Ivanuša: Situacija je ozbiljna, Srbiji potrebne jače mere, kontakte staviti u karantin

- Izuzetno sam zabrinut. Situacija je ozbiljna i bez mera ne može se zaustaviti. Cela Evropa se kreće prema Bergamu - kazao je dr Marijan Ivanuša, direktor SZO za Srbiju

  • 8
Marjan Ivanuša Marijan, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije SZO u Srbiji

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr Marijan Ivanuša kaže da su poslednje brojke novih zaraženih korona virusom u našoj zemlji velike, i da je situacija ozbiljna, te da su nam potrebne jače mere, u smislu ograničenja okupljanja. 

- To su jako velike brojke i situacija jeste ozbiljna. Na neki način, to je u skladu sa trendom u Evropi. Naravno, to je jako pogoršanje. Ovakvo pogoršanje treba zaustaviti što je ranije moguće. Vidimo da se zemlje, koje to nisu uspele, susreću sa velikim izazovima - istakao je Ivanuša za RTS.

Govoreći o merama, Ivanuša je rekao da je Srbija puno toga uradila, ali i primetio da mere koje postoje se ne sprovode svuda optimalno, kao i da su nam potrebna veća ograničenja.

- Videli smo kako je Srbija brzo prebacila zdravstveni sistem iz normalnog rada u kovid 19 rad. Povećala je bolničke i kapacitete testiranja... Na snazi su mnoge mere koje se, možda, ne izvode sve optimalno. Tu ima mesta za poboljšanje. Ali, treba razmiškljati i o novim merama jer kako  ljudi  skupljaju, virus se više širi. To treba ograničiti. Ljudima koji rade treba omogućiti da budu bezbedni. I kod kuće treba voditi računa.  Ko ima simptome treba da se testira, a kontakte staviti u karantin. Oni koji imaju simptome treba da idu kod lekara jer pravovremeno lečenje spasava živote - kazao je Ivanuša.

Na pitanje da li treba uvesti obavezan PCR test za sve koji ulaze u zemlju, kazao je da je to jedna od mogućih mera ali ne i odlučujuća. 

- Virus je prisutan među populacijom. Oni koji dolaze u državu mogu se testirati PCR-om, pronaći će se neki zaraženi, ali će neki  promaći. To je moguća mera ali nije odlučujuća. Najbitnije je sprečiti okupljanje ljudi i nositi maske - objasnio je Ivanuša i dodao:

Izuzetno sam zabrinut. Situacija je ozbiljna i bez mera ne može se zaustaviti. Cela Evropa se kreće prema Bergamu. Treba da se setimo šta je bilo u martu.

Video: Vučić: Danas između 600 i 700 obolelih, preti brojka od 1.000

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    26. oktobar 2020 | 08:59

    Pogledajte coveka, sve ce vam biri jasno...

  • Boža zemunac

    26. oktobar 2020 | 09:39

    Prestanite više da plašite narod.

  • Neko

    26. oktobar 2020 | 09:09

    I PCR za sve koji dolaze, ne dolaze oni da budu zatvoreni i oni ce da se setaju, druze i sire virus, familija, prijatelji...pa nisu druge drzave glupe. Zastititi svoje gradjane i granice prvenstveno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA