Epidemiolog Petrović: Vrh trećeg pika epidemije novembra, slavlja najveći rizik za prenošenje virusa

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović navodi da je neophodno ograničiti rad kafića, splavova i restorana do 18 časova

  • 10
Epidemiolog Radmilo Petrovic

Printskrin: RTS

Vrh trećeg pika epidemije korona virusa verovatno će biti u novembru, smatra epidemiolog u penziji Radmilo Petrović i dodaje da su slavlja i noćni provod najveći rizik za širenje infekcije.

On je za Tanjug naveo da će treći udar virusa biti "jak i oštar" i da od pridržavanja mera isključivo zavisi kada će dostići vrhunac, ali da će to najverovatnije biti u novembru.

Naglašava da su maske, za sada, najefikasnija zaštita, ali da je važno i održavanje rastojanja i redovno pranje ruku.

Za mere Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 kaže da su dobre, ali da se dodatno mora ograničiti rad ugostiteljskih objekata.

Test testiranje koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Mere su dobre, ali ne znam zašto su pustili splavove, restorane, kafiće da rade do 23 sata. Njihovo radno vreme treba ograničiti do 18 sati, a zatim nek nastave kod kuće da piju i da se vesele - rekao je Petrović.

Ukazuje i da je veliki problem nedostatak sanitarnih inspektora koji su nadležni da kontrolišu sprovođenje mera.

Podržava i najavu pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih mera i smatra da je najdelotvornija "sankcija na licu mesta".

Smatra da epidemije virusa gripa neće biti ove sezone i da neće doći do sudara dva virusa, jer su se maske pokazale kao efikasna mera u sprečavanju širenja i tog virusa.

- Epidemija gripa se javlja svake osme ili desete godine. Prošle zime smo imali veći broj obolelih, tako da se ove godine to ne očekuje - naveo je Petrović.

Ukazuje da je najefikasnija mera u suzbijanju virusa korona vakcinacija, ali da vakcine sigurno neće biti do sledeće godine. Do tada ostaje kao jedina zaštita - maske, distanca, pranje ruuku.

Napominje da će se vakcine protiv virusa korona morati da daje u najmanje dve doze, za razliku od grip vakcine koja se daju u jednoj dozi.

- To je virus koji je nepoznat za naš organizam i zato moraju da se daju dve doze. Grip virus je dugo prisutan, blaga zaštita već postoji kod svakog od nas i jedna doza je dovoljna da podigne nivo antitela (zaštite) - pojasnio je on.

Video: Lončar: Spremamo se za najgori scenario, Arena primila prve kovid pacijente

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    27. oktobar 2020 | 17:07

    Preterali ste sve granice vi vecu tenziju dizete nego sto jeste mora da se radi mladi mora normalno da funkcionišu svako treba da odgovara za sebe prestanite da manipulisete sa nama

  • DLZ

    27. oktobar 2020 | 18:12

    Pustite ljude da zive,zabole ih za virus i szo svinjariju.Kako to da Kina nema 2 ni 3 talas...odatle je kao krenulo a imaju 1mild stanovnika..Po ovoj semi vase navodne pandemije mstematicki nije moguce da se u Kini nije zarazilo vise od 85h..custa glupost i prevara.Gde si bio penzionisani doktore u jan i feb.ove godine kada je 50% ljudi imalo ovaj virus,lecilo se samo antibioticima,cajevima,limunadama i sepsoletama.

  • Boža zemunac

    27. oktobar 2020 | 18:25

    Evo ga još jedan prorok i vidovnjak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA