U Srbiji je otkrivena nova vrsta leptira: Iz Afrike je, traži se srpsko ime. Koje biste predložili?

Ovaj leptir do sada nije viđen na našim prostorima

  • 6
Cacyreus marshalli Foto: Pixabay

Otkrivena je potpuno nova vrsta dnevnog leptira u Srbiji, objavila je organizacija Habi Prot na svom fejsbuk profilu.

Kako su naveli, u pitanju je Cacyreus marshalli, ali, kako on do sada nije viđen na našim prostorima, nema ni srpsko ime, pa ova organizacija poziva pratioce da predlože njegovo srpsko ime.

- Vrsta je poreklom iz Juzne Afrike, a 1990. je prvi put zabeležena u Evropi. Preneta je sa ukrasnim cvećem Pelargonium (muškatla). Vodi se kao invazivna vrsta u Evropi i njena ekspanzija se detaljano izučava. U svakom slučaju ovo je značajan nalaz za Srbiju i sve čestitke Slađani Milojković koja ga je zabeležila u Nišu - napisali su.

Neko je predložio da se leptir nazove po muškatli na kojoj je obitavao, ali to je, priznaju malo rogobatan naziv za tako elegantnog insekta. U komentarima se otkriva da je to ime već prisutno, jer se ovaj "plavac" već nalazi u zemljama regiona i njegov život i uicaj proučavaju.

S obzirom na to da ga je prva primetila Slađa i to u Nišu, možda ne bi bilo loše da njegovo ime bude povezano i sa ova dva imena.

Na primer Niški plavac ili - Slađin plavac. Ili, po poreklu - Afrički plavac?

Koja je vaša ideja? Pišite nam u komentarima.

Uljez spominjan pre dve godine

Još pre dve godine, na jednom predavanju u Novom Bečeju je Milka Glavendekić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, govorila o ovoj vrsti, inače invazivnoj i štetnoj po muškatle.

Tada još nije bio prisutan kod nas, ali jeste u okolnim zemljama.

To je mediteranska vrsta, vrsta toplih krajeva, ali u našim uslovima ona može da se uveze, da dođe zajedno sa sadnim materijalom ili reproduktivnim materijalom za proizvodnju muškatli i to je upravo ono što želimo na vreme da javimo i obavestimo stručnu javnost, a i ljude koji iz hobija gaje muškatle - pričala je Glavendekić.

Ona je upozoravala i na opasnosti od njegovog širenja u Srbiji koje je, čini se, ipak, bilo neminovno.

Turisti vole da donesu neku biljku ili pelcere, neku reznicu sa svog putovanja kao uspomenu i suvenir, a ova vrsta živi na jedan skrovit način, teško ga je identifikovati i može vrlo lako da se unese. Osim toga, proučavali smo ove godine njen životni ciklus u Crnoj Gori gde se ona već odomaćila i ustanovili smo da se upravo sa vremenom kada je najveća turistička sezona, poklapa i let ovog leptira. On može slučajno da uleti  automobil i da ga donesete i bez biljaka, ali može da se donese i sa biljkama - kazala je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA