≫ 

Doneta odluka o preraspodeli bolesnika: Imamo veliki broj zaraženih, pritisak na kovid ambulantama

Sastanak sa direktorima kovid bolnica održan je danas u 10 časova

  • 31

Mesta u zdravstvenim ustanovama u Beogradu skoro su potpuno popunjena, zbog čega će pacijenti zaraženi korona virusom koji bi mogli da idu za nekoliko dana kući, deo terapije primati po Srbiji, gde će biti premešteni u privremenim bolnicama u Nišu i Kragujevcu. Danas će biti obavljene detaljne vizite i biće oslobođena mesta za nove bolesnike koji stižu u Beograd, zaključak je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica koji je održan danas u 10 časova.

- U privremenim bolnicama može da im se pruži adekvatna zaštita, a oslobodiće se više kreveta u Beogradu. Ide vikend, imamo veliki broj zaraženih, imamo veliki pritisak na ambulante - rekao je dr Mijomir Pelemiš, član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

Kako je dodao, nema trenutno problema što se zbrinjavanja tiče.

- Dobra vest je da imamo izvanredne lekare koji mogu da se nose sa ovom infekcijom - istakao je doktor.

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović rekao je da svi građani sa simptomima moraju prvo da se jave u kovid ambulante, gde će im se uraditi inicijalni pregled, kako bi se rasteretile trijažne ambulante pri klinikama.

On je istakao da je radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja do 22 sata.

KBC Zvezdara: 404 pacijenta u bolnici

 

U KBC Zvezdara se nalaze 404 pacijenta, 50 pacijenata je na intenzivnoj nezi, a 22 najteža pacijenta su intubirana.

- Kapaciteti su dovedeni do maksimuma. Imali smo 38 prijema juče, a 37 smo otpustili. Dominira teška klinička slika, što se vidi i kolika je potrošnja kiseonika na dnevnom nivou. Skoro 7 tona nam je bila potrošnja jednog dana što nam je dovoljno za pola godine u ne-kovid režimu - rekao je dr Petar Svorcan koji se nalazi na čelu KBC Zvezdara.

Dr Ivana Milošević, zamenik Infektivne klinike navela je da je ova zdravstvena ustanova pobila sve rekorde, te da je za 24 sata obavljeno više od 400 pregleda.

Dr Pelemiš je istakao da će svi pacijenti biti zbrinuti, bez obzira na to da li se radi o lakom ili teškom bolesniku.

- Ne delimo ljude na mlade i stare, svi su nam podjednako važni. Ali, javite se čim osetite neke tegobe. Nemojte čekati - poručio je dr Pelemiš.

Podsetimo, za Srbiju su ovo najteži dana kada je korona virus u pitanju. U ovom, trećem talasu, oborili smo sve rekorde i po broju zaraženih, i preminulih.

Prema poslednjim podacima, samo za dan je u Srbiji preminula 51 osoba od posledica korona virusa.

Kako je izjavio direktor SZO za Srbiju Marijan Ivanuša, naša zemlja se nalazi u svetskom vrhu po broju zaraženih kovidom 19 u odnosu na broj stanovnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gm

    27. novembar 2020 | 11:03

    Prvi po broju zarazenih! 😬 Toliko o nasoj struci i "ostalima"....

  • Jelena 1982

    27. novembar 2020 | 11:55

    Svi se bore i mole da nema okupljanja, a na svim kanalima crni petak črni petak.... Nije vreme za to bice zdravlje al sad ne ne nasedajte.... Ljudcki zivot nema cenu.

  • PETAR 1

    27. novembar 2020 | 11:10

    Procitajte napisanu knjigu pre 25 godina, knjiga nosi naslov "KOMITET 300". Saznacete jedan deo plana koji podrazumeva i kovid.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA