≫ 

"Poruka za neverne Tome, da li imate milosti": Korona ušla u bolnice, 313 đaka obolelo

Ovo su najnovije informacije o stanju u zemlji

Krizni štab Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom situacije u zemlji tokom epidemije korona virusa obraćali su se dr Darija Kisić Tepavčevič i komandant Vojne bolnice Karaburma pukovnik docent doktor Ivo Udovičić.

Obolelo 313 učenika

Kada je u pitanju rad škola, od početka školske godine do danas, ukupno je potvrđeno 313 slučaja đaka koji su pozitivni na prisustvo ovg virusa, od čega su 149 srednjoškolci.

- U toku ove nedelje je kod 56 đaka potvrđeno prisustvo ovog virusa, 28 onih koji pohađaju osnovnu školu i isto toliko onih koji pohađaju srednju školu - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Na području grada Beograda od početka školske godine najviše obolelih đaka bilo je iz Beograda, a u čak 11 okruga od početka godine nije zabeleženo širenje i obolevanje.

Što se tiče nastave, naš školski sistem jeste spreman za kompletan prelazak na onlajn nastavu, ali i dalje postoji nada, želja i volja da to toga ne dođe, kazala je Kisić tepavčević i istakla da to, pre svega, zavisi od nas samih.

Ustanove socijalne zaštite: 61 korisnik oboleo

- Potvrđeno je prisustvo kovida 19 kod 61 korisnika i 59 zaposlenih. Iako imamo pokazano i širenje infekcije u okviru ustanova, u većini slučajeva se radi o sporadičnim infekcijama - kazale je dr Darija Kisić tepavčević ističući da su zaraženi iz ukupno 28 ustanova.

Korona ušla u bolnice, najopasniji asimptomatski oboleli

Krizni štab Dr Kisić Tepavčević, Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Naše bolnice su se otvorile između ova dva pika za pacijente koji zahtevaju hirurgiju. U ovom razdoblju oni su iskoristili svoje zakonsko pravo da se leče, međutim, ušli smo u ovaj treći talas i sad smo ponovo došli u situaciju da ove ljude ne znamo kako ćemo da lečimo. Nemoguće je zaustaviti koronu da ne uđe u bolnice - kazao je dr Udovičić.

Najopasniji su, kaže, ljudi koji imaju blagu kliničku sliku ili je uopšte nemaju.

- Postavljamo pitanje svima onima koji se ne pridržavaju mera da li misle da se to njima neće desiti i da li imaju imalo milosti za nas koji ovo radimo. Poruka za neverne Tome - svako od njih može biti sutra na Karaburmi ili bilo gde - kazao je dr Udovičić.

Kada je primećen porast pacijenata

- Najmanji broj pacijenata koji smo imali je bio 7. I taj septembar mi smo iskoristili osoblje da pošaljemo na godišnje odmore. Iskoristili smo vreme da renoviramo donju bolnicu, ali već krajem septembra ti brojevi su počeli da rastu. Krajem septembra imali smo 20 pacijenata i onda je u oktobru broj počeo naglo da raste. Vreme koje nastupa mnogo bolje pogoduje ovom virusu i on će se sada još duže zadržavati na površinama nego što je to bilo letos - rekao je Udovičić.

Da li će kaznene mere uroditi plodom?

Krizni štab Dr Udovičić, Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Ja sam više puta istakla da ja lično nisam pobornik kaznene politike kada je u pitnaju zdravlje. Ja ne mogu da zamislim da je bilo koja kazna važnija od želje da budete zdravi. Ali očigledno tako to funkcioniše među ljudima, bez obzira na to što nije razumljioi razumno da bi neko nosio masku na mestu gd eje izložen visokom riziku, samo da ne bi platio - kazala je Kisić Tepavčević ističući da, ako je to način da ne obolevamo, onda to očigledno jeste rešenje.

Podaci za poslednjih 24 sata

Inače, prema poslednjim podacima, za 24 sata u Srbiji zabeleženo je još 1.545 novozaraženih osoba, od čega je 796 iz Beograda. Preminulo je petoro pacijenata. Testirano je čak 11.004 pacijenata.

Do sada je ukupno preminulo 814. Na respiratoru je 47 pacijenata.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, zuti grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Izraženo u procentima, u odnosu na broj testiranih zaraženo je 14,04 odsto.

- Dokle god je prisutan virus u našoj populaciji nemožemo da kažemo da je situacija stabilna, pogotovo u situaciji kada je sezona respiratornih infekcija - kazala je dr Kisić Tepavčević.

Povodom navodnog nedostatka informacija o broju obolelih po gradovima i opštinama, dr Kisić istakla je da su oni dostupni i sigurno će da budu na sajtu covid19.rs

- To je određeni tehnički propust. Mada svaki zavod i institut na dnevnom nivou ažurira ove podatke za svoj region - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tizi

    30. oktobar 2020 | 15:41

    Salju poruke,a otvaraju molove? Jel ovo neka sala?

  • Ccc

    30. oktobar 2020 | 15:58

    Kakav je to "opasan virus" kad moras da uradis test da bi znao da ga imas?! A srcani i onkoloski bolesnici umiru jer ne mogu na preglede!!!

  • Muki

    30. oktobar 2020 | 15:37

    Neće da zatvaraju, sad im je slađe kad uvedu kazne. Novac je čudo, mora prasica da se puni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA