≫ 

Vučić otkrio poslednju želju patrijarha Irineja

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja je prenet juče oko 8.20 u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu, odakle je prenet u Hram svetog Save gde je posle liturgije i opela danas sahranjen

  • 24

Predsednik Srbije i srpski član predsedništva BiH, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, posle liturgije govorili su nad odrom preminulog patrijarha Irineja.

Kovčeg sa telom patrijarha Irineja je prenet juče oko 8.20 u Patrijaršiju, potom u Sabornu crkvu, odakle su preneti u Hram svetog Save gde je posle liturgije i opela danas sahranjen.

- Njegova svetost sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru. Ljubav je bila osnova njegove mere, a njegova Srbija je bila upravo ona koju je stvarao, ona koja ne ume da mrzi. Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov Hram i njegov san nikada ne porušimo. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo - rekao je predsednik Srbije na početku obraćanja.

Podsetio je da je patrijarh sklopio oči uz jedan amanet, da njegov hram nikad ne porušimo, verujemo i volimo zajedno.

- Kada se gromada stene odvoji od planine, vekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim delima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama - dodao je.

Pričao je o poslednjem razgovoru koji je vodio sa njim, kada je otišao u bolnicu i otkrio detalje tog razgovora.

Aleksandar Vučić, sahrana Irineja

Foto: Milena Đorđević

- Rekao mi je najpre da ne želi da legne u bolnicu, da se dobro oseća - rekao je predsednik.

- Najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, i tu je postupao racionalno i hladne glave, da nikada ne priznamo nezavisno Kosovo. Verovao je u narastajuću snagu srpske države, verovao da je za i Kosovo i Metohiju moguće pravično rešenje - kazao je Vučić.

Vučić je istakao da je Irinej bio veliki patrijarh, navodeći da je pomirio i ujedinio podeljenu crkvu u Americi i izborio se za povratak oduzete imovine.

- Uspostavio je partnerski odnos sa državom govoreći da ”država treba da radi svoj posao a crkva svoj”. Radeći tako jačali su i država, i crkva, na sreću naroda. Uspostavio je dijalog sa Vatikanom i ubedio papu Franju da Stepinac nije svetac - podsetio je on.

Iza patrijarha Irineja, prema rečima Vučića, ostaju obnovljene crkve, manastiri, bogoslovije i nikada snažniji dobrotvorni rad crkve od narodnih kuhinja do pomoći bolesnima.

Video: Vučić: Irinej je ubedio Papu da Stepinac nije svetac

- Završio je Hram Svetog Save, san devet srpskih patrijarha i beogradskih mitropolita, od mitropolita Mihaila, koji traje 125 godina. On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, svetog kneza Lazara i pred svoje prethodnike. A nama, i narodu, i crkvi, biće potrebno mnogo mudrosti da sačuvamo ono što nam je ostavio. Takvu Srbiju moguće je zastupati i na nebu i na zemlji. I dok on to nesebično bude činio u višim sferama, ovde, na zemlji, to možemo samo mi - podvukao je on.

Bezgranično poštovanje i ogromnu ljubav kod svoga naroda patrijarh je, kaže predsednik, stekao neprestano delajući sa patrijarhom srpskim Pavlom, stalnom spremnošću na žrtvu, duboko svestan učenja svetih otaca da bez velike žrtve nema velike ljubavi, a bez velike ljubavi nema ni velikih dela.

- Upravo ta ljubav podigla je iz pepela desetine i desetine razrušenih svetinja, i iz temelja digla nove hramove krunišući veru ovim velelepnim hramom u kome nas je danas okupio naš deda, naš patrijarh, da ga sa svečanom tugom ispratimo u Carstvo nebesko, gde ga sa radošću čekaju Sv. Simeon i Sv. Sava, Sv. Vasilije i Sv. Petar - dodao je on.

Sahrana patrijarha Irineja, Hram Svetog Save

Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Zahvalio se patrijarhu i na svakoj reči kojom je sve nas podučio, na ljubavi koju je usadio u nas, na mudrosti koju smo pratili.

- Ostaće Srbija na tvom putu, svesna da je svaki drugi put put propasti, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva. To nam je obaveza, to nam je uslov, to nam je zajednička želja, od danas podeljena, a ista, na nebu i na zemlji - poručio je predsednik Srbije.

Osim njega, okupljenima su se obratili i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, uz mitroplita Hrizostoma i starešine Saborne crkve u Beogradu protojereja-stavrofora Petra Lukića, a kako su se oprostili od pokojnog patrijarha možete pročitati OVDE.

Vernici i poštovaoci pokojnog patrijarha mogli su da se poklone i odaju poštu preminulom poglavaru SPC od juče, kada je kovčeg donet u Hram, a tokom celog dana i noći beogradski sveštenci su čitali sveta jevanđelja nad odrom.

Podsetimo, poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u 91. godini posle borbe sa korona virusom. Vlada je istog dana donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od 20. do 22. novembra.

Video: Vučić polaže venac na odar blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • malabubuca

    22. novembar 2020 | 13:32

    Наш патријах је испраћен на достојанствени начин како и доликује .Вечно му царско небеско

  • Zeljko85

    22. novembar 2020 | 14:38

    I Vučić i Irinej su poznati po tome što se bore i što su se borili za Kosovo i Metohiju.

  • Ivana

    22. novembar 2020 | 17:03

    Patrijarh Irinej je simbol jedinstva i duhovni prosvetitelj srpskog naroda koji je zaista radio na jedinstvi i obnovi naših manastara i crkava šširom KiM. Aleksandar Vučić zaista treba da ima saradnike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA