≫ 

Stižu nam ruski tenkovi: Avioni počeli da sleću na batajnički aerodrom

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione "mig-29", helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme "Pancir"

  • 8
Vojna Parada Moskva

Foto: Tanjug/AP

Avioni sa tenkovima koje je Rusija donirala Srbiji počeli su da sleću na batajnički aerodrom, piše Sputnjik, pozivajući se na nezvanične izvore.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a prvi su već dopremljeni, navodi Sputnjik, piše Tanjug.

Kako je rekao dosadašnkji ministar odbrane Aleksandar Vulin, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma, koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju, dodaje Sputnjik.

I tenkovi i BRDM-ovi su modernizovani pre nego što su isporučeni Vojsci Srbije.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da tenkovi T-72 koje Srbija dobija "imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji".

- Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država - rekao je Boldirjov za Sputnjik.

Srbija je, u okviru vojno-tehničke saradnje, iz Rusije nabavila i avione "mig-29", helikoptere MI-17 i MI-35, PVO sisteme "Pancir", dodaje Sputnjik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA