≫ 

Ušli smo u "kuću strave", deca živela u smeću i hladnoći. Majka Zorica, pevačica: Komšije mi zavide

- Dete jeste istrčalo napolje jednom, bila je gola i bosa, ali ona ne podnosi da je obučena. Šta god joj obučem, ona skine i baci. Imala je nožić, a ne pravi nož sa kojim je mogla da se povredi - tvrdi majka

  • 87

Pred kućom u kojoj živi, kafanska pevačica Zorica D. predusretljivo je razgovarala sa novinarima o izmeštanju u hraniteljsku porodicu njene najmlađe dece, dvoipogodišnje devojčice i šestogodišnjeg dečaka. Kako je Telegraf.rs objavio, Centar za socijalni rad u Bogatiću je dvoje dece hitno iz porodice smestio kod hranitelja zbog njihovog zanemarivanja i zlostavljanja, a policija je protiv majke podnela krivičnu prijavu.

Na ivici suza što deca više nisu sa njom na optužbe da je loša majka odgovara kako su sve izmislile "ljubomorne komšije".

- Oni meni zavide i imaju pik na mene i moju decu. Komšije ko komšije. Prijavljivali su policiji i zbog toga što deca bacaju kamenčiće. Ja moju decu volim i brinem o njima, sve sam im kupovala što požele. Radila sam svake noći u kafani da bi im to omogućila - kaže Zorica.

Ipak, zahvaljujući "zavidnim komšijama" dvoje dece, iako razdvojeni od majke, od kada nisu sa njom imaju pažnju i normalne uslove za život. Socijalni radnici su, podsetimo, otišli u kuću u kojoj deca žive posle anonimne prijave nepoznatog komšije koji se zabrinuo za zdravlje i bezbednost dece. Navedeno je kako su deca najčešće sama kod kuće, a kada je na dvorištu video dvoipogodišnju devojčicu golu i bosu sa nožem u ruci nije se premišljao da napiše pismo Centru za socijalni rad.

U sobi gde su deca boravila socijalni rdnici su zatekli prizor koji se teško može zamisliti. Neviđena prljavština, razbacane stvari, dečiji izmet po podu, buđava hrana, staklo od razbijenih flaša, polupani tanjiri, opasni predmeti poput žileta na stolu... U kući je bilo hladno, a najmlađe dete, devojčica stara 2,5 godina bila je gola i bosa.

- Bilo je malo krša, prvi put u životu. Što ne banuše kad je čisto. Uvek je kod mene u kući čisto. Drugi put kada su došli sve se sijalo, ali tad nisu slikali - kaže ona.

- Dete jeste istrčalo napolje jednom, bila je gola i bosa, ali ona ne podnosi da je obučena. Šta god joj obučem, ona skine i baci. Imala je nožić, a ne pravi nož sa kojim je mogla da se povredi - dodaje.

Socijalnim radnicima je bilo dovoljno šta su zatekli i nisu poverovali u Zoričinu priču. Po hitnom postupku deca su izmeštena iz porodice i smeštena kod hranitelja, a Osnovnom tužilaštvu u Šapcu je podneta prijava zbog zanemarivanja i zlostavljanja dece. Policija u Bogatiću je po hitnom postupku uradila procenu rizika, na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i majci izrekla meru jednomesečne zabrane prilaska i tužilaštvu podnela krivičnu prijavu.

Zorica je, inače, živela sama sa petoro dece. Četvoro je rodila sa suprugom D.J., sa kojim se razišla nakon što ga je prijavila zbog nasilja i koji je otišao da radi u inostranstvu, a najstariju ćerku je dovela iz prvog braka. Sada je odlučila da decu ostavi da žive sa ocem u kući koju su dobili na osnovu ugovora o izdržavanju koji su pre svih porodičnih problema sklopili sa P.D.

- Tako sam prihvatila, to je najbolje za njih, da ja odem, a oni ostanu sa ocem. Već sam isplanirala i snašla se kako ću i sa kim ću. Radiću i slati im novac, da može neku ženu da plati da se brine njima. Tako će se i ovih dvoje najmlađih vratiti u topli porodični dom i ja ću moći da ih posećujem. Daću sve od sebe jer nikome neće biti lako. Deca su mnogo vezana za mene, ja ih mnogo volim, ali jedino tako se mogu vratiti svojoj braći i sestrama - isplanirala je Zorica.

Na stolu osnovnog tužioca u Šapcu je krivična prijava zbog zanemarivanja i zlostavljanja dece koju je protiv majke podnela policija, pa je neizvesno da li se mogu ostvariti njeni planovi. Deca su kod hranitelja i o njihovom povratku u biološku porodicu u narednom periodu će odlučivati socijalni radnici i pravosudni organi.

Posle teksta na našem portalu, zaštitnik građana je danas pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad u Bogatiću.

- Zaštitnik građana je, povodom medijskih informacija da je policija u Bogatiću podnela krivičnu prijavu protiv majke i da su deca po hitnom postupku privremeno izmeštena u hranitelјsku porodicu, zatražio od resornog ministarstva da izvrši nadzor nad radom Centra u Bogatiću i da ga o rezultatima nadzora obavesti u roku od 15 dana. Od Centra za socijalni rad u Bogatiću, Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana dostavi detalјan izveštaj o postupanju, o merama i aktivnostima koje je preduzeo u ovom slučaju - navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Русская

    26. novembar 2020 | 17:44

    Ромску децу, која због ненарних родитеља живе у картонима, просе боси, конзумирају цигарете и ко зна штс још нико не одузима. С њихови родитељи апсолутно ништа не раде, узимају социјалну помоћ и храну... Жао ми је те деце, и они ме заслужују да одрастају на улици, али ми је исто жао и ове деце, чији се родитељи муче и стварно покушавају да их изведу на прави пут без помоћи од државе. Зашто таквим родитељима држава не обезбеди помоћ? А хранитељи када чувају ту исту децу имају и плату и радни стаж... ПРАВДА ЗА СРПСКУ ДЕЦУ!

  • Realna

    26. novembar 2020 | 21:08

    Ona radi i bori se. Ne prosi i ne traži milostinju na ulici. Zašto centri za socijalni rad ne obiđu one žene koje sa decom prose na ulici. U sred zime sa malom bebom po ulici traže siću? Takvima ne oduzimaju decu? Ali ne, opšte je poznato da socijalno otima decu iz srpskih porodica.

  • Milica

    26. novembar 2020 | 17:59

    Ja iskreno nisam videla nikakav horor kako se prethodno predstavljalo. Gore slucajeve i neuslove sam vidjala “sa Tamarom u akciji”. A da je ona opaljena, tu nema diskusije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA