"Ne šapućite u društvu": Šta sve moraju da nauče komunalni milicajci pre no što obuku uniformu?

Zanimljivo je koliko moraju da poznaju psihologiju

  • 32
Komunalna policija, komunalni policajci Komunalna policija / Foto-ilustracija: Telegraf

Komunalni milicijaci, doskora policajci, opremljeni i sredstvima za prinudu, već 10 godina pomažu gradskim službama i inspektorima da se u gradu zavede red. Ali, šta sve komunalni policajci moraju da znaju?

U Priručniku iz 2010. godine, objavljenom na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave obuhvaćeno je mnogo oblasti - od prava do psihologije. Tako, između ostalog, uče i kako da prepoznaju pozitivne, a kako negativne ljudske emocije, kako se razgovara sa drugima, prepoznaje laž, izbegava manipulacija, rešavaju konflikti...

Komunalni milicajci trebalo bi da otkriju i šta govorimo dok ćutimo, odnosno, kakva je naša neverbalna komunikacija...

Da bi uopšte mogli da rade svoj posao, moraju da znaju i neke osnovne pojmove, pa su tako definisane reči "građenje", "rekonstrukcija", "dogradnja", "investitor"... Tu su, naravno, sva prava i obaveze koji proističu u sektoru građevinarstva, a čitave glave posvećene su i drugim aspektima komunalnog života - vodovoda, prevoza, zaštite životne sredine...

Međutim, da komunalni milicajci stiču i šire znanje pokazuje, na primer, učenje o telegrafiji i telefoniji. Tu se gradivo malo i komplikuje, pa s prelakom na radio-komunikacije i radio-sisteme moraju da nauče nešto i o frekvencijama, "simpleksnom", "semidupleksnom" i "dupleksnom" načinu rada i detaljno opisanom korišćenju "motorole".

Nakon učenja o pravnim aspektima i komunikacijama, sledi poglavlje o "mentalno-higijenskim aspektima profesije".

Tu se dolazi do izučavanja emocija.

Najpre je važno razlikovati šta su senzacije, a šta emocije i koje su njene osnovne komponente i podele.

Potom, sledi pasus u kojem se opisuju zdrave i nezdrave emocije i to kroz objašnjenje pomalo komplikovanog racionalno-emotivno-bihevioralnog koncepta.

Kada su u pitanju zdrave i nezdrave emocije, one se dele prema situacijama. Postoje samounapređujuće i samoosujećujuće emocije. Kada je u pitanju gubitak, zdrava emocija je tuga, a nezdrava depresivnost. Kod opasnosti, zdrava je strah, a nezdrava - anksioznost. Reakcija na frustraciju može biti pozitivna ljutnja ili negativni osvetnički bes. Za grešku dobra emocija je kajanje, a negativna osećanje krivice. Za nepravdu to su razočaranje ili loša emocija uvređenost. Kod pretnje odnosu kao zdrava se javlja zabrinutost, a nezdrava je ljubomora. Kod neadekvatnosti pozitivna emocija je žaljenje, a negativna sramota.

Moraju milicajci da poznaju i fiziološke promene pri emocijama. Uči se o endokrinom sistemu i vegetativnom nervnom sistemu; detaljno se opisuje rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, kao i simpatički i parasimpatički nervni sistem.

Dolazi se i do talamusa, amigdale, vizuelnog korteksa, a sve to ima veze sa reakcijom "Bori se ili beži", kada se povećavaju krvni pritisak i otkucaji srca, a veliki mišići spremni su za mrzu akciju.

Slede pasusi o funkcijama emocija i njihovoj kontroli.

Posebna pažnja posvećena je strahu i njegovim vrstama, komponentama i svrsi... Detaljno se opisuju simptomi straha, kao što su: teško disanje, osećaj gušenja, lupanje srca, drhtanje, znojenje, pa čak i gluvoća.

Do detalja opisuju se i ponašanja u strahu, strategije za ovladavanje strahom.

U pitanju su stranice i stranice teksta posvećenom emocijama i psihologiji. Uči se i o tremi, agresivnosti, ljutnji, besu, anksioznosti, frustraciji, motivaciji, stresu...

Naznačeno je i da je važan deo posla komunalnih policajaca (danas milicajaca) intervencija u konfliktnim situacijama.

- O trećoj osobi u rešavanju konflikta govorimo kada komunalna policija interveniše između građana, kao treća osoba. To je, na primer, svađa dva nepoznata lica na ulici - navodi se u priručniku.

Postoje čak četiri faze u ovom, naizgled jednostavnom procesu.

Posle ovog važnog dela koji se odnosi na psihologiju, detaljno je razrađena i oblast ljudskih prava.

Sledi deo povezan s praktilnom obukom, gde se uče borbene veštine i fizička sprema, kao i upotreba palice i sredstava za vezivanje - onaj delokrug rada komunalne milicije koji slovi za najmanje popularan i primenjuje se samo u krajnjoj nuždi....

Ali, ni tu nije kraj učenju. Komunalni policajac mora da savlada i veštine komunikacije.

- U svakodnevnom obavljanju dužnosti komunalni policajac biće u obavezi da piše službene dopise, beleške ili izveštaje. Pravilo je da se dnevni izveštaj piše na kraju radnog vremena, i ukoliko veština pisanja službenog akta nije dobro savladana, umesto u rutinski taj posao mogao bi se pretvoriti u višečasovno mučenje. Nepravilno napisane izveštaje i dopise niko ne čita, a osim toga, oni mogu dovesti i do grešaka u komunikaciji, čije posledice mogu biti velike - piše u priručniku.

Nakon toga slede stranice teksta o komunikaciji, kao i govornom bontonu. Daju se i saveti. Na primer, "kada prilazimo drugima, red je da ih pozdravimo", ili "ne šapućite u društvu". Uči se i značaj reči "izvolite, molim, hvala, oprostite".

Takođe, izučavaju se i tehnike izbegavanja manipulacije, načini upućivanja kritike, neverbalna komunikacija, kako se primećuje laganje...

Tu su i važne stranice o pružanju prve pomoći, kao i o drugim praktičnim stvarima koje su bitne u radu milicajca, a tiču se oružja, postupanja u požarima i slično...

Možda neke od ovih stvari koje uče naši komunalni milicajci deluju kao nepotrebne, ali i te kako su važne u njihovom poslu, koji je mnogo širi od pukog korišćenja zadatih ovlašćenja i tumačenja zakona, pravilnika i drugih akata...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mio

    24. oktobar 2020 | 23:26

    Jedino sto su naucili da se uclane u stranku

  • SrbskiBek

    24. oktobar 2020 | 23:36

    Elitna jedinica komunalne milicije ZARDINJERIJA !!!!

  • Dr

    24. oktobar 2020 | 23:18

    Zar ne bi trebalo da nauce da citaju prvo? S obzirom da su to uglavnom ljudi koji ni srednju nemaju, IQ ispod 100, tesko da ce znati da citaju emocije kod ljudi. Mi kao drustvo smo navikli da sve guramo pod tepih, i da zivimo u nekom svom svetu. Cinjenice su jedno, a zamisljeni svet sasvim drugo. A cinjenice kazu da su komunalci, i vecina policajaca, jedva pismeni ljudi. Ja licno bih voleo da nije tako, ali to je trenutna realnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA