≫ 

Da li ste noćas pomerili sat? Ekonomski cilj koji tela ne trpe postavljen pre 44 godine

Vreme se menja 25. oktobra u tri iza ponoći

  • 13
Sat, alarm, buđenje Foto: pixabay.com

U tri sata noći za nama bilo je dva. Da li ste se setili da vratite sat unazad?

Ovoga jutra spavali ste sat duže. Zimsko i letnje vreme i dalje nastavljaju da postoje, iako je EU, koju Srbija u tome prati, obećala da će se iz toga izvući.

Vreme će se ponovo ubrzati na proleće. Mera je uvedena pre 44 godine, a cilj je bio uštedeti energiju. Verovalo se da sat sunca duže preko leta zapravo znači i sat potrošene struje manje.

Međutim, ispostavilo se da ušteda energije nije tako značajna. Što se ne potroši po danu, potroši se tokom noći i obratno. Leti se izlazi kasnije, a zimi se u hladna, mračna jutra uz pomoć struje greje i osvetljava.

Pre dve godine Evropska komisija sprovela je anketu, potom donevši odluku da se sa menjanjem vremena prestane. Čak 84 odsto anketiranih bilo je protiv promena sata. Najpre jer biološki sat ne trpi administrativne barijere.

Lekari ocenjuju da je telu potrebno nekoliko nedelja da se navikne na promenu ritma, te da mnogi imaju problem sa spavanjem na početku "novog" ciklusa. Stres doživljava i stoka o kojoj ljudi brinu - prema svom vremenu.

Taj stav deli i načelnik kliničke psihijatrije KBC "Dr Dragiša Mišović" Vladimir Diligenski rekao je za RTS da pomeranje časovnika podstiče anksioznost.

- Zanemarujemo koliko je važno spavati određeno vreme, a kad vam neko skrati spavanje jedan sat sve se menja i potrebno je prilagođavanje oko mesec dana. Izgleda da nam je ovo zadnji put i da se zahvalimo što je Evropska komisija to konačno ukinula - poručio je prof. dr Diligenski.

Video: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • voja

    25. oktobar 2020 | 08:20

    gore gluposti od pomeranja vremena nema

  • Nebojša Berak

    25. oktobar 2020 | 09:57

    Vidimo da je idiotima trebalo 44 godine da promene odlumu, a u Srbiji jos i vise jer je na snazi. Rekla je moja pokojna baba, sine pa ne zna krava za pomeranje sata, ona trazi hranu i vodu u pravo vreme, a ne kada neko navije sat i odluci koje je to vreme. Na zalost i ovde Srbija zaostaje i potpuno idiotski je drzati se tog pomeranja casovnika. Govorili su vajnu strucnjaci, ministri kako se stedi energija i druge budalastine da bi se evo pokazalo konacno da su budalastine poneranje casovnika.

  • Iva

    25. oktobar 2020 | 09:29

    Ostavite letnje vreme!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA