≫ 

Dr Darija Kisić odgovorila zašto se sada ne uvodi vanredno stanje u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.209 ljudi, od tog broja je 579 pozitivno, preminule su tri osobe

Pošto je juče održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, danas je održana konferencija za novinare štaba koju ste na našem portalu mogli da pratite uživo.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.209 ljudi, od tog broja je bilo 579 pozitivno. Preminule su tri osobe.

Izraženo u procentima, od ukupnog broja zaraženih, danas je 7.05 odsto pozitivno. Na respiratoru su 24 pacijenta. Do sada je preminulo 786 osoba.

Prema rečima dr Darije Kisić Tepavčević, epidemiologa, za nedelju dana, od 17. do 23. oktobra bilo je 2.396 potvrđenih slučajeva, 1.185 u Beogradu, Kragujevac 126, Valjevo 97, Novi Sad 76, Niš 54, Kraljevo 51, Vranje 44, Prijepolje 39, Trstenik 37, Šabac 33, Aleksandrovac 32, Loznica 29, Kruševac 26, Bor 24, Prokuplje 23.

Većina gradova je u prethodnih sedam dana zabeležila potvrđene slučajeve. Broj hospitalizacija je oko 15 odsto u odnosu na broj potvrđenih slučajeva. Oko 85 odsto slučajeva je bilo u uzrasnoj grupi do 60 godina.

Konferencija Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dr Kisić je ponovila da je trenutno 530 pacijenata hospitalizovano, a od toga se trećina nalazi u KBC Bežanijska kosa.

Otpušten pacijent koji je čak 41 dan bio na respiratoru

Video: Posle četrdeset dana na respiratoru pacijent otpušten kući iz KBC Bežanijska kosa

Najviše pacijenata, od njih 155, smeštenih u KBC Bežanijska kosa ima srednje tešku kliničku sliku.

- Danas smo otpustili pacijenta koji je proveo 41 dan na respiratoru, takođe danas je bilo ukupno 12 otpusta - rekla je direktorka KBC Bežanijska kosa, Marija Zdravković.

Ona je dodala da je na intenzivnoj nezi 14 pacijenata, a šest na respiratoru.

Konferencija Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Pacijenti su stabilnog stanja, primaju terapiju, nadamo se da ćemo ih sve izlečiti i pustiti kući - rekla je dr Zdravković.

Ona je navela da su u junu i julu u toj ustanovi beležili obostrane upale pluća, koje su se brzo razvijale, pa su ti pacijenti imali kliničku sliku brzog stizanja do respiratora.

- Sada, brojke koje detektujemo jesu visoke, ali je ohrabrujuće da ima malo tih težih slučajeva koji brzo napreduju, odnosno koji slabo reaguju na terapiju - rekla je dr Zdravković.

Prema njenim rečima, Srbija je svetla tačka u ovom trenutku na kovid mapi Evrope.

Kisić Tepavčević: Najveći broj pacijenata ima blagi oblik

Video: Krizni štab: Na svu sreću u bolnicama nema gužve

U najvećem broju slučajeva pacijenti imaju ili blagi oblik ili asimptomatske oblike ispoljavanja, smatra dr Kisić Tepavčević.

- Najveći rizik da dođe do komplikacija imaju starije osobe i oni sa hroničnim oboljenjima, ali praktično svi mogu da budu u riziku - rekla je dr Kisić Tepavčević. - Radno aktivno stanovništvo i grupa mlađih odraslih osoba su u najvećem riziku, zbog povećanog intenziteta kontakta sa većim brojem ljudi.

- Uzor treba da nam budu naši najstariji sagrađani, koji su svesni da su u najvećem riziku i najsavesnije se ponašaju - rekla je Kisić.

Ona je dodala da se i školarci savesno i odgovorno ponašaju, jer se u školama radi o sporadičnim slučajevima zaraze, odnosno nije bilo značajnijeg prenošenja virusa u školskoj sredini.

Svaki dan smo otprilike u plusu od 20 do 40 pacijenata, svaki dan je više pacijenata primljeno u bolnice nego otpušteno, navela je ona.

Hteli smo da delujemo preventivno

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da je vanredno stanje u Srbij zbog kovida bilo uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas kovida19 koji se širio Evropom kao cunami, i zato što u početku nije bilo dovoljno testova i respiratora i zdravstvenih kapaciteta

- Na samom početku ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen. Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali - rekla je ona na konferenciji odgovarajući na pitanje novinara zašto se sada ne uvodi vanredno stanje kao pre kada imamo više pozitivnih.

Ističe da su u međuvremenu nabavljeni testovi i respiratori, otvorene su nove laboratorije i otvoreni novi kapaciteti.

Dr Kisić: Uvođenje striktnih mera bilo ispravno

Dr Darija Kistić Tepavčević kaže da su se svi nadali da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je korona virus u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

- Sada u apsolutnim brojevima jeste više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, imamo i više kapaciteta nego pre, za koje se nadam da ih nećemo nikad iskoristiti - naglasila je ona.

Konferencija Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ona je na pitanje o prisustvu gledalaca na mečevima na stadionu Rajko Mitić i u hali Pionir, rekla:

- Jesmo u ranijem periodu dozvolili, ali se pokazalo da nismo dovoljno odgovorni i da je takva vrsta okupljanja veliki faktor rizika, čak i sa manjim brojem gledalaca - smatra dr Kisić.

U narednom periodu naša najvažnija utakmica je protiv korone, rekla je dr Kisić.

Poređenja radi, do juče u 15 sati na korona virus testirano je 6.715 ljudi, od tog broja je bilo 416 pozitivno. Preminule su 2 osobe. Polovina od pozitivnih je iz Beograda.

Na respiratoru su bila 24 pacijenta.

Beograd najrizičniji

Video: Beograd prednjači ali ni drugim gradovima se ne piše dobro

Epidemiolog Predrag Kon rekao je ranije da prestonica jeste jedan od gradova koji imaju ozbiljniju situaciju sa novozaraženima, ali da još uvek nema potrebe da se uvedu ozbiljnije mere.

Broj novozaraženih raste svuda po Srbiji, Kragujevac i Valjevo su takođe rizični pored Beograda. Jedino gde se čini da je relativno stabilno je Vojvodina. Važno je da imamo stabilno stanje u bolnicama, rešenost je da se što duže sačuvaju non-kovid bolnice, rekao je ranije dr Kon.

Neće se tolerisati kršenje postojećih mera

Podsetimo, u Palati Srbije juče je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj članovi nisu odneli odluku o uvođenju novih, rigoroznijih mera, iako se tako očekivalo, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u zemlji.

Imunolog Srđa Janković rekao je nakon sednice štaba da nisu donete nikakve nove mere već da se samo više neće tolerisati kršenje već postojećih mera. Istakao je i da se radi na pravnom okviru, kako bi kršenje mera moglo da bude sankcionisano.

- Ovoga puta nismo pooštravali mere. Naglasak je na tome da se mere koje su na snazi sagledaju oštrije i da sprečimo njihovo kršenje da nam se situacija dalje ne pogoršava. Za sada nismo uveli PCR test na granicama. To je nešto što imamo za budućnost. Za sada je akcenat da se mere sprovode rigorozno i dosledno i da svi solidarno u tome učestvujemo - kazao je Janković.

Video: Oboren rekord: U Srbiji danas 579 novoobolelih preminulo troje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    23. oktobar 2020 | 16:21

    Da smeju odmah bi uveli vanredno stanje ali prpa bato, narod će da se digne.

  • Aladin

    23. oktobar 2020 | 15:57

    Kad je bilo po 100 zarazenih, gori zemlja, sve zatvaraj, ludnica, ne smes se nakasljati, ne dao bog kinuti, a sada po 500 zarazenih i nista. Pa ko koga tu laze

  • Jaoj

    23. oktobar 2020 | 15:55

    Ova je naucila pet recenica I samo ih ponavlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA