≫ 

Vandali u potrazi za zlatom oštetili arheološki lokalitet kod Lajkovca: Iskopali rupu, a blaga nema

Iz Turističke organizacije Lajkovac navode da su se priče o nekakvom zaboravljenom blagu na ovom mestu odavno pokazale kao netačne

  • 2
Anine, lajkovac Srbia Printskrin: Youtube/korak21media

Nepoznati vandali, verovatno u potrazi za zlatom, naneli su veliku štetu arheološkom nalazištu Anine u selu Ćelije kod Lajkovca.

Arheolozi koji su u ponedeljak došli da nastave radove na zaštiti lokaliteta tokom zime kada neće biti istraživanja, zatekli su polomljen prag na ulazu u rimsko termalno kupatilo koje datira s kraja 3. i početka 4. veka, dok je u prostoriji kupatila gde je bila peć iskopana velika rupa.

Prema oceni Radivoja Arsića, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, koji već godinama vodi istraživanja na ovom lokalitetu, očigledno je reč o laicima koji su tražili zlato, a svojim aparatima verovatno registrovali neki bezvredni metal.

- Napravili su veliku štetu, a zlata nema. Zavod za zaštitu spomenika ima savremene instrumente za detekciju, sve dragocenosti sa ovog lokaliteta su već zbrinute - izjavio je Arsić, prenosi Politika.rs.

Iz Turističke organizacije Lajkovac koja je posvećena turističkoj promociji Anina, navode da su se priče o nekakvom zaboravljenom blagu na ovom mestu odavno pokazale kao netačne. Od 4. veka ovim prostorom prošle su mnoge vojske i varvari i niko za sobom nije ostavljao zlato već samo pustoš, poručuju iz Turističke organizacije Lajkovac.

Arheološko nalazište Anine, locirano nadomak ušća reke Ljig u Kolubaru, između Ibarske magistrale i auto-puta Miloš Veliki ima izuzetan arheološki i kulturni značaj. Reč je o jednoj od najbolje očuvanih i najprostranijih rimskih vila, kompleksa iz perioda 3. i 4. veka nove ere koji je osim stambenog, rezidencijalnog bloka i termalnog kupatila,  imao i ekonomski deo - žitnice.

Ovaj lokalitet sadrži materijal dragocen za proučavanje seoskog načina života i organizacije seoskih domaćinstava u vreme Rimskog carstva. Za razliku od mnogih drugih rimskih ostataka na području Srbije, ovde nije bilo nadograđivanja niti oštećenja do neprepoznatljivosti, kao što se to do sada često dešavalo.

Video: Vandali uništili spomenik sestrama Baković, stradalim nakon torture

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA