Peta konferencija o bezbednosti dece u organizaciji Fondacije "Tijana Jurić": Ove godine biće onlajn

Lažni nestanci dece, šta ih navodi da odu od kuće, kako unaprediti sistem za njihov brži pronazak i mračna strana interneta, samo su neke od tema ovogodišnje konferencije

  • 0
Bezbednost dece, konferencija Fondacija Tijana Jurić FOTO: Fondacija "Tijana Jurić"

"Bezbednost i odgovornost 2020“, naziv je pete stručne konferencije o bezbednosti dece koju u utorak, 1. decembra organizuje Fondacija "Tijana Jurić".

Kao i prethodnih godina, izlaganja će biti fokusirana na nekoliko aktuelnih tema, o kojima će govoriti stručnjaci iz zemlje i inostranstva, sa jednom bitnom izmenom – konferencija će biti održana onlajn.

O problemu „lažnih nestanaka“ uz odgovor na pitanje šta navodi decu da svojevoljno napuste kuću govoriće pedagog i psihoterapeut Marijana Vasilijević i master sociolog Marijana Temunović. Problem dece i mladih u riziku od trgovine ljudima predstaviće Ilija Đukanović, koordinator lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima u Subotici.

Novu kampanju Fondacije "Tijana Jurić" za unapređenje sistema potrage za nestalom decom predstaviće njen osnivač, Igor Jurić, a imaćemo priliku i da čujemo ličnu priču majke za čijim detetom se tragalo, koja je jedan od jakih argumenata za hitnu potrebu uvođenja ovog mehanizma i u našoj državi.

posebnim problemima i rizicima sa kojima se suočavaju deca i mladi sa lakim intelektualnim teškoćama govoriće Katarina Tadić, master defektolog, dok će psihoterapeuti Jelena Višekruna i Višnja Divild Žeželj objasniti kako to deca postaju žrtve razvoda roditelja.

O svim mračnim stranama interneta, ali i načinima na koje decu možemo da zaštitimo i u online okruženju upoznaće nas Boris Radanović ispred organizacije South West Grid for Learning (SWGfL) iz Velike Britanije i Amela Efendić iz Centra za sigurni internet, MFS-EMMAUS iz Bosne i Hercegovine.

Bezbednost dece na internetu, internet, dete Foto: Pixabay

Još jedna novina ovogodišnje konferencije biće sesija namenjena deci i mladima, kao i njihovim roditeljima. U pitanju je dečija panel diskusija, tokom koje će deca i mladi dobiti priliku da razmene svoja iskustva na internetu, a njihovi vršnjaci će putem komentara moći da se uključe u ovu važnu diskusiju.

Na samom kraju, glumci Ana Rudakijević i Jovan Veljković izvešće za učesnike konferencije kratku edukativnu predstavu ,,Nevidljivi’’ u režiji Vladimira Grbića.

Realizaciju ovogodišnje konferencije omogućili su Telenor fondacija, Grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Skup je prijavljen Komori socijalne zaštite i Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, te će učesnicima zaposlenima u tim oblastima biti dodeljeni bodovi za obnovu licence.

Video: Počela kampanja za uvođenje Amber alerta u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA