Umesto na spaljivanje ili divlje deponije, uginule životinje "poklanjaju" beloglavim supovima

Na teritorji opštine Sjenica trenuno se nalazi između 200 i 250 parova beloglavih supova

  • 2
Hranilište beloglavih supova

Foto: RINA

U Specijalnom rezeravtu prirode "Peštersko polje" u Sjenici napravljeno je veliko hranište za beloglave supove, na koje je od februara ove godine izneto preko 20 tona animalnog otpada. Ovo hrnailište jedno je od najsvaremenijih na Blakanu i za kratko vreme napravljene su velike uštede u reciklaži stočnog otpada.

- Pešterski kraj bogat je stokom i dok nije došlo do izgradnje hranilišta javljao se veliki problem, jer stočari nisu imali kud sa uginulim životinjama. Mahom su završavale na divljim, nesanitarnim deponijama. Sada mi uginulu stoku transportujemo na hranilište i na taj način beloglavi supovi imaju obzebeđenu hranu, što je naročito važno tokom zimskog perioda kada je mogućnost da se prehrane u prirodi dosta smanjena. Benefiti od ovog hrnailišta su izuzetno veliki i značajni kako za stočare, tako i za beloglave supove, ali i za lokalnu samopuravu - izjavio je za RINU, Milorad Babić čuvar zaštićenog područja.

Na teritorji opštine Sjenica trenuno se nalazi između 200 i 250 parova beloglavih supova, što ovu populaciju na ovom području čini izuzetno gustom. Ekipa Fondacije za zaštitu ptica posetila je specijalni rezervat prirode "Peštersko polje" i hranilište, a  sa upravnikom je dogovorena buduća saradnja na monotornigu beloglavog  supa.

- Ovo je odličan primer i za druge opštine koje imaju problema sa reciklažom stočnog otpada. U Srbiji se godišnje generiše 273.000 tona stočnog otpada od čega manje od 20% završi u spalionicama, dok ostala količina "nestane" na divljim, nelegalnim i neuređenim deponijama i nedostupna je supovima. Možda deo rešenja za čistiju Srbiju mogu da budu "čistači prirode" - beloglavi supovi? - navode u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA