≫ 

Inspekcija u školi zbog nastavnice Marine koja je kažnjena jer su se deca pozdravljala na odmoru

Nastavnica srpskog jezika je kažnjena novčanom kaznom od 35.000 dinara jer nije sprečila učenike da se rukuju tokom odmora u školskom dvorištu

  • 71
Škola, učionica, razred, đaci, učiteljica Foto ilustracija: Shutterstock

U vezi sa slučajem nastavnice srpskog jezika Marine Milosavljević, iz Osnovne škole "Ljubica Jovanović Radosavljević" u mestu Podrška kod Kladova, Ministarstvo prosvete će uputiti inspekciju u školu, potvrdili su za Telegraf.rs.

Podsetimo, nastavnica je kažnjena novčanom kaznom od 35.000 dinara jer nije sprečila učenike da se rukuju tokom odmora u školskom dvorištu, što se desilo 10. septembra. Nastavnica je, prema oceni direktorke škole Dragane Dumitrašković, koja joj je izrekla kaznu, načinila težu povredu radne obaveze zbog nesprovođenja mera bezbednosti učenika i zaposlenih. Iako se ovaj slučaj dogodio početkom septembra, javnost je za njega saznala tek sada.

Kako nam je rekla nastavnica, sve se desilo za vreme školskog odmora.

Nisu me poslušali

- Učenici su u dvorištu nosili maske i držali distancu. Međutim, dva đaka šestog razreda prišla su jedan drugom, hteli su jedan drugom da "bace pet". Ja sam ih opomenula da se ne približavaju, ali me oni nisu poslušali - rekla je Marina za Telegraf.rs.

Kada se sve ovo dešavalo naišla je direktorka škole. Prema rečima nastavnice, ispostavilo se da ona tog dana nije ni bila dežurna u školskom dvorištu jer je spisak dežurstava bio promenjen, a ona to nije znala.

- Bez obzira na to, ni to nije uzeto kao olakšavajuća okolnost. Deca su mi se posle izvinila, ali ja sam, ipak, kažnjena - rekla je za Telegraf.rs Milosavljević.

Direktorka škole je po okončanju disciplinskog postupka donela rešenje o novčanoj kazni odbijanjem 20 odsto od plate za septembar, oktobar i novembar. Milosavljević se žalila na to rešenje, ali je žalba odbijena.

Solidarne kolege

Kolege nastavnice srpskog rešile su da joj nadoknade gubitak zarade.

- Solidarnom reakcijom i apelom kolega na prosvetarskim društvenim grupama, nastavnici su pojedinačnim uplatama od po 100-300 dinara sakupili vrlo brzo 39.000 dinara, u želji da pomognu koleginici da refundira ovu kaznu. Ipak, mislim da je od ove akcije važnije ispitati uzroke i pozadinu ovakvog postupka. Da li su škole zaista toliko bezbedna, beskontaktna mesta, kao što tvrde nadležni, pa je ovo rukovanje dece na otvorenom prostoru narušilo harmoniju savršeno bezbedne sredine? Rekao bih da ne! Marina je, kao samohrana majka, u nezavidnoj situaciji, sa bremenom teške životne priče, iz rodnog Knjaževca otišla u Kladovo, gde je našla svoje parče hleba. Podrška nije bila i podrška! - napisao je Marinin kolega Marjan Milanov na Fejsbuku.

Telegraf.rs je stupio u kontakt sa školom, ali nam je rečeno da direktorka ne želi da sarađuje sa medijima u vezi sa ovom temom.

Video: Ni pandemija nije zaustavila njegovu misiju: Vozi tricikl i predaje đacima u mobilnoj učionici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    23. novembar 2020 | 18:01

    Strasno direktorka očito ne voli tu nastavnicu pa je namerno kaznila umesto da je podrži odmah smeniti to zlo od direktorke

  • Maja

    23. novembar 2020 | 17:27

    Sramota! Ucuteljica ih je upozorila, sta je trebala da uradi??? Da ih fizicki razdvaja, pa bi bila kaznjena jer je dotakla dete?? Neverovatno. Treba da tuzi skolu.

  • Zivojin

    23. novembar 2020 | 17:37

    Direktorka ima neki problem sa nastavnicom ili sa svojim mozgom! Svasta sam citao po novinama ali ovakvu glupost nisam nigde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA