≫ 

Došlo je vreme za pomeranje kazaljki: Spavaćemo sat duže

Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine

  • 26
Sat, vreme, poklopljene kazaljke,

Foto: pixabay.com

Pomeranjem kazaljki na časovniku jedan sat unazad, sa tri na dva sata, u noći između subote, 24, i nedelje, 25. oktobra, počinje zimsko računanje vremena, piše Tanjug.

Kako je saopštila Direkcija za mere i dragocene metale pri Ministarstvu privrede, praksa je da se svakog poslednjeg vikenda u oktobru pomera sat unazad i prelazi na zimsko računanje vremena, a ovo pitanje je regulisano zakonom u većini evropskih zemalja i u Srbiji.

Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Evropski parlament je 4. marta 2019. godine izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje EU morati da izberu da i će usvojiti letnje ili zimsko računanje vremena.

Video: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca No1

    24. oktobar 2020 | 10:07

    Ne želim da spavam sat duže, želim da ustanem ranije, završim radne obaveze i da mi ostane nešto od dana popodne. Voleo bih da nam zauvek ostane letnje računanje, duže bismo imali obdanicu. Ako bi ostalo na zimskom, više od pola godine bismo se po mraku vraćali kući. Zar nije lepo leti kad završiš sa poslom, pa imaš još 4-5 sati dnevne svetlosti, pa možeš popodne da odmoriš u dvorištu, roštiljaš, skokneš do jezera na kupanje, družiš se?

  • Sale

    24. oktobar 2020 | 10:05

    Ako ostave zimsko za stalno, boli uvo one u Parizu sto ce im leti umesto u 22 mrak biti u 21. Nama ce u slucaju zimskog vremena, umesto u 20:30, mrak biti u 19:30 leti, pa vi vidite. Ako bi vec moralobda ostanebjedno jedinstvrno vreme, Srbija bi trebala da ostavi letnje za stalno.

  • Milan

    24. oktobar 2020 | 08:18

    Najveca glupost koja postoji je to pomersnje vremena to je samo glup covek mogao da smisli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA