Sazdanović: Okupacija kovida trajaće bar do proleća, a možda i leta, kiseonik se neverovatno troši

- Za jedan dan potroši se kiseonika koliko za 6 meseci - kaže direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović

  • 1
korona virus, koronavirus, bolnica, lekari Foto: Tanjug/AP

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je jutros da će okupacija korona virusa trajati sigurno celo proleće a možda i do leta.

On je za RTS naveo da i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem. Dodaje da su obezbeđene dodatne količine kiseonika, koji se neverovatni troši. Apeluje na građane da poštuju mere i da se jave lekaru na vreme.

Kaže da će se rezultati primene novih mera koje su sinoć stupile na snagu videti za 10-15 dana

- Poruka da se poštuju svuda i na svakom mestu, brinite o sebi i svom zdravlju i svojoj porodici. Ovo će da potraje, doći će i vakcine ali svi u svojim glavama da znamo da se spremimo. Okupacija virusa će trajati sigurno celo proleće a možda i do leta -  rekao je direktor KC Kragujevac.

Navodi da je u toj ustanovi hospitalizovano oko 250 pacijenata, od kojih je 54 na intenzivnoj nezi. Zbog sve većeg broja prijema, i Klinika za psihijatriju ulazi u kovid sistem.  Na Šumadija sajmu smašten je 31 pacijent, od kojih je troje i Kragujevca i 28 iz Beograda.

Uglavnom je reč o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, ali, prema Sazdanovićevim rečima, treba biti oprezan jer se situacija brzo menja. Do kraja nedelje, dodaje, biće i otpusta pacijenata iz Beograda.

Anesteziologija, Klinički Centar Srbije Foto: Nikola Tomić

Sazdanović ukazuje da je potrošnja kiseonika neverovatna.

- Za dan se potroši ono što se potroši za šest meseci. Očekujemo da danas i sutra krene ubacivanje instalacije preko jedne nemačke firme i da ćemo za nedelju dana biti stabilni -  rekao je direktor KC Kragujevac.

Apelovao je na građane da se obavezno jave lekaru ako primete simptome.

- Bez obzira na gužve, sačekajte, budite prgledani i testirani. Da pratimo kontakte. Sve osim toga je opasno -  upozorava Sazdanović.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedna

    25. novembar 2020 | 17:50

    Ma da, sve bolnice uzmite sram Vas bilo! Postoje daleko gore bolesti od ove budalastine a ljudi nemaju gde da se lece cccc.....pustite psihijatrijske slucajeve da setaju ulicom....uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA