Radojle, školski drug patrijarha Irineja o njihovim danima u Čačku: Zajedno smo stanovali kao đaci

- On je bio dečkić, malo bucmast, rumen kao jabuka, sve postove je postio od prvog do poslednjeg dana i odmah se videlo njegovo životno opredeljenje - kaže školski drug pokojnog patrijarha Irineja, Radojle Markićević Cojle

  • 0
Radojle Markićević Cojle, drug patrijarha Irineja

Printskrin: RTS

Srpska pravoslavna crkva ostala je bez 45. patrijarha, a ja sam ostao i bez školskog druga, prijatelja, mudrog sagovornika, kaže Radojle Markićević Cojle, doktor nauka iz Sremske Mitrovice, vitalan i radan i u 93. godini.

- Ovu knjigu sam dobio od patrijarha, čast svakom, meni još veća jer je od školskog druga - ponosno kaže 93-godišnji doktor biotehničkih nauka, sećajući se školskih dana u Dragačevu i godine koju je podelio sa Miroslavom Gavrilovićem:

- Mi smo zajedno stanovali kao đaci, gimnazijalci u Čačku kod porodice Krstomira Kovačevića, on je bio dečkić malo bucmast, rumen kao jabuka, sve postove je postio od prvog do poslednjeg dana i odmah se videlo njegovo životno opredeljenje. On je išao duhovnim putem od monaha, Bogoslovije do Episkopije, a ja putem poljoprivredne nauke.

Posle gimnazije, Miroslav i on su se prvi put sreli posle skoro pola veka na obeležavanju 300. godišnjice seobe Srba u Šapcu.

- To se ne zaboravlja -  kaže Radojle:

- Sedeo sam u drugom redu, vladika niški ispred.  Okrenuo se u jednom trenutku vladika Vasilije, nešto me zapitao, kad smo završili vladika Irinej je upitao "Jesi li to ti, Cojle?"', a ja sam glasno odgovorio: 'Cojle glavom i bradom, Vaše preosveštenstvo". Onda smo se stegli u zagrljaj posle koliko decenija, prepoznao me po glasu.

Blagoslov patrijarha za knjigu  

 

Prijateljstvo iz detinjstva obnovljeno, a susreti poslednje decenije nastavljeni u Patrijaršiji. Uz stručne, Cojle je napisao i brojne istorijske knjige, a prvi primerak "Prilipačkih dragulja" poklonio je školskom drugu.

Knjigu je štampala štamparija patrijaršijska, blagoslov za njeno štampanje je dao patrijarh Irinej. Radojle je iz zahvalnosti objavio njegovu fotografiju u knjizi, ali s jednom željom: da patrijarh sledeće jeseni poseti crkvu u Prilipcu, koja je tih dana 650 godina slavila.

Zajednički odlazak u Prilipac i posetu zadužbini kneza Lazara jeste neostarena želja, još veća žal za iskrenim prijateljem i razgovorima koji leče dušu.

- Patrijarh je podsticao i cenio pisanu reč, a ja se i dalje ne odričem toga -  kaže vitalni Cojle.

Nova knjiga je već u štampariji, a tekst sledeće još u kompjuteru.

Video: Kovčeg sa telom blaženopočivšeg patrijarha preneto u kriptu Hrama na Vračaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA