≫ 

Nastavnica kažnjena sa 35.000 jer su učenici "bacili petaka": Upozorila ih je, a sada je na infuziji

Kažnjena je profesorka srpskog jezika škole kod Kladova, uprkos tome što je, kako tvrdi, upozorila učenike

  • 36
Deca se rukuju, dečak i devojčica

Foto: Shutterstock

Marina Milosavljević, nastavnica srpskog jezika u Osnovne škole "Ljubica Jovanović Radosavljević" u mestu Podrška kod Kladova, kažnjena je novčanom kaznom od 35.000 dinara jer nije sprečila učenike da se rukuju tokom odmora u školskom dvorištu. Marina je samohrana majka iz Knjaževca koja je otišla u Kladovo. Kolege su se sad ujedinile da sakupe novac kako bi joj nadomestili to što joj je oduzeto. Škola neće da sarađuje sa medijima.

Marina je, naime, prema oceni direktorke škole Dragane Dumitrašković, koja joj je izrekla kaznu, načinila težu povredu radne obaveze zbog nesprovođenja mera bezbednosti učenika i zaposlenih. Iako se ovaj slučaj dogodio početkom septembra, javnost je za njega saznala tek sada jer je neko od kolega ove nastavnice objavio rešenje na društvenim mrežama.

Marinu Milosavljević Telegraf.rs je dobio na telefon u trenutku kada je primala infuziju. Kako nam je rekla, potresena je zbog cele sitaucije. Rekla nam je da je iznenađena reakcijom na društvenim mrežama, i objasnila nam je da ona nikome nije dostavila rešenje.

- Sve se desilo 10. septembra, za vreme školskog odmora. Učenici su u dvorištu nosili maske i držali distancu. Međutim,  dva đaka šestog razreda prišla su jedan drugom, hteli su jedan drugom da "bace pet". Ja sam ih opomenula da se ne približavaju, ali me oni nisu poslušali - kaže Marina za Telegraf.rs.

Kada se sve ovo dešavalo naišla je direktorka škole pa je Marina ispala kriva.

- Ispostavilo se da ja tog dana nisam ni bila dežurna u školskom dvorištu jer je spisak dežurstava bio promenjen, a ja to nisam ni znala. Bez obzira na to, ni to nije uzeto kao olakšavajuća okolnost. Deca su mi se posle izvinila, ali ja sam, ipak, kažnjena - rekla je za Telegraf.rs Milosavljević.

Ona je, inače, u ovoj školi,  zaposlena na određeno vreme.

Direktorka škole je po okončanju disciplinskog postupka donela rešenje 1. oktobra u kome je nastavnici Milosavljević izrekla novčanu kaznu odbijanjem 20 odsto od plate za septembar, oktobar i novembar. Milosavljević se žalila na to rešenje, ali je žalba odbijena.

Škola ne želi da sarađuje sa medijima 

 

Telegraf.rs je pokušao da stupi u kontakt školom. Tražili smo razgovor sa direktorkom, ali nam je rečeno da ne žele da sarađuju sa medijima u vezi sa ovom temom.

Pitanja smo poslalai i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali do puštanja ovog teksta ni od njih nismo dobili odgovore.

A kako bi pomogli Marini, ujedinili su se kolege. Kako je jedan od kolega okačio na Fejsbuku slučaj ove prosvetne radnice ujedinio je prosvetare kao retko koji povod u poslednje vreme. On je objasnio šta se dogodilo sa Marinom i naveo da su se sakupile kolege i pomogčle njoj.

- Solidarnom reakcijom i apelom kolega na prosvetarskim društvenim grupama, nastavnici su pojedinačnim uplatama od po 100-300 dinara sakupili vrlo brzo 39.000 dinara, u želji da pomognu koleginici da refundira ovu kaznu. Ipak, mislim da je od ove akcije važnije ispitati uzroke i pozadinu ovakvog postupka. Da li su škole zaista toliko bezbedna, beskontaktna mesta, kao što tvrde nadležni, pa je ovo rukovanje dece na otvorenom prostoru narušilo harmoniju savršeno bezbedne sredine? Rekao bih da ne! Marina je, kao samohrana majka, u nezavidnoj situaciji, sa bremenom teške životne priče, iz rodnog Knjaževca otišla u Kladovo, gde je našla svoje parče hleba. Podrška nije bila i podrška! - napisao je jedan Marjan Milanov na Fejsbuku.

Deca, škola, maska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

On je napisao da da je imao priliku da upozna koleginicu Marinu.

Video: Najveći rizik od komplikacija kovida imaju oni koji se leče sami kod kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    23. novembar 2020 | 13:28

    Ocigledno je direktorka psihijatrijski slucaj, takvi se inace cesto domognu rukovodecih mesta - ceni se beskrupuloznost i gazenje po drugima.

  • Ceca

    23. novembar 2020 | 13:27

    Jadna zena ni kriva ni duzna,mora da je direktorica ne podnosi i otud i kazna.Gde ce ti dusa direktorkaaaa

  • Milic

    23. novembar 2020 | 13:24

    Demonstracija silnice kojoj je diktatura u krvi. Direktorka ze zanela vlascu zasto nije sebe kaznila ona je najodgovornija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA