Članovi SPC koji su nas napustili u doba korone: Vernici tuguju za patrijarhom, Amfilohijem...

Od početka pandemije, bitku sa virusom izgubili su i episkop valjevski Milutin, sveštenik SPC u Baru, monahinja Pećke Patrijaršije, raščinjeni vladika Artemije

  • 46
Patrijarh Irinej, Amfilohije, raščinjeni vladika Artemije, episkop valjevski Milutin

Foto: Tanjug Rade Prelić/Sava Radovanović, eparhija-prizren.org, Youtube/Duhovnici

Korona virus je od marta ove godine, širom sveta odneo ogroman broj velikana koje smo sa tugom ispratili. Ni region, a ni naša zemlja, nisu ostali pošteđeni ove pošasti, nevidljivog neprijatelja sa kojim se borimo već 8 meseci, a na "udaru" smrtonosnog virusa našao se i veliki broj pripadnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Svakako najveći gubitak i prazninu za sobom, ostavio je poglavar SPC, patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo u 90. godini 20. novembra. Vest o njegovom odlasku primljena je među vernicima sa velikim žaljenjem. Patrijarh je, podsetimo, 14. novembra hospitalizovan u Vojnoj bolnici Karaburma, nakon što je zaražen korona virusom. Iako se u jednom momentu njegovo stanje stabilizovalo, srpski patrijarh je nekoliko dana kasnije preminuo.

Patrijarh je juče sahranjen u kripti Hrama Svetog Save uz "Večnaja pamjat". Pored velikog broja vernika u suzama, od Irineja su se oprostili i državni zvaničnici. Na opelu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je naš patrijarh sklopio oči uz jedan amanet, da njegov hram nikad ne porušimo, verujemo i volimo zajedno.

- Kada se gromada stene odvoji od planine, vekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim delima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama - rekao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da, tako okupljeni iznad odra pokojnog patrijarha, ispunjavamo njegovu želju - da se srpski narod sabere i ujedini.

On je bio pastir svih nas i taj koji je brisao sve granice među nama. To i jeste snaga naše crkve, da prevazilazi sve međe. Patrijarh je bio cenjen u celom svetu, imao meru u svemu i taj dar ostavljao u svakom poslu kojim se bavio. Bio je neobično običan čovek - poručio je on.

Amfilohije sahranjen uz "Ne damo svetinje"

 

Svega 20 dana pre upokojenja poglavara SPC, bitku sa korona virusom izgubio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Njemu je 6. oktobra dijagnostikovana infekcija kovidom 19, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore. Amfilohijevo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na virus. Međutim, situacija se naglo pogoršala posle 9 dana, kada je primećeno otežano disanje.

Sahranjen je u Podgorici, u kripti Sabornog Hrama Hristovog vaskrsenja, što je bila i njegova želja.

Video: Telegraf u Podgorici: Brojni narod došao da isprati blaženopočivšeg mitropolita

Na desetine hiljada vernika iz čitave Crne Gore ali i Srbije došli su u prestonicu Crne Gore da odaju počast i isprate mitropolita. U trenutku kada je podignut kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija kako bi bio unet u Hram, okupljeni vernici na platou u glas su govorili "Ne damo svetinje".

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je na opelu da je Amfilohije bio otac biblijski, jevanđeljski...

- Čovek duboke istrajne, tihe molitve i tihog ćutanja, ali i takav besedi kao apostol i kao novi zlatoust i kao novi vladika Nikolaj Velimirović - rekao je Joanikije.

Episkop je rekao da je Amfilohije bio čovek Hristov, Hristove dobrote i vaskrsenja, te da je njegova teologija, teologija vaskrsenja.

Bitku sa koronom izgubio i raščinjeni vladika Artemije

 

Raščinjeni vladika SPC Artemije Radosavljević preminuo je od posledica korona virusa u subotu, dan posle patrijarha Irineja, a sahranjen je danas u Leliću, u manastiru Nova Nikeja kod Valjeva.

On je 18. novembra primljen na infektivnu kliniku Doma zdravlja Valjevo, a dva dana kasnije izgubio je bitku sa virusom kovid 19.

Inače, Artemije je raščinjen 2010. godine posle čega je vraćen u čin monaha, ali taj status nije prihvatio, već je i dalje obavljao službe.

- Posle upoznavanja sa svim relevantnim činjenicama i iscrpne rasprave, Sveti arhijerejski sabor je, sa velikom žalošću, ali i odlučno stajući u odbranu svetog i spasonosnog jedinstva Crkve, zbog dokazanih i od njega samoga potvrđenih najtežih kanonskih krivica - sveštenosluženja pod važećom zabranom sveštenodejstva, odbijanja poslušnosti Saboru, stvaranja raskola i nasilnog zauzimanja pojedinih manastira Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji raško-prizrenskoj, čak uz učešće naoružanih pojedinaca i fizičko ugrožavanje monaha u tim manastirima - lišio umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija episkopskog čina i vratio ga u red monaha - saopštila je tada SPC pošto ga je raščinila.

Vladika Artemije

Raščinjeni vladika Artemije izgubio je bitku sa koronom, Foto: Printscreen/Youtube/ INtv Bijeljina

Međutim, on je 2015. godine izopšten iz SPC , kako se navodi, zbog cepanja jedinstva SPC, odnosno raskola.

Preminula monahinja Pećke patrijaršije

 

Pre dva dana stigla nam je tužna vest i iz Pećke patrijaršije, manastira u koji je prošle nedelje, među monahinje, ušao korona virus. Od posledica kovida 19 preminula je monahinja Nina, koja je svoj život posvetila srpskom narodu i veri pravoslavnoj.

Kako je ranije za Betu navela igumanija manastira, mati Haritina, u Pećkoj patrijaršiji 10 monahinja zaraženo korona virusom i da se sve nalaze u samozilozaciji.

Igumanija je kazala da je i ona obolela od kovida-19 i da je zbog upale pluća 10 dana bila u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice.

Napustio nas i episkop valjevski Milutin

 

Jedan od članova SPC koji je prvi izgubio bitku sa korona virusom bio je episkop valjevski SPC Milutin. On se od posledica virusa kovid 19 upokojio 30. marta, nakon što je nekoliko dana proveo u KBC "Dr Dragiša Mišović".

Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primer svim sveštenicima i vernicima. Vladika Milutin prvi je u SPC doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze - saopštila je tada Eparhija. P. V.

Episkop valjevski Milutin

Episkop valjevski Milutin, Printskrin: Youtube/Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic

Episkop Milutin je rođen 10. januara 1949. godine u selu Mijači kod Valjeva. Već sa 14 godina otišao je u manastir Kaona gde je bio iskušenik, da bi se 1963. godine i zamonašio. U manastiru Kaona bio je namesnik, paroh i iguman. Pre nego što je, nakon dva veka, Eparhija valjevska ponovo uspostavljena, episkop Milutin je bio episkop australijsko–novozelandski, a u zavičaj se vratio posle zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, kada je izabran za epikopa obnovljene Eparhije valjevske. Ustoličen je u septembru 2006. godine u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Pre mesec dana, od posledica korona virusa preminuo je i sveštenik SPC, jeromonah Prohor Josifov, u Baru, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Video: Poslušajte kako zvuči crkveni hor osnovan pre 133 godine: Pokojni patrijarh im bio treći dirigent

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    23. novembar 2020 | 21:20

    Vladika Artemije je istinski branilac Svete Saborne i Apostolske Crkve, protivnik ekumenizma, rasadnik monaštva, obnovitelj svetinja. Da nije stao ispred kolone naroda na Kosovu i Metohiji ne znam koliko bi ostalo Srba u juznoj srpskoj pokrajini. Nevino je prognan iz eparhije, nikada nije dokazano ono za sta je optuzen. Doziveo je sudbinu Sv. Jovana Zlatoustog. Suprostavio se americkim lobistima, novom svetskom poretku i svemu zlom na ovom svetu. Neka mu Bog podari carstva nebeskog i sretanje sa Sv. Justinom čiji je zavet jedini održao.AMIN.

  • Venik

    23. novembar 2020 | 20:49

    Za mene Vladika Artemije nikad nije bio raščinjeni ni ti će ikad biti a svi oni koji su to radili i u tome ucrstvovali neka im sluzi na cast. Bog je taj koji sve vidi i najpravednije sudi. Svakom po zasluzi !

  • Ja

    23. novembar 2020 | 23:23

    Umro deda od 90 godina. Uz dužno poštovanje. Veća je žalost što umiru mladi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA