≫ 

Đaci u Srbiji prelaze na onlajn nastavu, ministar prosvete najavio: Danas konkretna uputstva školama

Njima će biti definisane i one situacije kada i ukoliko dođe do potrebe da đaci poprave neku ocenu, to urade i u neposrednom kontaktu u školama

  • 7
Deca u osnovnoj školi nose maske na času, škola, maska Foto: Shutterstock

Učenici srednjih škola i đaci viših razreda osnovnih škola, prelaze od 30. novembra na onlajn nastavu. Tim povodom oglasio se ministar prosvete Branko Ružić, koji je najavio da će danas školskim upravama biti upućena konkretna uputstva kojima će biti definisane i one situacije kada i ukoliko dođe do potrebe da đaci poprave neku ocenu, to urade i u neposrednom kontaktu u školama.

Ružić je juče u Skupštini Srbije rekao da proces sticanja znanja zbog prelaska na onlajn nastavu neće biti ugrožen.

On je podsetio da je Vlada Srbije na osnovu preporuka Kriznog štaba donela uredbu koja tretira pitanje prelaska na onlajn nastavu, koja se tiče starijih razreda od petog do osmog razreda i srednjih škola, uz preporuku da to urade i visokoškolske ustanove.

- Podsetiću vas da je i pre početka školske godine ostavljena mogucnost roditeljima da se opredele da li žele da njihova deca pohađaju nastavu na daljinu ili na konvencionalan načina - rekao je Ružić.

Podsetio je da će raspust trajati od 21. decembra do 15. januara, a da će se nastava za učenike do tada odvijati onlajn.

- Ovo je stvar od nacinalnog interesa i ne smemo izgubiti nijednu generaciju iako su okolnosti ovakve. Očekujemo da do završetka raspusta i dolaska vakcine pobedimo koronu i da drugo polugodište nastavimo u redovnijem maniru sa nastavnim procesom - rekao je Ružić za televiziju Prva.

Ružić je, govoreći o obolelima u školama, rekao da brojke nisu zabrinjavajuće, kao i da je obrazovni sistem pokazao svu vitalnost.

Prema njegovim rečima, škole nisu mesto gde dolazi do preterane transmisije virusa, ali da je zbog opšte situacije vlada donela uredbu da se učenici starijih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola prebace na online nastavu.

- Sadržaji se snimaju po mesec dana unapred za online nastavu i tu nema problema. Ministarstvo prosvete je pripravno i spremno da se svakog dana prebacimo na model online nastave,kao što je bilo i u vreme vanrednog stanja - rekao je Ružić.

Upitan da li će se i učenici nižih razreda prebaciti na tu vrstu nastave, on je rekao da se vodi računa o tome šta kažu zdravstveni radnici, kao i da virus nije takav da ostaje u toj populaciji.

- Čak se govori i da nije prenosiv i da ne ugrožava integritet dece mlađe od 12 godina. Uveren sam i da će i vlada uraditi sve da se što pre nabave vakcine i da ćemo u januaru ući u fazu saniranja problema - rekao je Ružić.

Video: Kon: Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja2

    27. novembar 2020 | 07:58

    Imam dvoje dece,jedno je sedmi ,drugo,drugi razred.Znaci,jedno ce ici redovno u skolu,drugo nece.Da li znate kakav je osecaj( kod mene) znaci jedno stitim a drugo,nebitno,neka se zarazi.Kakav je to virus koji prepoznaje ko je peti razred? Nemojte,molim vas,zbog zaposljenih majki zapostavljam mladje dete.Hvala Bogu,ne moram da radim na poslu,i razumem one zene koje moraju.Ali,vec su im skraceni casovi,sa kim mladja deca budu ostatak vremena,dok se roditelji ne vrate sa posla? Ili sva deca u skolu,ili svi online.Nemojte nam praviti razliku medju decom,sta jos necete ciniti( ovce su za sisanje).

  • Ja

    27. novembar 2020 | 09:28

    Kako majka da objasni deci da ce brat zato sto je stariji 1 god sedeti kuci, a ona mora u skolu? Jel mama vise voli batu pa on moze kuci? Sramota sta radite...

  • Branko

    27. novembar 2020 | 09:22

    Sramota od drzave ja troje dece imam 2 idu 1 ne ide ,velika je glupust da mali nisu prenosioci bas se oni nista ne cuvaju jer jos skolu dozivljavaju kao igru ovi sto su prvi i drugi razred ,drzava po cenu svega zivota nece da ih oslobodi skole da bi im roditelji isli na posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA