≫ 

Uginuli orao iz Finske ide na obdukciju: Ovo treba da uradite kada vidite leš zaštićene vrste

Orao ribar se poslednji put se gnezdio kod nas u 19. veku, retko preleće Srbiju

  • 0
Orao ribar

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Zavod za zaštitu prirode poslao je svoje saradnike da pronađu uginulog orla koji je doleteo iz Finske i najverovatnije stradao pošto je dotakao visokonaponski vod.

- Stručni saradnici Zavoda su po pronalasku ptice, a u skladu sa nadležnostima i zakonskom procedurom, preuzeli leš jedinke kako bi se utvrdio uzrok smrti ove retke i strogo zaštićene vrste.  Najverovatniji uzrok uginuća je elektrokucija, odnosno strujni udar. Nakon fotografisanja i konstatovanja činjeničnog stanja, leš je transportovan u Kancelariju Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Nišu, gde je u saradnji sa nadležnom republičkom inspekcijom sačinjen zapisnik, a leš otpremljen na Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu radi tačnog utvrđivanja uzroka uginuća i zdravstvenog stanja ptice pre uginuća - navode u Zvodu za zaštitu prirode Srbije.

Ova procedura je, objašnjavaju, veoma važna.

- Ovom prilikom, u cilju pravovremenog izlaska na teren svih nadležnih organa za brigu o divljim vrstama, kako ne bi došlo do propusta u proceduri i zataškavanja ili otežavanja utvrđivanja uzroka uginuća (trovanjem, odstrelom, elektrokucijom i sl.), apelujemo na predstavnike nevladinih organizacija i civilnog sektora, kao i na sve aktiviste u zaštiti prirode, da po dobijanju informacija ili uvida da je neka divlja vrsta stradala ili da je ugrožena, o tome odmah obaveste nadležne inspekcijske službe i Zavod za zaštitu prirode Srbije - kazali su u Zavodu.

Kako dodaju, kada su u pitanju uginule životinje, posebno one koje su retke i zakonom zaštićene, njihove analize mogu biti od značaja za naučna istraživanja u cilju dobijanja podataka za sprovođenje daljih mera njihove zaštite.

- Neblagovremenim informisanjem nadležnih institucija ugrožava se adekvatno i brzo reagovanje na terenu, i time povećava rizik gubitka dragocenih podataka za otkrivanje uzroka ugrožavanja, kao i eventualnih počinilaca krivičnih dela, ili, ako su u pitanju povređene jedinke, usporava se i ugrožava adekvatna pomoć, zbrinjavanje i, na kraju, oporavak ugroženih jedinki - dodaju.

Izuzetno retka vrsta, jaja polagao i u Obedskoj bari pre više od 100 godina

 

Uginuli ribar Pandion haliaetus (Linnaeus, 1758) je vrsta iz reda orlova i jastrebova Accipitriformes i pripada porodici orlova ribara Pandionidae. Veličine je 52-60 centimetara (od vrha kljuna do vrha repa) sa rasponom krila 152-167 centimetara. Naseljava istočnu i severnu Evropu, veliki deo umerene i centralne Azije i Severne Amerike, mali deo obale Sredozemnog mora, ostrva i obale Australije, Kariba, Crvenog mora i Persijskog zaliva.

U delovima areala na severu je izrazita selica, a jedinke iz tog dela populacije zimuju u podsaharskoj Africi. U Srbiji za period 19. i prve polovine 20. veka je vrlo retka prolaznica, a za isti period postoji nekoliko nepouzdanih podataka o gnežđenju vrste u Vojvodini. Jedini pouzdan podatak o gnežđenju je nalaz gnezda sa pologom na Obedskoj bari u 19. veku, koji se čuva u muzeju u Budimpešti. Danas se orao ribar ne gnezdi u Srbiji i koristi našu zemlju kao selidbeni koridor. Hrani se ribom koju lovi spektakularnim obrušavanjem u vodu. Zadržava se uz rečne tokove, akumulacije i jezera, gde se hrani tokom seobe.

Video: Nekom fobija, a nekom obrok: Evo zašto treba mnogo više da se plašite ptica nego zmija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA