja na snagu ove naredbe započnu

dezinfekciju zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i pranje ulica, trgova, trotoara, pešačkih staza i dečijih igrališta uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Na teritoriji Grada Bora zabranjuje se organizovanje svečanosti, kao i organizovanja sportskih manifestacija i drugih zabavnih i kulturnih manifestacija sa publikom.

Grad Bor Foto: Wikimedia/Mazbln

Kontrolu sprovođenja ovih naredbi vršiće Gradska uprava grada Bora- Odeljenje za inspekcijske poslove u saradnji sa republičkim organima.

Kako je rečeno tokom današnje sednice gradskog Štaba za vanredne situacije, razlog za uvođenje vanredne situacije jeste pooštravanje mera u cilju zaštite zdravlja građana.

- Naš cilj je da kroz ovakvu odluku zaštitimo svakog našeg sugrađanina od potencijalnog širenja virusa. Mere koje su danas predložene na sednici Štaba ne izlaze iz okvira propisanih mera Kriznog štaba Vlade RS i odnose se, pre svega, na bolju komunikaciju sa našim sugrađanima i na njihovo prijavljivanje nepoštovanja

mera - rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Svaka nepravilnost koja putem servisa "Prijavi problem" bude prijavljena od strane građana, biće upućena u gradsku komunalnu inspekciju koja će, u saradnji sa republičkom sanitarnom inspekcijom, izvršiti kontrolu prijave u najkraćem vremenskom roku.

- Na ovaj način će grad Bor, u saradnji sa lokalnom i državnom inspekcijom, pokrenuti jedan lanac odgovornosti svih onih koji su zaduženi za sprovođenj propisanih mera. Pokazalo se da Borani umeju i mogu da budu veoma odgovorni i siguran sam da ćemo, uz poštovanje mera koje su dobronamerne, izaći iz ove borbe kao pobednici - dodao je Milikić.

Ukupno 36 zaraženih

Inače, prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" Zaječar, od poslednjih informacija četiri osobe su se oporavile, a zabeležen je jedan novi slučaj virusa, što znači da je na današnji dan na području grada Bora ukupno 36 osoba pozitivno na virus.

Kako su naveli lekari, svi zaraženi pacijenti su sa blažim simptomima i pod terapijom. Epidemiolog im je odredio izolaciju u kućnim uslovima u narednih 14 dana uz stalne konsultacije i lekarski nadzor.

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru rekao je ranije da je na Grudnom odeljenju ove zdravstvene ustanove trenutno 14 pacijenta, od čega je sedmoro pozitivno na korona virus, dok se za još petoro očekuju rezultati.

On je apelovao na Borane da slave koje predstoje ne obeležavaju masovnim okupljanjima "kako talas koji nas očekuje ne bi učinili većim i težim".

Podsetimo, od početka pandemije, na teritoriji grada registrovan je 331 slučaj virusne infekcije, 286 osoba se oporavilo, dok je deset osoba izgubilo bitku sa virusom.

Video: Počela sednica kriznog štaba: Nema novih mera, ali neće biti tolerisanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    22. oktobar 2020 | 12:53

    КАД СУ РАЗГОВАРАЛИ О ВАЗДУХУ И ЊЕГОВОМ ЗАГАЂЕЊУ, У ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ?. НИЈЕ САМО КОРОНА.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA