≫ 

Dr Tiodorović: Zbog Crnog petka nas čeka teška nedelja, pad u broju obolelih tek za mesec dana

Tiodorović je naglasio da bi svi trebalo da se ponašamo odgovorno

  • 44
MERE UBLAŽAVANJE TIODOROVIĆ BRANISLAV TIODOROVIĆ Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa dr Branislav Tiodorović izjavio je da će epidemiološka situacija u Srbiji ove nedelje biti vrlo teška, jer će gužve koje su se dogodile na "crni petak" i na drugim okupljanjima za pet do sedam dana sigurno dati rezultat kroz broj pozitivnih i obolelih.

- U bolnicama se praktično juri za svakim slobodnim mestom da bi se smestio onaj ko je inficiran, najveći pritisak dolazi iz Beograda jer to je grad sa najviše stanovnika, te je logično da ima i najviše zaraženih. Kada se bolnice napune, jedino logično rešenje je to koje se radi, da se iz Beograda šalje u neki drugi grad ako nema mesta - kaže za Blic Tiodorović.

- Treba shvatiti da svaki kontakt doprinosi strahovitom povećanju zaražavanja. Imamo situaciju u kojoj moramo biti svesni da dalje održavanje konatakata na bilo koji način, i da li su to „crni petak“, tržni centri ili okupljanja, žurke, doprinose strahovitom povećanju broju obolelih. Pritisak je strahovit na zdravstveni sistem koji se zaista junački bori - objašnjava za “Blic” epidemiolog Tiodorović.

Kako je naglasio, ove nedelje imaćemo vrlo tešku situaciju.

- Gužve koje su se dogodile za “crni petak” i sa drugih okupljanja, sigurno za jedno pet do sedam dana dati rezultat u vidu broja pozitivnih i obolelih. Samo pod uslovom da mere budu poštovane i da se svako ponaša odgovorno, onda ćemo imati zaravnjenje krive do 10. decembra, da bi tamo do Nove godine mogli da očekujemo opadanje i smirivanje. To znači da bi svako od nas trebalo da se ponaša odgovorno, od pojedinaca do svih institucija. Ovakva prognoza je optimistična, ali ako se budemo ponašali odgovorno možemo uspeti da imamo manji broj obolelih - ističe profesor Tiodorović.

Tiodorović je rekao da tek posle 10. decembra možemo očekivati polako zaravnjenje krive, ali na visokom novou, a pad broja obolelih tek krajem decembra.

Tiodorović je istakao da to znači da bi svako od nas trebalo da se ponaša odgovorno, od pojedinca do svih institucija.

Video: Redovi i redovi: Puni tržni centri u Beogradu za Crni petak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?????

    30. novembar 2020 | 08:54

    A ko je dozvolio to sve ???

  • dovla

    30. novembar 2020 | 09:05

    Ti si se toliko nalupao za ovih nekoliko meseci,da vise ni sam sebi ne verujes sta pricas!Strasno!

  • Ak

    30. novembar 2020 | 09:01

    Pa Vi ste bre stvarno nenormalni!! Znali ste za crni petak i..... Sram Vas sve bilo!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA