≫ 

Sramota u Nišu: Uništen spomenik sestrama Baković, stradalim nakon torture, sumnja se na navijače

Mnoge Nišlije ni dan danas ne znaju mnogo o sestrama herojima, a one su uhapšene pa izložene strašnoj torturi

  • 9

Za sada nepoznate osobe poprskale su sprejem spomenik sestrama Baković u istoimenoj ulici u Nišu. Prema izjavama stanara ovog dela Niša, vandalizam je uočen nakon utakmice odigrane 26. oktobra između Radničkog i Partizana na stadionu „Čair“ pa se veruje da su spomenik oštetili navijači. Neposredno pre utakmice, slično je prošla i biletarnica spomen kompleksa „Ćele Kula“ koja je išarana navijačkim grafitima.

Kako saznajemo, policiji je 26. oktobra prijavljeno oštećenje na biletarnici u vidu ispisanih grafita, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da se radi o krivičnom delu uništenja i oštećenja tuđih stvari. Što se tiče spomenik sestrama Baković, policija nije dobila nikakvu prijavu ali nakon saznanja o događaju, izaći će na lice mesta radi obezbeđivanja dokaza koji će biti prosleđeni tužilaštvu.

Spomenik sestrama Baković u Nišu je podignut 1988. godine povodom bratimljenja zagrebačke mesne zajednice nazvane njihovim imenom i niškog Čaira. Međutim, mnoge Nišlije ni dan danas ne znaju mnogo o sestrama herojima.

Zagrepčanke Rajka (21) i Zdenka (24) sa bratom Mladenom uključile su se u narodnooslobodilački pokret već od prvih dana okupacije Hrvatske i uspostavljanja NDH. Držali su trafiku, koja je postala okupljalište komunista, u njoj su se ostavljale poruke i dogovarali sastanci aktivista. Preko njih je komunikaciju vodio i Glavni štab Narodno oslobodilačke vojske Hrvatske.

Trafika je imala idealnu kamuflažu, pošto je Zdenka vrlo dobro znala nemački, naručivala je nemačku štampu pa je trafika postala okupljalište okupatorskih oficira. Međutim, jedan kurir iz Mesnog komiteta KP Dalmacije je uhvaćen pa je nakon mučenja odao gde je nosio dokumente.

U noći 20. decembra 1941. godine, agenti Ravnateljske sigurnosti upali su u stan Bakovićevih i uhapsili obe sestre i brata Mladena. Rajku su pet dana strašno mučili kako bi izdala saborce, ali uprkos torturi, hrabra devojka nikoga nije odala. Polumrtvu su je doveli u bolnicu gde je umrla.

Na Božično jutro 1941. njena sestra Zdenka iskoristila je nepažnju čuvara, otrgnula se i bacila sa trećeg sprata sedišta Ustaške nadzorne službe i poginula, mada postoje i indicije da je bačena. Rajka je za narodnog heroja proglašena 1953. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CV

    30. oktobar 2020 | 10:50

    Spomenik očistiti, srediti i pokloniti Hrvatskoj. Nije mu mesto u Srbiji, ali nije ni red da se vandalizuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA