≫ 

Sahranjen patrijarh Irinej uz "Vječnaja pamjat": Kovčeg spušten u kriptu Hrama Svetog Save

Na beloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je - patrijarh Irinej, a izabran je "Studenički krst" koji je postao prepoznatljivi znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje

  • 83

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgija je počela u 9 časova, a služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na liturgiji je besedio episkop bački Irinej, a prisutne su bile vladike i 16 sveštenika.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je ranije sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

14:00 Ovako izgleda grob patrijarha Irineja

Na beloj mermernoj ploči pozlaćenim slovima ispisano je - patrijarh Irinej, a izabran je ranohrišćanski krst. Reč je o poznatom “Studeničkom krstu” koji je isklesan tokom poslednje decenije 12. veka.

Nalazi se iznad severnih vrata nemanjine Bogorodičine Crkve. Ovaj krst postao je prepoznatljivi znak graditeljstva, kulture i doba Stefana Nemanje. Predstavlja kombinaciju dve simbolike: ranohrišćanske simbolike sidra, to jest spasenja i sigurnosti u carstvu božijem, i simbolike rasta i napredka koja se vidi u bujno dekorisanim završecima krsta.

13:45 Zašto nema cveća na sahrani patrijarha Irineja?

Nošenje cveća nije u duhu religije, rekao je protojerej stavfrofor Vladimir Vukašinović.

- Razumljivo je i znak je, prvenstveno, sekularnog društva da se donosi cveće, to je svetski izraz pažnje, dok, setimo se pokojnog patrijarha Pavla, koji je čak i napisao tekst protiv donošenja cveća rekavši da će se istinski doprinos pokoju duše nekoga desiti da se sredstva namenjena cveću poklone siromasima...- rekao je.

13:19 Patrijarh srpski Irinej sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti hrama Svetog Save. Kovčeg sa telom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo, a bili su prisutni i članovi njegove porodice.

13:00 Završena obraćanja, sledi spuštanje kovčega u grobno mesto

U Hramu su upravo završena obraćanja, a sada sledi silazak u kriptu i spuštanje kovčega u grobno mesto. Gardisti Vojske Srbije poneli su kovčeg, a prate ih episkopi i sveštena lica.

Posle spuštanja kovčega u grobno mesto, gde će patrijarh počivati, od njega su se oprostili članovi porodice, a potom i sveštenici i episkopi.

12:50 "Patrijarh je ubedio papu da Stepinac nije svetac"

Vučić je istakao da je Irinej bio veliki patrijarh, navodeći da je pomirio i ujedinio podeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine.

Video: Vučić: Irinej je ubedio Papu da Stepinac nije svetac

- Uspostavio je partnerski odnos sa državom govoreći da ”država treba da radi svoj posao a crkva svoj”. Radeći tako jačali su i država, i crkva, na sreću naroda. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac - podsetio je on.

12:45 Vučić: Završilo se jedno vreme odlaskom patrijarha

Predsednik Srbije rekao je na početku obraćanja da se jedno vreme odlaskom patrijarha završilo "ali samo ovozemaljsko".

- Sklopio je oči onako kako je i živeo - rekao je on pred odrom pokojnog patrijarha.

Podsetio je da je patrijarh sklopio oči uz jedan amanet, da njegov hram nikad ne porušimo, verujemo i volimo zajedno.

- Kada se gromada stene odvoji od planine, vekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim delima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama - dodao je.

12:40 Dodik: Ispunjavamo želju pokojnog patrijarha, da se srpski narod sabere i ujedini

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da se danas, okupljeni iznad odra pokojnog patrijarha, ispunjava njegova želja - da se srpski narod sabere i ujedini.

- On je bio pastir svih nas i taj kojije brisao sve granice među nama. To i jeste snaga naše crkve, da prevazilazi sve međe. Patrijarh je bio cenjen u celom svetu, imao meru u svemu i taj dar ostavljao u svakom poslu kojim se bavio. Bio je neobično običan čovek - poručio je on.

Prisećajući se njegovih dolazaka u Banjaluku, Dodik se prisetio i njegovih reči da je za Republiku Srpsku i Srbiju najvažnije jedinstvo, ljubav u Boga, ljubav prema Otadžbini i čoveku. Istakao je da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

Istoričari će, kazao je Dodik, svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu. Dodao je da i Hram Svetog Save završen njegovom zaslugom nakon jednog veka, ali se on time nije hvalio, jer je to bio samo jedano od hramova u čijoj gradnji je učestvovao.

- Njegov odlazak dolazi u izuzetno teškom trenutku za našu Crkvu, dok se nismo oporavili od odlaska episkopa Milutina i mitropolita Amfilohija. Godine će proći dok se takav gubitak nadomesti - rekao je i dodao da je SPC naučila na iskušenja i izrazio nadu da će arhijereji "upraviti kormila naše crkve u pravom smeru".

12:37 "Nije bilo lako zameniti patrijarha Pavla"

Starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić obratio se vernicima nad odrom patrijarha Irineja.

- Sveti arhijerejski Sinod mi je poverio da se u ime sveštenstva, da se u ime mnogih oprostim od njega. Osećam veliku čast što ću govoriti o njemu. On je u teškom vremenu pošao za Hristom i ostao za njim do kraja. Svesni smo da ga je smrt približila Hristu.

- On je znao i učio nas da biti čovek nije samo rođenjem. Stremljenje nas približava jedne drugima i samom bogu. Možemo reći da se naš patrijarh Irinej na svom putu bogatio ljudskim vrlinama i ljude različitih stanovišta pridobijao za dijalog. Nema njegovog učenika koji ne pamti svog učitelja po smirenju. Ta blagost ga nije napuštala. Retko ga je iko pamtio drugačije. Ako je ikom i skrenuo pažnju na ponašanje, to je činio pažljivo i obazrivo i taj bi osećao da je njegova strogost pravedna - rekao je ocenjujući da je bio pravi pastir.

Ponovio je da nije bilo lako naslediti patrijarha Pavla na tom mestu.

12:30 "Patrijarh Irinej bio je prijatelj Ruske pravoslavne crkve"

Mitropolit Ilarion Alfejev i predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve, istakao je značaj pokojnog patrijarha u stvaranju čvrstih veza između srpske i ruske pravoslavne crkve.

- Počivši je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve. Više puta govorio je u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini - poručio je tokom besede.

On je pročitao i pismo ruskog patrijarha Kirila.

- Sa osećajem duboke tuge primio sam vest o upokojenju patrijarha Irineja. U ime arhipastira i pastira i monaštva Ruske pravoslavne crkve izražavam duboko saučešće. Bog je Crkvi Svetog Save darivao dubokoumnog patrijarha. Ispunjen iskrenom hrabrošću i ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći snagu trudio da bude pored svoje pastve. U u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja sa onim vernicima čiji je život prekinula strašna epidemija. Svojim autoritetom je učinio mnogo za očuvanje vaseljenskog pravoslavlja. On je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve i više puta je govorio u prilog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Završetak unutrašnjeg uređenja Hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njeovog patrijaršijskog služenja. Neka gospod Isus Hrist upokoji dušu novog sluge svoga, večna mu i blag pomen - piše u pismu ruskog patrijarha.

12:10 Mitropolit Hrizostom: Sve nas zateče tužna vest o upokojenju našeg patrijarha

Posle završetka opela, mitropolit Hrizostom obratio se sveštenstvu, državnom vrhu i vernicima i rekao da je iz patrijarha isijavala dobrota, te da je sve zatekla tužna vest o njegovoj smrti.

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je pred odrom patrijarha Irineja.

- Vaša svetosti, dragi oče i učitelju, oprosti nam, ako te bilo čime uvredismo i ako te nekada ne poslušasmo. Oprosti i blagoslovi ovaj Sinod kojem predade veliki teret. Oprosti nam što ne mogadosmo da te opslužimo u ovoj nesreći i što te ostavismo u bolnici. Neka ti je blagosloveno carstvo nebesko. Amin božiji - završio je besedu.

12:04 Zastava Srbije na trgu u Atini u čast patrijarha Irineja

I dok Srbija tuguje za Irinejom, počast patrijarhu odale su i vlasti u Atini.

Naime, na trgu Sintagma okačena je srpska zastava pored grčke u znak poštovanja i žalosti zbog odlaska patrijarha SPC.

12:00 Hor "Branko" iz Niša peva tokom liturgije i opela patrijarha Irineja

Na sahrani patrijarha pored hora Hrama Svetog Save peva i hor iz Niša, koji je osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine.

Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su i na ustoličenju dvojice patrijarha Pavla i Irineja.

11:35 Ko je mladić azijskog porekla na opelu patrijarhu Irineju?

Veliki broj građana i sveštenstva danas je u Hramu Svetog Save gde će biti sahranjen patrijarh Irinej. Posebnu pažnju privukao je lik mladića koji je takođe deo sveštenih lica koji se danas nalaze u Hramu.

O ovom misterioznom mladiću svi pričaju, usijale su se i društvene mreže, a kako saznajemo reč je o đakonu mitropolita Ilariona Alfejeva koji je i predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve.

11:15 Završena liturgija, počinje opelo

Molitvom koja se zove "Otpust" završena je liturgija i počelo opelo, koje služi mitropolit Hrizostom. Episkopi staju u centralni deo Hrama, oko odra pokojnog patrijarha , a raspoređeni su u zavisnosti kom činu pripadaju.

11:00 Narod jednoglasno sa sveštenstvom peva molitvu

Video: Svi kao jedan: Narod jednoglasno poji molitvu

10:32 Zašto je patrijarhov kovčeg prekriven zelenim plaštom

Kovčeg sa telom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gde je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

- Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezaljevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva - prenosi RTS.

10:27 Predsednik Srbije položio venac

10:25 Ruski mitropolit Ilarion odao poštu

Sahrani patrijarha srpskog Irineja danas u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion. On je i predsednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Na sahrani poglavara SPC je i delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke. Današnjoj zaupokojenoj liturgiji sasluživaće episkop dioklijski i protojerej-stafrofor Gojko Perović, rekor Cetinjske bogoslovije, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.

10:10 Drugom delu liturgije prisustvuju predsednik Srbije i srpski član predsedništva BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u hram Svetog Save na sahranu patrijarha Irineja.

U pratnji predsednika Vučića je i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oni će, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, posle liturgije govoriti nad odrom preminulog patrijarha Irineja.

10:03 Teške suze ministarke nad odrom patrijarha Irineja u Hramu

Tanja Matić, Sahrana patrijarha Irineja, Hram Svetog Save Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić-Foto: Marko Jovanović

Pred odrom su se poklonili premijerka Ana Brnabić, ministar policije Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Ivica Dačić, gradonačelnik Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić u jednom trenutku nije mogla da sakrije suze.

10:00 "On nije umro, on spava": Govor episkopa bačkog Irineja na ispraćaju patrijarha

Episkop bački Irinej u besedi o patrijarhu Irineju rekao je da je on bio omiljen kod većine ljudi, kao i da su svi "razumevali tu dobrotu, jevanđeljsku kojom je njegova ličnost zračila".

- Umeo je da, ne samo sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom i dobrim delima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu. Naš patrijarh Irinej bio je delatni svedok svih reči jevanđelja, čovek mira, ovaploćenje mira, mironosac i mirotvorac među ljudima, a pre svega, u sopstvenom narodu - rekao je episkop bački.

Kako je istakao, patrijarh je u svakom dijalogu bio otvoren, iskren i dobronameran i sa istom dobrotom je i njih primao i razgovarao.

Zaključio je da je njegova mekoća bila njegova snaga, a da je njegova uzdržanost bila njegova mudrost i na kraju dodao "On nije umro, on spava".

9:30 Državni vrh Srbije u Hramu Svetog Save

Pre početka liturgije u Hram je stigli su ministri Vlade Srbije, koji su odali poštu pokojnom patrijarhu. Pred odrom su se poklonili premijerka Ana Brnabić, ministar policije Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine Ivica Dačić, gradonačelnik Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Tu su i ministar sporta Vanja Udovičić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić...

9:00 Počela liturgija 

U Hramu je počela liturgija. Tu su vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske, kao i državni vrh Srbije.

Na ulasku u Hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored.

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika.

8:47 U Hramu poslednje pripreme pred liturgiju

U Hramu Svetog Save beogradski sveštenici završili su čitanje jevanđelja nad odrom poglavara Srpske pravoslavne crkve i završavaju pripreme pred zaupokojenu liturgiju i opelo, nakon kojih će patrijarh biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save.

8:00 Građani u hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u Hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju jevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opelo, a zatim slede i besede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

Detaljna satnica sahrane upokojenog patrijarha

Liturgija zaupokojenje počinje u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

HRAM SVETOG SAVE PATRIJAH VERNICI Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Kovčeg sa telom juče prenet iz Saborne crkve u Hram

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja je prenet juče oko 8.20 u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu, odakle su preneti u Hram svetog Save gde će danas biti sahranjen.

Vernici su mogli da se poklone i odaju poštu preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštenci su čitali sveta Jevanđelja nad odrom.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa korona virusom. Vlada je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od 20. do 22. novembra.

Video: Odzvanja svodovima Saborne crkve: Вѣчьнаꙗ памѧть patrijarhu srpskom Irineju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    22. novembar 2020 | 11:04

    Jel moze nesto u ovoj zemlji bez gosta iz Bosne I Hercegovine.

  • mm

    22. novembar 2020 | 09:11

    Posto se vide face ovih koji ne nose masku, lepo identifikacija pa po dzepu

  • Petrana iz CG

    22. novembar 2020 | 09:47

    Nasi stari rekose,a svaka im je bila sveta " sto danas u komsiluk,to sjutra u kuci". Gledam i ne vjerujem koliko smo postali nehumani prema sebi,okolini i zivotu, zar je covjek manje vjerujuc ako danas ostane doma. Isto kao kod nas cak i djecu dovode. A onda kriv ovaj,kriv onaj, zatvaraj,otvaraj. Ne smijem ni pomislit brojke sledecih 8-9 dana. Nema veceg neprijatelja no covjek sam sebi sto je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA