Saznajemo: Srbija uvodi skrining na zloglasnu SMA! Da li se prekida red za lek od 2,1 miliona evra?

"Kada se deca detektuju po rođenju, sa svakom od ove tri terapije mi ćemo imati zdravu decu"

  • 34
Minja Matić, Oliver Pal Gajodi, Anika Manić

Foto: Privatna arhiva, Facebook/Oliver SMA baby, Facebook/Za Anikin dug i lep život

Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) biće uveden početkom naredne godine, saznaje Telegraf.rs. Informacija nam je potvrđena iz Ministarstva zdravlja.

- Biće već početkom naredne godine rađen neonatalni skrining, koji će između ostalog otkrivati i SMA. Biće potpuno besplatno, finansirano sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - kazali su nam.

Reč je o skriningu kod beba na tešku neuromišićnu bolest, progresivnu i potencijalno smrtonosnu, za koju je Srbija u kojoj ima bar 105 osoba obolelih od jednog od četiri tipa SMA, saznala čuvši apele roditelja za pomoć bebama - Sofiji, Lani, Minji, Oliveru, Aniki. Oni su odlučili da okušaju lečenje u inostranstvu genskom terapijom - zoldžensma - u vrednosti od 2,1 miliona evra.

Predsednica Udruženja "SMA Srbija" Olivera Jovović pre tri nedelje za Telegraf.rs govorila je o učinkovitosti postojeće terapije - jedne dostupne u Srbiji od 2018. godine, druge za koju postoji studija u Srbiji, u kojoj je osam ovdašnjih pacijenata i treće koja je dostupna samo u inostranstvu - pre pojave prvih simptoma. Reč je o spinrazi, ridsplamu i zoldžensmi.

- Kada budemo imali skrining, kada se deca detektuju po rođenju, sa svakom od ove tri terapije mi ćemo imati zdravu decu. Sa bilo kojom. Razlika je samo u tome što lekar treba da, na osnovu kasnije urađene slike , kaže koja je od te tri terapije za to dete najbolja. Jer postoje razlike: da li je tačkasta mutacija, koliko kopija SMA2 gena ima... - objasnila nam je tada.

Kako nam je tom prilikom rekla, Srbija ne dozvolja upotrebu genske terapije u Srbiji, što prvo mora da se promeni, kazala je, dodajući ocenu da se ide ka tome.

- Kada se postavi tek po rođenju dijagnoza, postoji kratak period dok se ne pojavi prvi simptom. Govorimo o dve, tri nedelje, mesec dana maksimum da detetu damo terapiju.

Odlično je to što se neće praviti razlika između toga koji je tip u pitanju. Nećemo dolaziti u situaciju da se detetu da dijagnoza u trećoj godini i da, zato što je to tip 3 i zato što u tom trenutku hoda, ne bude prioritet u dobijanju terapije, nego će i to dete dobiti terapiju i imaće apsolutno normalan razvoj - iznela je optimistične prognoze.

Olivera i Matija Jovović

Olivera sa sinom Matijom / Foto: Olivera Jovović

Kako smo već pisali, tip 1 je procentualno najzastupljeniji, ali brojčano gledajući, slika je drugačija. Razlog tome je što je lečenje obolelih spinrazom počelo 2018, pa mnogi oboleli od tipa 1, rekla nam je Olivera, ujedno majka obolelog deteta sa upravo tom dijagnozom, nisu stigli da budu dijagnostikovani.

Ovaj najteži oblik bolesti se obično dijagnostikuje u prvih šest meseci života. Progresija je brza, pa neka od dece izgube moć i da se nasmeju. Neka izgube mogućnost da hodaju i pomeraju ruke, neka da dišu, žvaću i gutaju hranu. Kod ovakve dece se govorilo o smrtnosti koja nastupa do druge godine života. Sa pojavom terapije spinrazom i njenim davanjem na vreme, progresija se zaustavlja.

Video: Ovako Beograđani pomažu maloj Aniki u maratonskoj trci za najskuplji lek na svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thun

    18. novembar 2020 | 21:45

    Konacno su se setili!Ovde u CH su mom detetu radili to dok smo Jos bili u porodilistu. Vadi se krv iz pete, secam se, neka kao ploca sa 6 krugova i na svaki Krug se kapne krv! Testira se na nekih 6 genetskih bolesti!

  • Darija

    18. novembar 2020 | 19:49

    Za 8 god ove vlasti prvi put nesto pametno ako se uopšte i sprovede.

  • lela1984

    18. novembar 2020 | 21:02

    Hvala dragom Bogu,konacno!I treba ta deca da dobiju pravu terapiju,zolgensmu i sve sto je potrebno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA