1.487 zatvorenika završilo osnovnu školu iza rešetaka, a evo koje poslove traže kad izađu iz zatvora

Obuke se mahom organizuju za deficitarna zanimanja kako bi se oni što lakše zaposlili kada se nađu na slobodi

  • 2
Okružni zatvor Foto: Milena Đorđević

U proteklih pet godina u sprskim zatvorima opismenjeno je 659 osuđenika, a osnovnu školu je završilo njih čak 1.487, piše Tanjug.

Takođe, tokom izdržavanja zatvorske kazne, srednju školu je završilo 534 osuđenika, višu pet, fakultet 38, dok je 1.247 osuđenika završilo neki kurs za stručno osposobljavanje, rečeno je Tanjugu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

U Upravi napominju da se u poslednih 15 godina u srpskim zatvorima obrazuje i obučava sve više osuđenika, koji nakon izlaska iz zatvora počinju da rade poslove za koje su obučeni tokom izdržavanja kazne.

Organizuju se obuke za varioca, bravara, stolara, obuka za rad u sitoštampi, keramičara, fasadera, zidara, kuvara, pekara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, tapetara, krojača, hidroizolatera, limara, armiraca.

Tu su takođe obuke za programere za Auto ked i za Solid vorks, zatim obuka za rad na CNC mašinama, za rad u plastenicima, na glodačkim i metalo-strugarskim mašinama i druga.

U popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici se sprovodi resocijalizacija osuđenika pomoću pasa, što im omogučava da na osnovu dobijenih sertifikata, rade u azilima za pse, ali i zoološkim vrtovima...

Kada su u pitanju žene, koje kazne izdržavaju samo u Popravnom zavodu za žene u Požarevcu, njih 50 je prošlo sertifikovanu obuku za frizere, manikire i pedikire u toku Tvining projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji ", a prošle godine sprovedena i obuka osuđenica za rad na računarima, koju je do sada završilo njih 46 .

Cilj je da zatvorenici po odsluženju kazne budu u većoj mogućnosti da nađu posao nakon izlaska iz zatvora, a samim tim se smanjuje i rizik da ponovo počine krivična dela.

Obuke se mahom organizuju za deficitarna zanimanja kako bi se oni što lakše zaposlili kada se nađu na slobodi, ukazuju u Upravi i napominju da se ni u jednoj diplomi ili sertifikatu ne navodi da je dobijena u nekom od zatvora, kako bi se sprečilo zaziranje od njihovog zapošljavanja.

Inače, u svim većim zatvorima, više od 50 odsto osuđenika je radno angažovano.

Oni rade isključivo dobrovoljno i za to dobijaju platu, navode u Upravi, napominjući da je u nekim slučajevima ta plata jedini izvor prihoda za njihove porodice.

Osuđenici imaju pravo na godišnji odmor, kao i na zdravstveno osiguranje.

Kako je izlazak na slobodu velika promena za osuđenike, njima se pred otpust iz zavoda nekoliko meseci ranije pruža pomoć pri ostvarivanju prava na obezbeđivanje ličnih dokumenata, zdravstvenu zaštitu, privremeni smeštaj, zaposlenje, obnavljanje pokidanih porodičnih veza, kao i ostvarivanje kontakata sa maloletnom decom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lejla

    24. oktobar 2020 | 13:49

    A koliko ih je završilo preko veze koji nisu iza rešetaka...

  • PECA

    24. oktobar 2020 | 15:10

    A što pitaš, kad i sama znaš da ih je mnogo više od ovih iza rešetaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA