≫ 

Predivni prizori iznad Pešterskog polja: Ponovo primećena jata beloglavih supova

Supovi su se pojavili nakon što su postavljena hranilišta početkom ove godine

  • 0
Beloglavi sup sjenica Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U Specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“ primećena su jata beloglavih supova nakon što je početkom ove godine počelo sa radom hranilište za nekrofagne vrste životinja.

Između lokaliteta Krnja Jela i vrha Trojan postavljena su hranilišta za nekrofagne vrste životinja, a izgrađena su u skladu sa uslovima zaštite prirode, navodi se u saopštenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Brojnost supova u tom rezervatu kretala se od 30 do 180 jedinki, a primećeno je i da pedesetak jedinki noći u šumi u blizini hranilišta i na stenama neposredno ispod vrha Trojan.

Uspešan rad hranilišta i širenje prostora na kojima obitava beloglavi sup, kako ističe direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić, rezultat je dobre prakse i saradnje Zavoda i upravljača, a pre svega, čuvara prirode na terenu, piše RTS.

Dragišić podseća i da je rad hranilišta u SRP „Peštersko polje“, takođe i rezultat višegodišnjeg spoja i rada stručnjaka, upravljača i svih zaštitara prirode na uspostavljanju nacionalne mreže hranilišta za nekrofagne vrste životinja koja je deo Balkanske mreže hranilišta.

Tim projektom se omogućava neometano kretanje i širenje populacije tih ugroženih vrsta na celom Balkanskom poluostrvu i šire u Evropi.

U mrežu tih hranilišta, koja se nalaze u granicama zaštićenih područja proglašenim Specijalnim rezervatima prirode „Uvac“, „Klisura reke Mileševke“, „Klisura reke Trešnjice“, i sada „Peštersko polje“, nastoji se da se uskoro uključi još jedno, i to u Parku prirode „Stara planina“.

Hranilište na Pešterskom polju je ograđeno, ima objekat za fotografisanje i posmatranje životinjskih vrsta uz stalni video-nadzor.

Pored beloglavih supova, hranilište posećuju gavran i vetruška, a od krupnih zveri zabeležen je vuk.

Predstavnik upravljača, Milorad Babić, je predočio da je na hranilište od februara 2020. do trenutka nadzora izneto oko 23 tone hrane, čime je ujedno smanjeno nekontrolisano odlaganje uginulih životinja na širem području.

Uginule životinje se, u saradnji sa lokalnom zajednicom, dovoze sa područja Pešterske visoravni i šire okoline.

(Telegrafr.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA