≫ 

Dr Janković: Epidemija ne jenjava, već se rasplamsava, 3 stvari ključne u sprečavanju širenja virusa

Janković je rekao da je bilo predloga da viši razredi osnovnih škola već sada pređu na nastavu na daljinu, ali da sada to nije nepohnodno

  • 12
Konferencija, krizni štab

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Imunolog Srđa Janković kaže da trenutno epidemija korona virusa ne jenjava, nego se rasplamsava.

On je za RTS ponovio da su ključne tri stvari - da se nosi maska, da se drži distanca i da se izbegavaju okupljanja.

Rekao je da bilo predloga da viši razredi osnovnih škola već sada pređu na nastavu na daljinu, ali da je za sada procenjeno da to nije nepohnodno, međutim to ostaje kao opcija za kasnije.

- Tamo gde se virus pojavi u školi, već i po postojećim merama odeljenje ili cela škola prelazi na onlajn, samo je odloženo prelaženje celokupnog školstva na onlajn nastavu -  kaže Janković.

Ukazuje da onog trenutka kada rizik zaražavanja u školi nadmaši rizik zaražavanja u zajednici, kada škole postanu neka od glavnih mesta gde se virus prenosi, prelazi se na onlajn nastavu celokupnog školstva.

- Imamo mere gde prelazimo na onlajn nastavu tamo gde zapreti zaražavanje, škole nisu bile prepuštene nekontrolisanom prenošenju virusa, samo je trenutak kada moramno sve škole zatvoriti -  rekao je Janković.

Navodi da su  da su kafići restorani mesta, ali ne jedina, gde se prenose virusi i manje je važno da li će raditi do 18 ili 17 časova, nego je važno šta radimo u radnom vremenu - neophodno je da se nose maske, da se održava distanca i izbegavaju okupljanja osim onih koji su nasušna potreba.

Pad novih zaraženih na dnevnom nivou, pa popuštanje mera 

 

Mere su oročene na deset dana. Janković kaže da ćemo biti uslovno zadovoljni kada vidimo da prestaje rast broja novozaraženih na dnevnom nivou, tada bismo mogli da razmišljamo o eventualnom popuštanju mera. 

Nove mere se odnose i za gradski prevoz, u popodnevnom špicu u Beogradu biće više vozila za 246 autobusa, a 100 pripada privatnim prevoznicima.

Janković kaže da je 96 odsto ljudi u proseku nosilo masku u prevozu, to varira od linije do linije, sada mere imaju za cilj da smanje gužve u prevozu i obezbede minimum distance.

Borba restorana za poslovanje

 

Janković kaže da će odluka o tome da školski raspust traje od 21. decembra do 20. januara biti blagovremeno doneta.

- U ovom trenutku ne mogu da kažem tačno kada će biti doneta, biće razmatrana u narednim danima", rekao je on.

Govoreći o dočeku Nove godine, Janković ističe da se restorani bore da održe poslovanje.

- Teško da će iko od nas lekara u Kriznom štabu tako nešto predložiti ukoliko ne dođe do drastičnog poboljšanja situacije -  rekao je Srđa Janković.

Video: Dr Stevanović posle preležanog kovida: Još uvek sam svež rekovalescent ali nema vremena za čekanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    24. novembar 2020 | 08:02

    Ako je zabrana okupljanja vise od 5 osoba kako onda mogu da se odrzavaju treninzi i da se igraju utakmice?

  • Ceca

    24. novembar 2020 | 08:17

    Sve skole treba zatvoriti deca idu u skolu ucionici ima vise od pet sve skole zatvorite i deca iz skole donose virus bakama i dekama.

  • Jaca

    24. novembar 2020 | 09:48

    A sta ce biti sa nama nastavnicima starijim od 60? U penziju nas ne puštate.Ko će biti kriv ako nam se stanje pogorša, jer uglavnom imamo već neke postojeće tegobe. Verovatno to radite svesno da bude što manje penzionera. Drugo objašnjenje nemam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA