≫ 

Doneta odluka o raspustu i onlajn nastavi, ne zatvaraju se škole i vrtići, preporuka fakultetima

Časovi mlađih osnovaca biće kao i do sada, u školama

U Palati Srbija u Beogradu završena je još jedna sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, a članovi su, osim što su razmatrali trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji, doneli odluku da srednje i osnovne škole (za osnovnu školu samo stariji razredi), ali i fakulteti (za fakultete preporuka) pređu na onlajn nastavu. Raspust će da traje od 21. decembra do 18. januara.

Časovi mlađih osnovaca biće kao i do sada, u školama, a radiće i vrtići.

Novinarima se nakon sednice obratio dr Branislav Tiodorović.

- U celoj Srbiji mi imamo situaciju koja je u srednjim školama nepovoljnija, ali taj broj e prevazilazu 0,24 posto. U osnovnim školama je veći problem sa nastavnicima, ili su oni bolesni, ili moraju biti u izolaciji zbog svojih porodica, i taj procenat je oko 2,2 posto - rekao je.

Kako je istakao Tiodorović, škole se ne zatvaraju, već prelaze u onlajn režim.

Za sadašnju situaciju kaže da nije "povećanje", već "plima novoobolelih".

- Kapaciteti zdravstvenih ustanova su sposobni da prime tu navalu. Funkcionišu svi sistemi, iako imamo oko 2.000 zaraženih radnika. Ali moramo biti svesni, da bi nam se pomoglo, da se pridržavamo mera: maska, distanca i dezinfekcija ruku - kazao je.

Postojeće mere, kako je kazao, doprinele su poboljšanju situacije i da nema potrebe da ograničenjima kretanja i vanrednog stanja.

On kaže da je procena da će ovaj talas da se smiri negde do Nove godine.

- Sa dolaskom vakcine imaćemo mnogo bolju situaciju - kazao je i dodao da je kolektivni imunitet i preko 20 posto prema istraživanjima.

Epidemiolog Predrag Kon, član štaba, kazao je sinoć u emisiji Upitnik na RTS  da će se raspravljati o do sada uvedenim merama, ali i onima koje je predložio medicinski deo Kriznog štaba, a čije je usvajanje odloženo.

On je istakao da će prvenstveno biti reči o prelasku škola na onlajn nastavu.

Naveo je da, u ovako nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, može da ohrabri to što u Beogradu nije više polovina novozaraženih, već manje od trećine. Ukazao je da je reč o tipičnom prelivanju.

- Beograd kao prvo mesto gde se virus naglo aktivirao i naglo počela da se diže ta krivulja dosegao je najverovatnije maksimum, sada je pitanje kako će to dalje teći -  rekao je Kon.

Naglasio je da je ono što je problem to da su brojke i dalje na visokom nivou i veliki je broj onih koji su za bolničko lečenje.

- Pratićemo te čuvene dve nedelje nakon kojih čovek može da vidi kakav je trend i da vidimo, ako počne da se usporava, usporava se već sada, ali da li će početi da pada - to ćemo morati da pratimo -  rekao je Kon.

Kako je ranije u razgovoru za Telegraf.rs rekao prof. dr Branislav Tiodorović, takođe, član štaba, u kojima ima mnogo više zaraženih učenika nego u osnovnim.

- Model je jasan kada koja škola prelazi na onlajn nastavu, ne samo zbog dece, nego i zbog nastavnika. Mi sada imamo situaciju u osnovnim školama da imamo skoro više nastavnika zaraženih, nego učenika, dok je u srednjim školama obrnuto. Tamo je, ipak, više učenika, nego nastavnika - rekao je prof. dr Tiodorović.

Brnabić: Poslušaćemo Krizni štab

Premijerka Ana Brnabić rekla je juče u Nišu  da će učenici starijih razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola preći na onlajn nastavu i da će vrtići biti zatvoreni ako tako budu savetovali stručnjaci iz Kriznog štaba. Ako se to sutra bude potvrdilo, kaže premijerka, moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu jer je za to, dodaje, sve tehnički spremno.

- I dalje mislim da, što se tiče najmladjih učenika, da je njima najbezbednije u školama, ali ako me drugačije savetuju stručnjaci, nemamo nikakav problem da njihov savet i usvojimo - navela je Brnabić.

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, infektolog Mijomir Pelemiš kazao je juče da članovi ovog tela prate situaciju na satnom nivou, i da će pooštravati mere ukoliko dođe do pogoršanja situacije.

Kovid ambulanta Doma zdravlja Vračar Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Maska, maska i maska. Ona treba da bude sastavni deo garderobe. Maska i unutra i na otvorenom. Ja ne znam zašto je to toliko teško. Ceo svet, vidite, nosi masku i na otvorenom. Uradite to. Neće imati ko da nas leči - apelovao je Pelemiš na stanovništvo nakon sastanka direkora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Pelemiš je rekao da je svestan da nekima mere koje su donete a koje su danas stupile na snagu teško padaju, ali i istakao ako opet dođe do pogoršanja, da će biti novih.

- Naravno, ove mere koje smo doneli nekima teško padaju. Odmah da vam kažem da će Krizni štab na satnom nivou razmatrati sistuaciju, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, pooštravaćemo mere. Inače, ovako zdravstveni sistem ne može da izdrži - naglasio je Pelemiš.

Bolnice u Srbiji su pune. Pacijenti se iz Beograda prevoze u gradove u unutrašnjost, bez obzira na to što se svakodnevno otvaraju novi kapaciteti. Zdravstveni radnici, među kojima je skoro 2.000 inficirano, na izmaku su snage.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je za 24 sata korona potvrđena kod 6.842 osobe, preminulo je 37, a 225 osoba diše uz pomoć respiratora.  

Video: Vučić: Čekajte vakcinu, nema druge opcije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz staba

    25. novembar 2020 | 11:36

    Skole ce zatvoriti kada bude situacija kao proletos. Dakle kad broj obolelih bude 200 dnevno, a ne sad na 7000... pa nisu oni ludi. Znaju oni kada treba sta da zatvaraju.

  • steva

    25. novembar 2020 | 08:57

    Molim Vas raspustite decu u srednjim skolama, jako puno ih je bolesno, a onda prenose virus svojim ukucanima! Online nastava moze lepo da se sprovede, uvedite je sto pre, nema vise vremena !

  • DKCZ

    25. novembar 2020 | 08:56

    Ajde ne mogu vise u skolu smorio sam se dajte online. Ko prizna pola mu se prasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA