≫ 

U pripremi je zakon o istopolnom partnerstvu: Srpski poslanici će uskoro diskutovati o njemu

Rasprava se očekuje pre proleća sledeće godine

  • 62
Držanje za ruke, istopolni brak, gej Foto: Shutterstock

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je danas da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

Ona je na TV Prva rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

- To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustanovom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava - kaže Čomić.

Upitana kako će izgledati debata o tom propisu, ona je rekla da će to biti dijalog sa civilnim društvo, sa strukom, dijalog unutar vlade, kao i sa poslanicima.

- Svesna sam da je svaki antidiskriminacioni propis problem za društvo zato što vas tera da vam zabrani ponašnaje zasnovano na predrasudi. Svaki antidiskriminacioni propis teško prolazi u društvu - kaže Čomić.

Razgovaraće, navodi, i sa ljudima koji se protive tom zakonu.

Upitana o obnovi dijaloga vlasti i opozicije i da li bi možda mogla da bude posrednik u tim razgovorima, Čomić je rekla da je taj dijalog u nadležnosti Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta.

Ona je rekla da ni Evropska komisija, kao i nijedno ministarstvo i vlada ne smeju u to da se mešaju.

Na pitanje ima li energeije da uradi sve planirano, ona je navela da joj je mandat oročen na godinu dana, te da pažljivo sluša i "režanje neprijatelja i ćutanje prijatelja".

- Ako za godinu dana ne možete da povećate ocenu za vladavinu prava za 20 odsto, sa sadašnjih niskih 2,2 na 2,64, ako ne možete da isupunite plan koji smo sami sebe zadali pre dve tri četiri ili pet godina, onda to neće moći ni sledeće godine - rekla je Čomić.

Navela je da nije član nijedne političke partije, niti da planira da se učlani u SNS.

- Nisam član nijedne političke partije, niti ću biti, bila jednom i to je dosta - dodala je Čomic.

Na pitanje kako komentariše dešavanja u DS, čiji je bila član, Čomić je rekla da je "ostalo samo ćutanje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    30. novembar 2020 | 11:33

    Strasno i sad 1% da ne kazem kakvih će da maltretiraju nas 99% normalnih....Zabraniti bar na milon godina

  • Vesna P.

    30. novembar 2020 | 11:37

    Sta ce spreciti dva pedofila da medjusobno sklope brak i usvoje dete, kako bi neometano i nekaznjeno, u kontinuitetu, zadovoljavali svoje bolesne nagone?

  • MS

    30. novembar 2020 | 11:33

    E bas lepo, svaka cast. Ali zato ne mozes ici na vantelesnu ili usvojiti dete ako nemas muza. Ali ce istopolni brakovi zadovoljavati to da imas muza/zenu, pa ce oni moci. Predivno, Srbijo, napredujes svakog dana u svakom pogledu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA