Pune kovid bolnice u Soko Banji i Prokuplju: U jednoj najviše pacijenata iz Beograda

Broj inficiranih u Toplici je u porastu

  • 0
korona virus, koronavirus, bolnica, lekari

Foto: Tanjug/AP

Bolnica za nespecifične plućne bolesti u Soko Banji, koja je pretvorena u kovid bolnicu, u protekla dva dana primala je pacijente iz Beograda, njih 91 ukupno, pa ova zdravstvena ustanova više nema slobodnih mesta za zaražene iz mesta u Nišavskom i Borskom okrugu koji gravitiraju prema ovoj ustanovi, izjavila je direktorka Vesna Milanović. Takođe i bolnica u Prokuplju više nema mesta.

Opšta bolnica u Prokuplju je u kovid statusu i više nema mesta za prijem novozaraženih kojima je potrebna hospitalizacija, navodi se u saopštenju koje rukovodstvo ove ustanove uputilo Tanjugu.

U saopštenju se kaže da je u ovom trenutku, zbog zaražavanja korona virusom, 30 medicinskih i 20 nemedicinskih radnika van stroja, što je dodatno povećalo pritisak na preostalo aktivno osoblje.

Opšta bolnica u Prokuplju nije primala pacijente iz Beograda, a najviše obolelih od kovida-19 ima iz Prokuplja - 34, šestoro iz Kuršumlije, pet iz Žitorađe i šest iz Blaca, a iz ostalih mesta u Topličkom okrugu po dva ili jedan.

Rukovodstvo ove bolnice upozorava da je broj inficiranih u Toplici u porastu.

Bolnica u Soko Banji

 

- U našoj bolnici trenutno se leči najviše pacijenata iz Beograda, ukupno 91, iz Negotina 22, Knjaževca 19, Aleksinca 16, Sokobanje 23, Kladova i drugih gradova Borskog i Nišavskog okruga po jedan ili dva, ukupno 175 - rekla je doktorka Milanović.

Ona je dodala da je reč uglavnom o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, ali isto važi i za pacijente dovezene iz Beograda koji takođe imaju srednju ili tešku kliničku sliku, najčešće obostranu pneumnoniju.

- Ubacili smo nove krevete, ali u ovom trenutku mi više ne možemo da primamo nove pacijente ni iz Nišavskog, ni iz Borskog okruga koji gravitiraju prema našoj bolnici. Pacijenti iz Beograda su nam stigli bez prethodne najave, a ako tome dodamo i da su 10 medicinskih sestara i jedan lekar oboleli od kovida-19, jasno je da je u našoj bolnici situacija veoma teška - rekla je direktorka sokobanjske bolnice.

Podsetila je i da druga sokobanjska bolnica, za specifične plućne bolesti, nije u kovid statusu.

Video: Kon: Cela Srbija je jedna velika bolnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA