Palma hvalio Jagodinu da 36 dana nije imala obolele, ali ipak ni ona nije otporna na žurke i šatre

Trenutna epidemiološka situacija u Pomoravskom okrugu je nestabilna sa tendencijom porasta broja pozitivnih osoba

  • 9
Opšta bolnica Jagodina Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, pre dva dana se u Skupštini Srbije hvalio kako u Jagodini više od 36 dana nema zaraženih kovidom 19. Ponovio se od pre nekoliko dana, kada je govorio kako se nada da su koronu ispratili u jednom smeru, i da nemaju zaražene, iako su se najmanje pazili.

- Bili smo grad u Srbiji kojem je jedino radila Zelena pijaca, na vašaru je bilo deset hiljada ljudi, u Akva parku je samo jedne subote bilo 6.300 posetilaca, ali se niko nije prijavio da je dobio virus - rekao je predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković pre deset dana.

To bi značilo da Jagodina nema zaražene tokom septembra i svih dana u oktobru.

Međutim, statistika sa kojom raspolažu zdravstvene službe pokazuje drugačije. Iako bi, moramo priznati, bilo fenomenalno da skoro 40 dana nemaju zaražene.

U Zavodu za javno zdravlje "Pomoravlje" u Ćupriji, pod čijom je kapom i Jagodina, naime, saznali smo da je u Jagodini bilo zaraženih i u septembru , ali i u toku ovog meseca.

- Sa teritorije grada Jagodine, prema podacima sa kojima raspolaže Zavod za javno zdravlje u Ćupriji tokom septembra meseca je testirano 179 osoba od kojih je 13 bilo pozitivno na virus. U oktobru, zaključno sa 21. oktobrom, testirano 85 osoba od kojih je 6 osoba bilo pozitivno - navode za Telegraf.rs u Zavodu za javno zdravlje "Pomoravlje".

Dodaju da se u septembru i oktobru na dnevnom nivou u Pomoravskom okrugu u proseku testiralo 25 do 30 osoba, dok je na teritoriji Jagodine taj prosek između 6 i 8 osoba.

Nestabilna epidemiološka situacija

Kako kažu, trenutna epidemiološka situacija u vezi sa korona virusom je nestabilna sa tendencijom porasta broja pozitivnih osoba.

- Razlog ovakve epidemiološke situacije je, pre svega, u nepoštovanju preporučenih opštih mera u cilju sprečavanja širenja virusa u populaciji. Naime, okupljanja u većem broju u zatvorenom prostoru (restorani, šatre, privatne žurke... bez držanja fizičke distance i nošenja maski ), pojačana frekvenca putovanja školske i studentske populacije prema većim školskim i univerzitetskim centrima, povećan broj osoba koje su ušle u Srbiju i Pomoravlje iz inostranstva, favorizujući su faktori za lakšu transmisiju virusa SARS - Cov 2 kroz opštu populaciju - objašnjavaju u ovom zavodu.

Inače, od početka epidemije korona virusa, u Pomoravlju je on putem PCR metode potvrđen kod 1.413 osoba. Istovremeno, kovid 19 je u ovom okrugu odneo 72 života.

Video: Posle četrdeset dana na respiratoru pacijent otpušten kući iz KBC Bežanijska kosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    24. oktobar 2020 | 21:17

    Okolina kraljeva mesto tavnik vlasnik klanice nid pravi veselje sa 600 gostiju tu nema zabrane kontrole inspekcije pitam kako je njemu to dozvoljeno a oćeju da običan narod nosi maske po jedno u prodavnicu

  • Boban

    24. oktobar 2020 | 21:53

    Ovaj kao Tramp😃😃😃 pre neki dan izjavio da je imao koronu 48h i izlečio se. Komika😃😃😃

  • Sibin

    24. oktobar 2020 | 23:43

    Hteo je da kaze da nema obolelih u Jagodinskoj bolnici i to je u pravu jer su svi zarazeni smesteni u bolnicu u Ćupriji!!!!!mnogo toga ne štima u Jagodini ali svi cute!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA