Dr Kon ponovo proverio podatke i opet tvrdi: "Zdravstveni sistem u Srbiji ne puca"

"Podaci koje sam izneo na konferenciji za štampu u petak 27.11.2020. godine su tačni", istakao je lekar i član Kriznog štaba

  • 7
Predrag Kon, krizni štab Dr Predrag Kon / Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, napisao je danas na svom Fejsbuk profilu da su podaci koje je izneo juče, a u vezi sa popunjenošću bolničkih kapaciteta tačni. Međutim, ubrzo je taj status izbrisao.

- Podaci koje sam izneo na konferenciji za štampu u petak 27.11.2020. godine su tačni. (provereno danas ponovo). Radilo se o odgovoru na pitanje novinara u vezi procene o "pucanju zdravstvenog sistema". Lični pojedinačni doživljaji, pa i viđenja se ne mogu generalizovati - napisao je dr Kon na Fejsuku.

Naime, članu Kriznog štaba je juče na konferenciji novinar postavio pitanje da li su tačne tvrdnje anesteziologa i predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića da je "zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao".

- Odgovorno tvrdim, na osnovu podataka koje imam, da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema, da su preduzete takve mere premeštanja koje bi trebalo da budu mnogo bolje zapisane kako se stvara tako elastičan sistem u ovakvoj situaciji. To što se dešava je pojedinačno i ima ličnih događaja koji su vrlo teški. Zdravstveni radnici trpe neprestano. Čekanje na transport traje u nekim uslovima koji nisu inače uobičajeni, ponekad i na granici prihvatljivosti. To je ekstremno retko, ne može se preneti i govoriti o kompletnom zdravstvenom sistemu - rekao je juče Kon, nakon čega je usledia i današnja objava na Fejsbuku.

- Još imamo dnevno veći broj prijema, nego otpusta, i to se jednostavno održava. Danas je bio sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom i to se dnevno održava. Ono što znam je da će danas takođe biti premeštanja onih koji su pred samim izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je sada jedna velika bolnica i to treba shvatiti, premeštanje ožda i ne bude u okviru istog mesta i to je nešto što moramo da razumemo, postoji Operativni cenntar Ministarstva zdravlja koji to koordiniše - kazao je dr Predrag Kon ističući da je elastičnost zdravstvenog sistema "fascinanstna".

U Beogradu dnevno ima između 300 i 350 prijema, dok je u celoj Srbiji taj broj otprilike četvorocifren, kazao je juče Kon.

On je rekao da u Srbiji ima dovoljno respiratora.

Inače, danas je nažalost ponovo oboren rekord, ovaj put po broju smrtnih slučpajeva - od posledica korona virusa preminula je 61 osoba, što je najveći broj mrtvih u jednom danu od početka epidemije korona virusa u Srbiji. Testirano je 18.592 osobe, a njih 7.041 bilo je pozitivno, na respiratorima u bolnicama širom zemlje se nalazi 254 pacijenta.

Video: Kon o Crnom petku: Onaj ko je to organizovao, direktno je odgovoran

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    28. novembar 2020 | 21:39

    Ne puca, upravo su mi vratili komsiju iz zemunske bolnice sa sve uputom jer nemaju mesta!!! Sta sad covek da radi?

  • Toza NS

    28. novembar 2020 | 21:11

    Za redovne pacijente I te kako puca.

  • Cc

    28. novembar 2020 | 21:53

    Na 500 dnevno je pucalo a na 7000 ne puca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA