≫ 

Zatvaranje posle 17h? Dr Kon upozorava: Imaćemo više od 50 umrlih dnevno

"Brzina uspona ukazuje na to da mere nisu adekvatno poštovane"

  • 77
Predrag Kon Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Epidemiolog Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink, izrazio je zabrinutost zbog trenutne situacije sa korona virusom.

- Predlog za ograničenje rada objekata do 17 sati je jedan od 9 poslatih, vrlo i jasno je rečeno sa strane medicinskog Krizbog štaba da se ne može ostati bez pojačanja. Najznačajnija je mera da se ograniči rad do 17 sati. Mere koje već postoju je neophodno poštovati i kontrolisati, maske na zatvorenom  i otvorenom gde se ne mogu sprečiti kontakti, prevoz, mora se voditi računa i o kapacitetu samog prevoza. Temeljno je napisano koje su to usanove. Zabrana ograničenja javnih okupljanja da se to precizira, postoje izdvojeni, zatvoreni prostori, firme, to se ne odnosi na škole i obrazovne ustanove - kazao je Kon.

Kako je kazao, skoro do sredine oktobra situacija je bila solidna, ali tada počinje naglo povećanje broja obolelih, posebno u Beogradu.

- Brzina uspona ukazuje na to da mere nisu adekvatno poštovane, pa je taj potencijal došao do izražaja. Imali smo priliku da vidimo taj potencijal, isto se dešavalo u Evropi, do tada su uspešno sprovedene mere, mogli smo da shvatimo da ko nas taj treći talas ide. Trudili smo se da upozoravamo. Bilo je kašnjenja sa uvođenjem restriktivnih mera a koje će sada biti pojačane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju dr Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći - kaže dr Kon.

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da predlog Kriznog štaba, koji se tiče uvođenja restriktivnijih mera, među kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova, danas ili sutra bude ozvaničen.

- Mere koje smo predložili juče iz medicinskog dela oročene su na dve nedelje. Posle svake dve nedelje moraju se ponovo analizirati - rekao je Kon.

On je dodao i da će se rezultati mera, koje su donete u utorak, videti tek pred kraj sledeće nedelje.

- Imamo sada dodatni rizik koji se odnosi na okupljanje vernika prilikom ispraćaja patrijarha Irineja. To je veliki rizik za zaražavanje i zamolio bih građane da što više vode računa o distanci i nošenju maski i da naprave razmak - rekao je Kon.

Kada je reč o obeležavanju slava, Kon je podsetio na ranije saopštenje SPC-a u kojem se vernici pozivaju da slave slavu, ali u okviru domaćinstva.

Kon je ocenio i da je bilo malo kašnjenja u uvođenju restriktivnijih mera koje su sada na snazi, ali i primetio da se ranije donete mere nisu dovoljno poštovale.

- Mi se približavamo brojki od 6.000 hospitalizovanih. Nema više odstupanja, mere moraju da se poštuju. Potrebno je vreme da se smanji transmisija, pa onda i da počne pražnjenje bolnica. I to će se dogoditi. efekte ćemo videti u narednim nedeljama -  rekao je Kon.

On je rekao da je virus iz porodica došao i u škole, te da je predloženo i da se pređe na onlajn nastavu, posebno za srednje škole u periodu od nedelju dana.

- To znači spajanje dve nedelje, jer oni inače nedelju dana idu onlajn. Međutim, i to sve ne mora da da rezultate zato što je virus opšte prisutan i mi smo sada u mnogo težoj situaciji da ovo suzbijemo nego što smo bili ranije - rekao je doktor Kon.

Inače, kako je danas kazao za RTS imunolog Srđa Janković, on očekuje da Vlada danas usvoji nove mere, a dodaje da su važni ne dani, već sati.

- Posle 17 sati radile bi samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske stanice. Nadamo se da će mere u potpunosti biti usvojene. Već imamo epidemiološke mere na snazi koje moramo da poštujemo bezrezervno - kazao je Janković.

Što se maski tiče, one bi morale da se nose i na otvorenom prostoru, ali samo ukoliko postoji kontakt sa drugim ljudima. Svaki kontakt može biti rizičan, kazao je Janković, a iako je deo štaba bio i za to da se maske nose na svim otvorenim prostorima, isključena je, ipak, obaveza nošenja maski na mestima gde nema interakcije među ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    21. novembar 2020 | 09:13

    Jel u Srbiji umiru ljudi od jos koje bolesti sem korone

  • Dex

    21. novembar 2020 | 09:17

    Brojevi su relativna stvar.... U Srbiji u "normalno" vreme dnevno umre 300-500 osoba (prirodna smrt, bolesti, saobraćajne nezgode)..... Zamislite da se svakoga dana objavljuju brojevi umrlih od srca, raka,dijabetesa i ostalih..... U današnje vreme retko ko nije ni od čega bolestan

  • Bane

    21. novembar 2020 | 09:01

    Ma najbolje je da sve pozatvaraju trajno i da pocrkamo. Bolje i ne zasluzujemo kad...........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA