Zaražena servirka u vrtiću u Aleksandrovcu imala kontakt sa drugima u kuhinji: U kom stanju su deca?

U Rasinskom okrugu raste broj zaraženih među radno aktivnim stanovništvom, jer ne nose maske dovoljno dok su u kolektivu

  • 0
Traženi su i komercijalisti, menadžeri, vaspitači predškolske dece Foto: Shutterstock

Vrata Predškolske ustanove "Naša radost" u Aleksandrovcu od danas su zatvorena jer je jedna servirka pozitivna na korona virus, a kako Telegraf.rs saznaje u Zavodu za javno zdravlje Kruševac, u ovom vrtiću nema zaražene dece. Kako je za naš portal objasnila mr Mirjana Avramović, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u ovom Zavodu, vrtić je zatvoren jer je zaražena radnica ostvarila kontakt sa drugim osobama u kuhinji, zbog čega i oni moraju da budu u izolaciji, a bez kuhinje ustanova ne može da radi. 

- Zaražena je samo jedna zaposlena u kuhinji, servirka je po zanimanju. Međutim, ona je na pauzi za doručak došla u kontakt sa ostalima iz kuhinje. Oni nose maske, ali su skinuli za vreme doručka, pauze za kafu, pa je ostvaren kontakt bez maske sa ostalim članovima kuhinje. Pošto svi iz kuhinje moraju da idu u izolaciju, a njih ima ukupno 6, onda nema hrane za decu, a čim nema hrane onda vrtić ne može ni da radi - objašnjava mr Avramović za Telegraf.rs.

Odluku o zatvaranju vrtića doneo je Krizni štab Aleksandrovca na preporuku Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu.

- To je sasvim u redu. Vrtić sigurno neće raditi 14 dana, to je jedan inkubacioni period  - kaže ona i dodaje da je u toku čišćenje i dezinfekcija vrtića.

Direktorka PU "Naša radost" Daliborka Simić istakla je u pisanoj izjavi na Fejsbuku da  da zna da je roditeljima teško, ali da je ovo najispravnije rešenje za 425 dece koja pohađaju vrtić u Aleksandrovcu.

- Nastava će se odvijati onlajn, a na terenu se rad odvija nesmetano. O svim daljim koracima roditelji će biti obavešteni preko viber grupa. Sva deca su zdrava i nisu u izolaciji, samo je iz preventivnih razloga odlučeno da vrtić narednih deset dana ne radi - napisala je ona.

Za dan 26 novih slučajeva 

Inače, kako za Telegraf.rs kaže mr Mirjana Avramović, u Aleksandrovcu je na snazi vanredna situacija, kao i u Trsteniku, dok je u Kruševcu za sada nesigurna.

- Od juče do danas imamo 26 novih potvrđenih slučajeva u Rasinskom okrugu. U Kruševcu je novih 10, u Aleksandrovcu 9, u Trsteniku 5, u Varvarinu i Ćićevcu po 1 dok u Brusu nemamo. U Aleksandrovcu smo imali veliki broj. Od 12. oktobra do sada imamo 67 pozitivnih na korona virus - navodi mr Avramović.

Ne nose maske u kolektivima

Ističe i da je problem što u Rasinskom okrugu oboleva radno aktivno stanovništvo, koje radi u kolektivima, u kojima se ne poštuje u potpunosti nošenje maski.

- Uglavnom oboleva radno aktivno stanovništvo, ima nešto malo dece, i nešto malo starijih. Da kažem, imamo normalnu raspodelu u odnosu na broj stanovnika. Najviše imamo radno aktivnog stanovništvo, i tu beležimo povećanje, što je  problem, jer su to ljudi koji su u radnim kolektivima. Taj povećan broj, upravo, u kolektivima imamo jer se ne poštuju mere, ne nose se maske u onoj meri u kojoj bi trebalo - ističe Avramović.

Zaraza i u istoimenom vrtiću u Bujanovcu 

I u istoimenom vrtiću u Bujanovcu, na korona virus je, takođe, pozitivna servirka.

Kako prenose bujanovacke.co.rs, pozivajući se na reči direktora "Naše radosti" Milovana Aleksića, zaposlena nije dolazila u kontakt sa decom, poslednji put je poslu bila prošle srede, nije imala nikakve simptome, a dok je radila sve vreme je koristila zaštitnu opremu. Cela njena porodica je, kako je rekao,  pozitivna.

- Za nju još uvek nismo dobili zvaničan rezultat testiranja, ali prema nezvaničnim informacijama i ona ima pozitivan nalaz. Prestala je da dolazi kada su stigli pozitivni rezultati za njene ukućane - rekao je Aleksić i dodao:

Niko od zaposlenih nema nikakve simptome, a iz Zavoda za javno zdravlje obavestili su me da treba da prođe 8 dana za testiranje njenih kontakata među kolegama. To je u četvrtak, ali za sada niko nema nikakve simptome. 

U petak je i ovaj vrtić, koji inače nastavlja sa radom, kompletan dezinfikovan, kao i odeljenje u Velikom Trnovcu.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA