≫ 

Vučić: Gledaćemo da napravimo vanredno povećanje plata za naše vojnike

Predsednik Srbije dodao je da se nada da će se tako nešto, i u ovako teškim uslovima, ostvariti

  • 99

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Prikazu su prisustvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Srbije rekao je da veruje da će ovi tenkovi značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti i istakao da je ovo značajan pomak za našu kopnenu vojsku.

- Očekujemo da dodatno učvtstimo i osnažimo ideju o vojnoj neutralnosti koja je postala deo naših političkih uverenja, jer smatramo da je najbolje da sami čuvamo svoje nebo i zemlju i da naša snaga bude snažan preventivni faktor za svakoga ko bi pomislio da njenu nezavisnost može da ugrozi - rekao je Vučić.

- Gledaćemo da napravimo vanredno povećanje plata za naše vojnike i da njihovu želju za ostanokom u vojsci, osnažimo - kazao je on i dodao da se nada da će se tako nešto, i u ovako teškim uslovima, ostvariti.

Vučić je takjođe najavio nastavak rešavaja stambenog pitanja za pripadnike službi bezbednost, po još boljim uslovima od dosadašnjih.

Kazao je da je mnogo toga na bolje promenjeno u Vojsci Srbje u prethodnih nekoliko godina, kao i da mnogo očekuje od novog ministra odbrane Nebojše Stefanović u narednom periodu.

Aleksandar Vucic, NIs Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Uvek imamo odliv ljudi zbog nižih plata nego u privredi i na drugim mestima, gledaćemo da napravimo vanredno povećanje plata posebno za vojnike, razvodnike, desetare, kao i podoficire, da osnažimo njihovu motivaciju da ostanu u vojsci, kao i davanje i obezbeđivanje stambenog prostora pod najpovoljnijim mogućim uslovima.

Izrazio je zadovoljstvo borbenošću pripadnika naše vojske i svima koji se trude da sačuvaju ugled sprske vojske i koji su u nelakim uslovima ostajali tu i bili na braniku svoje otadžbine.

Kaže da će se i dalje boriti za dalje snaženje naše vojske i ljudskog faktora.

Naveo je da je mnogo urađeno na opremanju i naoružavanju vojske, "od lovaca, migova, orlova, supergalebova, helikpetera Mi35, Mi17 , H145...".

Ostaje, dodaje, da kupimo još protivoklopnog oružja, a razmatramo i ono što je od kljucncog značaja, a to su optoelektronska sredstva za ometanje tuđih delovanja.

- Ne samo da mi njima ne dopustimo da nas vide, već da prvi reagujemo. Prvi put smo uveli dronove u vosjku naroužane bomamba, koji su za ofanzivna dejstva - napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, kada to rešimo možemo da kažemo da nam je vojska apsolutno pripremljena i da možemo da se zaštitimo od svakog agresora.

Prvi put su, kaže, u vojsci dodati i naoružani dronovi.

- Verujem da ćemo dodatnim ulaganjima osnažiti još više našu vojsku.

Prisutnima se obratio ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko koji je rekao da je veoma zadovoljan da se uzastupno realizuju planovi i ugovori između predsednika Srbije i Rusije.

- Neutralni status najviše je cenjen kad sebe može da štiti, ovo je veoma važno i napravićemo sve, ovo nije kraj naše saradnje, ja bih reako da je samo početak nove faze saradnje u vojno-tehničkoj sferi. Rusija će rado nastaviti isporuke i oklopnih vozila i drugih vrsta naoružanja da Srbija učvršćuje svoj suverenitet, neutralni status i nezavisnost - rekao je on.

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, jedni od najboljih u svojoj generaciji. 

Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Aleksandar Vucic, NIs Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Tanjug/ Dimitrije Nikolić

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.

Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

Prikaz je počeo nešto pre 11 časova.

Na prikazu učestvuje 11 tenkova i 10 oklopnih vozila.

Vučić na ručku sa pripadnicima Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, nakon predstavljanja savremenih tenkova T-72 MS, u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" ručao sa pripadnicima srpske armije.

Na meniju je bio - vojnički pasulj, kako je objavljeno na zvaničnom Instagram profilu predsednika @buducnostsrbijeav.

- Najbolji vojnički pasulj sa pripadnicima Kopnene vojske u kasarni ''Mija Stanimirović'' u Nišu - naveo je Vučić, uz fotografije iz kantine sa vojnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    28. novembar 2020 | 11:07

    Vojska Srbije danas može da izvršava bolje svoje zadatke i misiju zahvaljujući modernizovanoj opremi i ulaganjem u opremu i naoružanje.

  • Mirko

    28. novembar 2020 | 11:06

    Poslednjih godina je mnogo para uloženo u Vojsku Srbije i to se već vidi na ovakvim vežbama.

  • Milan

    28. novembar 2020 | 11:06

    Ko na nas krene u startu se zajebao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA