≫ 

Kon o rigoroznim merama i sahrani Irineja: "Veliki je rizik, moja dužnost je da to kažem"

Naveo je da je medicinski deo štaba sastavio predlog i da je on dostavljen vladi. Kon očekuje da se to sutra zvanično saopšti

Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog Predrag Kon je rekao za RTS da je danas na Kriznom štabu bila situacija u kojoj je medicinski deo štaba insistirao da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznih mera. Naveo je da je medicinski deo štaba sastavio predlog i da je on dostavljen vladi. Kon očekuje da se to sutra zvanično saopšti.

- Očekujem da će to sutra da se zvanično saopšti - napominje Kon, koji ne želi unapred da govori o novim merama, ali navodi da su rigoroznije od onih koje su na snazi.

Upozorio je i da virus hara Srbijom. Povodom smrti patrijarha Irineja, rekao je da je sahrana u ovom trenutku veliki rizik, i da je njegova dužnost da to kaže.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Apelovao je na sve one koji imaju potrebu da isprate patrijarha da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci i da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaražavanja.

Ne može da se zabrani, ali je veliki rizik

Ističe da je takav skup epidemiološki neprihvatljiv u ovom trenutku, ali da je to nešto što ne može da se zabrani.

- Ono što ja moram da kažem je da je veliki rizik u ovoj situaciji, sam ispraćaj i sama sahrana. To je moja dužnost. Sa druge strane, sve one koji osećaju takvu potrebu, ja najlepše molim da koriste zaštitu koja postoji, da vode računa o distanci, da izbegavaju svaku mogućnost da dođe do zaraze - poručuje Kon.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, zuti grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

Zvanično, taj skup u ovoj situaciji nije prihvatljiv epidemiološki, ukazuje Kon, ali sa druge strane, kako je dodao, to je nešto što niko ne može da zabrani.

Kon upozorava da se u Beogradu dnevno otkriva više od 2.000 novih slučajeva, a praktično se 20.000 dnevno pojavljuje. "To je 10 puta više nego što otkrivamo", naglasio je Kon.

- Molio bih posebno starije i koji su posebno osetljivi da sebi ne dozvole rizik kakav će biti na toj sahrani - poručuje Kon.

Današnje crne brojke

Podsetimo, u poslednja 24 sata korona virus potvrđen je kod 6.254 osobe. Od posledica ove bolesti preminulo je još 30 pacijenata. Testirano je 19.301 osoba, a od toga je pozitivno 32,40 odsto.

Na respiratorima su 192 pacijenta. Do sada je preminulo ukupno 1.140 pacijenata.

Ukupno je testirano 1.593.281, a pozitivno je bilo 110.351.

Video: Vučić: Moramo da pokušamo da zaštitimo zdravlje ljudi, a ne samo prava građana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krlja

    20. novembar 2020 | 22:56

    Tvoja duznost je da odes u penziju da te negledamo vise...postao si kao predsednik....omrzena licnost na mom tv-u

  • Boranija

    20. novembar 2020 | 18:38

    Uhvatio se u kolo sa vlašću a sad nema nazad. Umesto da slavan ode u penziju udari rukom o sto sazove konf. za štampu i kaže istinu, ostaće upamćen kao negativac i saradnik politike a ne predstavnik struke. Teško breme za onog ko ima karakter. Budimo ljudi.....

  • Sporije, slabije, gore

    20. novembar 2020 | 18:41

    Današnja HITNA sednica zakazana još pre 3 dana, a saopštenje tek sutra! Laganeze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA