≫ 

Vučić: Spas je u masovnom testiranju i vakcini, prve doze najverovatnije u narednih mesec dana

Razgovaramo sa svim zemljama, deo smo Kovaks industrije i, ako oni nabavljaju, ne pitamo koliko košta - rekao je predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu u Beogradu.

Obilazeći gradilište, rekao je da je čak 80 radnika koji rade na izgradnji bolnice zaraženo.

Istakao je da je ponosan što je zajedničkim snagama uspelo da se dođe do poslednje faze radova i za kratko vreme završi kovid bolnica koja će svima mnogo značiti.

- Kao građanin Srbije sam ponosan da smo za četiri meseca uspeli da igradimo nešto ovako. Hoću da čestitam radnicima, državi koja je smogla snage da ovo plati. Čekamo da za sedam dana otvorimo bar jedan deo. Kada prođe vreme korone ovu bolnicu ćemo koristiti za druge potrebe. Uložićemo više od 6 do 7 milijardi za izgradnje bolnica, a zatim za renoviranja još 30 miliona evra, ogroman novac koji nije lako prikupiti u ovakvim uslovima - rekao je Vučić.

- Probaćemo da idemo na 25.000, 30.000 dnevno testiranih. Spas je u masovnom testiranju i vakcini. Mi ćemo se truditi da u narednih mesec dana obezbedimo prve doze. Razgovaramo sa svim zemljama, deo smo Kovaks industrije i, ako oni nabavljaju, ne pitamo koliko košta - kaže Vučić, dodajući da se ipak razgovara sa Kinezima, Rusima, Britancima... kao i da će "dati sve od sebe da se obezbedi milion doza.

"Prvi ću primiti vakcinu da dokažem da jeste sigurna"

Predsednik Srbije izjavio je da će prvi primiti vakcinu protiv korone kada stigne u Srbiju.

- Kada zloba, pakost i mržnja pobeđuju svaki razum... U svetu svega nekoliko zemalja pokušava da proizvede vakcinu, a onda neki pitaju gde je Vučićeva vakcina - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što oni koji ga kritikuju postavljaju pitanje - "šta bi sa Vučićevim vakcinama?".

Aleksandar Vucic Predsednik Srbije izjavio je da će prvi primiti vakcinu protiv korone kada stigne u Srbiju da bi dokazao da je sigurna-Foto: Mateja Beljan

Rekao je da će uskoro vakcina stići i da će ti isti sigurno kada bude došla tvrditi kako nije dovoljno sigurna.

- Evo, ja ću da je primim prvi, a primiću je prvi sa vojnicima, kojima komandujem, e onda će da kažu da sam sebe obezbedio da primim vakcinu, a druge nisam - naveo je Vučić.

U kovid bolnici 420 posebnih respiratora

Kovid bolnica bi, prema najavama, trebalo da bude završena do 1. decembra i odmah spremna da primi i prve pacijente. Pripadnici Vojske Srbije, između ostalih, učestvuju u opremanju bolnice, a i večeras su bili u Batajnici.

U bolnici će biti 420 posebnih, neinvazivnih respiratora, koji, prema rečima doktora Stevanovića, "daje veće šanse pacijentu da preživi, ukoliko bude moglo da se izbegne staljanje na mehaničku ventilaciju".

- U bolnici će raditi mlađi specijalizanti, počeli smo već da pravimo raspored i za ovu i za bolnicu u Kruševcu - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kovid bolnica Foto: Mateja Beljan

Kako je rečeno, u novoj kovid bolnici u Batajnici će raditi 1. 500 medicinskih radnika, a u Kruševcu 900. U Batajnici, pošto bolnica ima jedinice poluintezivne i intezivne nege, biće lečeni pacijenti sa teškom ili srednje teškom kliničkom slikom, ali i onih sa lakšom slikom, ako ne bude bilo mesta negde drugde da se smeste.

- Ići će se na nova zapošljavanja, a jedan deo ljudi će biti premešten ovde - rekao je predsednik Vučić.

Kapacitet nove kovid bolnice biće 1.000 kreveta, a osim bolnice predviđena je i izgradnja prateće infrastrukure, pristupnih puteva i priključnih saobraćajnica.

Sa površinom od 18.000 kvadratnih metara biće najznačajnija i najveća bolnica za lečenje kovid pacijenata u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica

    25. novembar 2020 | 08:54

    Super za kovid bolnicu, očigledno je neophodna.A za vakcine hvala Bogu, to je jedino što može da iskoreni epidemiju.

  • Dragan

    25. novembar 2020 | 03:41

    Očekujem dobre vesti a to je da ne bude pacijenata u ovoj bolnici. Apelujem na sve ljude da poštuju mere tako će zaštiti sebe i druge.

  • Rade

    24. novembar 2020 | 23:51

    Vakcina treba da prođe sve provere naših relevantnih ustanova koje izdaju dozvole za lekove, a ne da se veruje nekom političaru na reč.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA