≫ 

Još četiri lokalne samouprave proglasile vanrednu situaciju

U pitanju su Leskovac, Lučani, Bajina Bašta i Ivanjica

  • 0
Korona Virus Bosna Bolnica Foto: Tanjug/AP/Kemal Softić

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja korona virusa, na telefonskoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Lučani doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Lučani, prenosi RINA.

Odluku o proglašenju vanredne situacije doneo je danas i jedan grad - Leskovac, a sednica gradskog Štaba završena je u 14.25. Usvojene su i preventivne mere, a niko nije glasao protiv.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i opština Bajina Bašta proglasila je vanrednu situaciju. Evidentiran je porast broja zaraženih, koji se na dnevnom nivou kreće oko 35, a u poslednjih sedam dana urađeno je preko 400 prvih pregleda.

- Danas je testirano oko 100 pacijenata, a zbog povećanog broja osoba sa srednje teškom slikom koji zahtevaju hospitalizaciju, stacionar u Domu zdravlja pretvoren je u privremenu kovid bolnicu u kojoj je trenutno smešteno šest pacijenata - izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja u Bajinoj Bašti, dr Dušica Jovanović.

Na bolničkom lečenju u Užicu nalazi se 10 pacijenata iz Bajine Bašte, u izolaciji je 208 osoba, a veliki problem predstavlja i sve veći broj zaraženih medicinskih radnika.

Nakon konstantnog porasta broja zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od korona virusa, na teritoriji opštine Ivanjica proglašena ja vanredna situacija.

- U poslednjih deset dana alarmantno je povećan broj prvih pregleda, za nepunih deset dana kroz kovid ambulantu prošlo je više od 1.800 pacijenata, inficirano je oko 300 osoba, mada se pretpostavlja da je taj broj dosta veći, šest osoba je preminulo. Situacija je izuzetno teška i ozbiljna - rekao je za RINU, predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Odlukom Ministarstva zdravlja Specijalna bolnica biće prebačena u kovid režim, a u nju će biti smešteno 100 pacijenata iz cele Srbije.

- U toj zdravstvenoj ustanovi doći će do prekida svih fizikalnih terapija, a zaposleni medicinski radnici će brinuti o kovid pacijentima - naglasio je Mitrović.

Crveni krst Ivanjica otvoriće telefonsku liniju za pozive ljudi koji su usled inficiranja korona virusom u kućnoj izolaciji i neophodno im je dostaviti namirnice i lekove.

Što se tiče Lučana, obavezuju se javna preduzeća "Dragačevo putevi" Guča i "Komunalac" Lučani da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova.

Obavezuje se Opštinska uprava da obezbedi intenzivan rad inspekcijskih službi koje će vršiti pojačanu kontrolu sprovođenja donetih mera koje za cilj imaju smanjenje širenja zarazne bolesti COVID 19.

Opštinski štab još jednom podseća građane da u vreme vanredne situacije važe sledeće mere, zabrane i ograničenja:

- Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite,

- U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite,

- U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra,

- Zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, osim utakmica i treninga u skladu sa merama propisanim od strane sportskih saveza - dok traju takmičenja,

- Prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova,

- Puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja,

- U javnom prevozu uz obavezno nošenje zaštitnih maski, obavezno je redovno provetravanje i dezinfekcija vozila,

- Taksi prevoznici su dužni da vrše dezinfekciju vozila kao i da putnike ne prevoze na prednjem sedištu u vozilu.

- Obavezno sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda,

- Obavezno sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice)

- Česta dezinfekcija svih javnih objekata

- Preporuka upravnicima stambenih zgrada da se najmanje jedanput dnevno vrši dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.)

- Što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava primereno uslovima niskih temperatura.

- Ograničenje radnog vremena objekata u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne virusa,

Opštinski štab za vanredne situacije će dnevno pratiti epidemiološku situaciju i efekte mera nadležnih organa i po potrebi predlagati dodatne mere.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA