≫ 

Na Pešteru skupljeno neverovatnih 250 džakova smeća: Preti opasnost od zagađenja podzmenih voda

"Ova divlja priroda, srdačni meštani i bogata tradicija zaslužuju očuvan Pešter koji nije prekriven smećem"

  • 4
Radna akcija, Pešter, čišćenje Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice proteklog vikenda organizovalo je akciju čišćenja tokom koje je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Кarajukića Bunari i Tuzinje.

U svojevrsnoj mobi za čistiji Pešter učestvovalo je 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ iz Nove Varoši, Planinarskog društva „Zmajevac“ i JКP „Vrela“ iz Sjenice.

Pored uklonjenog čvrstog otpada primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih vode ovog kraja.

Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama. Opština Tutin pomenuti izazov rešila je kroz postavljanje kontejnera u seoskim sredinama i odvoženje otpada, dok opština Sjenica ovu komunalnu obavezu nije ni započela. Meštani sjeničkih sela prinuđeni su da svoj otpad odlažu u prirodu, time stvarajući stotine smetlišta koja ugrožavaju jedinstvene prirodne vrednosti.

- Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje:

- Voljni smo da pomognemo Opštini Sjenica da trajno reši problem upravljanja otpadom. Ova divlja priroda, srdačni meštani i bogata tradicija zaslužuju očuvan Pešter koji nije prekriven smećem.

Akcija uklanjanja otpada deo je projekta „Protect Pešter Wetlands!“ koji za cilj ima promociju prirodnih vrednosti i održivi razvoj na širem području Pešterskog polja.

Video: Baba baca smeće na travu pored pruge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soki

    28. oktobar 2020 | 10:19

    Tih neverovatnih 250 džakova se izbaci iz jedne prosečne gradske ulice, a znate li koliki je Pešter?

  • Zeps

    28. oktobar 2020 | 14:15

    To biva svakad posle vojne vezbe , nije cudo nikakvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA