Problemi u Vojvodini zbog korone: Bolnice su skoro pune, dnevno se zarazi oko 10 odsto medicinara

"Danas već imamo oko 750 obolelih lekara i medicinskih sestara, dok ih je juče bilo 680"

  • 2
Klihttps://xdn.tf.rs//2020/04/02/tan2020-3-19105915940-300x250.jpgnički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za RTS da sada u Vojvodini trenutno ima više od 17.000 aktivnih slučajeva obolelih od Covida-19, a Novom Sadu više od 7.000.

Polovina od testiranih i pozitivnih na korona virus u Vojvodini dolazi iz Novog Sada, a među najugroženijim gradovima u pokrajini je i Zrenjanin gde su već dve bolnice pune.

On je napomenuo da su kapaciteti vojvođanskih bolnica skoro potpuno puni, jer su u ponedeljak imali 1.335 pacijenata u bolnicama, a danas već oko 1.400.

- Popunjavaju se i kapaciteti u Banji Melenci koja je ušla u kovid sistem - rekao je on i naglasio da su samo za jedan dan registrovana nova 1.557 slučaja, što je broj koji je ranije bio u dva dana.

Gojković je istakao da je problem što se dnevno oko 10 odsto medicinara zarazi, pa danas već imaju oko 750 obolelih lekara i medicinskih sestara, dok ih je juče bilo 680. On navodi da nedostatak ljudstva komplikuje situaciju sa lečenjem u već skoro potpuno popunjenim bolnicama.

- Bukvalno svi kapaciteti koji mogu da se pretvore u kovid centre su pretvoreni. Ono što sam već više puta govorio i upozoravao, moramo shvatiti da ne možemo doveka otvarati nove kapacitete jer ne možemo pružiti takvu dobru zdrastvenu negu pacijentima koji su oboleli. Covid-19 je opasna infekcija, a mi primamo srednje teške i teške pacijente - naveo je Gojković.

Pokrajinski sekretar je dodao da je alarmatna situacija sa potrošnjom sanitetskog materijala, lekova, i naveo je da se samo za jedan dan u bolnicama u Vojvodini potroši kiseonika kao za dva meseca u redovnom stanju.

On je dodao da će svakom građaninu pokušati da se pruži neophodna pomoć, ali "da je vreme da se neki opamete i počnu da poštuju mere".

- Ljudi moraju da shvate da ovo nije borba pojedinca nego celog društva. Nove mere, kao što su one koje danas stupaju na snagu, mogu da daju efekte za sedam do 10 dana, možda će biti i novih, ali sve to neće vredeti ako ih građani ne poštuju - zaključio je Gojković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penta

    24. novembar 2020 | 12:10

    Koliko mi se čini, sledi nam apel Kini za pomoć od nekoliko stotina lekara za ispomoć u lečenju.

  • Orion

    24. novembar 2020 | 12:08

    Čija je to zasluga? Samo kukate, a ništa ne radite da zaštitite ljudstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA