≫ 

Centar za socijalni rad optužili za otmicu deteta kod Požarevca, nadležni kažu da je bilo zanemareno

* Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja * Iz Ministarstva nas uputili na Centar za socijalni rad i nadležni sud * Iz Osnovnog suda u Požarevcu bez odgovora

  • 26
Dete plač plakanje Foto: Pixabay.com

U selu Aljudovo u opštini Malo Crniće u Braničevskom okrugu porodici Željka Topavlovića i Elenke Hilpec oduzeto je maloletno dete. Njihov petogodišnji sin oduzeo je Centar za socijalni rad Malo Crniće u prisustvu izvršnog sudije Osnovnog suda u Požarevcu i policije, 29. oktobra.

Kako se najpre pojavilo u medijima, dete je oduzeto zbog loše materijalne situacije, uz navode da je oteto iz ruku majke. Potom se spekulisalo i o tome da su prisutni odvlačili pažnju oca kako bi se odvezli sa detetom. Zatim je navodima o "orkestriranoj legalnoj otmici deteta" pridružena priča o manjinskoj pripadnosti oca i majke - Vlaha i Slovakinje - te o zaslugama oca, ratnog veterana. Spekulisalo se i o uslovima u kojima žive, te o tome da li su tačni raniji navodi nadležnih o tome da je dete neuhranjeno, da živi u nehigijenskim uslovima, da je u kući hladno...

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je nekoliko dana potom, 2. novembra, postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, reagujući na navode da je Centar za socijalni rad Malo Crniće zbog siromaštva oduzeo dete od roditelja.

Sa pitanjima o tome šta se tačno desilo u porodici iz Aljudova obratili smo se najpre Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, odakle su nas uputili na Centar za socijalni rad i na nadležni sud.

Petog novembra dobili smo odgvor iz Centra za socijalni rad Malo Crniće odakle su nam potvrdili da je dete smešteno u hraniteljsku porodicu, te da je oduzeto zbog zanemarivanja, da je presuda Osnovnog suda u Požarevcu doneta zbog nesavesnog vršenja roditeljskog prava u dužem periodu, te da je povratak deteta moguć, jer je doneta privremena, ne trajna odluka.

Centar za socijalni rad: Dete nije oteto, moguć povratak u porodicu

- Radi istinitog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja niza netačnih informacija saopštavamo da su informacije u vezi oduzimanja deteta Željku Topalović i njegovoj supruzi Elenki Hlipec iz sela Aljudova, zbog navodno loše materijalne situacije od strane Centra za socijalni rad u Malom Crniću netačne, kao i informacije da je direktorka Centra otela maloletno dete iz ruku roditelja i odvela ga u nepoznatom pravcu.

Centar za socijalni rad Malo Crniće je maloletno dete izmestio iz hraniteljske porodice, ne zbog siromaštva i loših materijalnih uslova za život, već zbog zanemarivanja deteta u dužem vremenskom periodu, odnosno život deteta bio je do te mere ugrožen i pored podrške koje su pružali stručnjaci Centra za socijalni rad i ostali saradnici. Obaveza Centra je da, u skladu sa Zakonom, a rukovodeći se najboljim interesom deteta, detetu obezbedi sigurnost i bezbednost i osnovne egzistencijalne potrebe, što ovi roditelji nisu mogli da obezbede.

Iz tog razloga Centar za socijalni rad je kao organ starateljstva pokrenuo postupak delimičnog lišenja roditeljskog prava, a zbog sukoba interesa sud je odredio drugi Centar koji je dao nalaz i stručno mišljenje. Presuda Osnovnog suda u Požarevcu je doneta zbog nesavesnog vršenja roditeljskog prava u dužem periodu.

Kako presuda Osnovnog suda nije mogla biti izvršena, Centar je pokrenuo postupak izvršenja, a izvršenje presude je sproveo izvršni sudija u skladu sa Zakonom. U izvršenju je učestvovao izvršni sudija, stručni tim Centra Malo Crniće uz asistenciju policije, koji je privremeno zbrinuo dete smeštajem u hraniteljsku porodicu.

Centar za socijalni rad će i ubuduće pružati podršku porodici, jačati njihove kapacitete za roditeljsku ulogu, što znači da je smeštaj privremenog karaktera i da je moguć povratak deteta ukoliko sud donese takvu odluku. Roditelji su pokrenuli postupak vraćanja roditeljskog prava. U planu Centra je održavanje kontakta deteta sa roditeljima, jer se radi o privremenoj, a ne trajnoj odluci suda - naveli su u odgovoru na pitanja Telegrafa ističući da je slučaj izazvao "veliku pažnju i moralnu paniku kod građana".

Sa sličnim pitanjima obratili smo se i Osnovnom sudu u Požarevcu, ali do danas nismo dobili odgovor.

Video: Kidnapovani Petar bezbedno vraćen kući

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosiljka

    18. novembar 2020 | 07:31

    Uvek se poteze pitanje Centara za soc rad; zasto se ne pomogne tim porodicama novcano vec se daje u hraniteljske porodice? A hraniteljkska poridica za to dobija novac.Ako je siromastvo u pitanju, pomozite im.Zar je sramota biti siromasan i voleti svoju decu? Nikakvu funkciju oni ne vrse da bi pomogli porodicama i puno imaju ovlascenja ( ima izuzetaka).

  • Sanja

    18. novembar 2020 | 07:29

    Centar jeste istrgao dete iz ruku majke,dok je oca drzala policija,slusala sam te ljude i majku i oca.Izmestili su dete iz svoje porodice zbog siromastva,a placace hraniteljsku porodicu.Laz je da je dete zanemareno!

  • Sale

    18. novembar 2020 | 08:19

    Da li je iko čuo da je svemoćni Centar za socijalni rad ikada oduzeo dete iz Romske porodice? Ja nisam. Nebrojeno puta sam video da su ta deca i vaspitno i u svakom drugom pogledu zapuštena ali svemoćni Centar na to ne reaguje. Zašto? Pa za Romskom decom ne postoji potražnja. Da se nije digla ovolika prašina oko oduzimanja ovog deteta ko zna gde bi završilo. Ako je poznata činjenica da mnogi radnici Centara imaju licence stranih agencija za usvajanje dece onda kockice počinju da dolaze na svoje mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA