≫ 

"Treba da se nahrane, napoje, obuku..." Korona u Domu za ometene u Izvoru, monahinje nisu testirane

U pitanju su odrasle osobe, trenutno ima 87 štićenica, od 20 do 70 godina

  • 3
koronavirus korona virus testiranje

Foto: Tanjug&AP

Prema nepotvrđenim informacijama, u Domu za ometene u razvoju u Izvoru kod Paraćina trenutno ima više od 70 zaraženih štićenica i osoblja, dok stari podaci, potvrđeni, od petka kazuju da među 87 štićenica ima 14 zaraženih korona virusom.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potvrdilo je Telegrafu da je prva pojava infekcije korona virusom u Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starijih sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji "Izvor" zabeležena 23. novembra, kada je i potvrđen prvi slučaj. U saopštenju ministarstva se ne navodi broj trenutno zaraženih štićenica, kao ni njihovo zdravstveno stanje.

- Domsko odeljenje za smeštaj odraslih i starijih sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji "Izvor" pri Centru za socijalni rad Paraćin funkcioniše u okviru Manastira sveta Petka. Prva pojava oboljevanja zabeležena je 23. novembra. Pojavom prvih obolelih korisnica monahinje su povučene iz objekta - navode iz ministarstva.

O korisnicama brinu dve medicinske sestre volonterke i jedan lekar volonter. U saradnji sa kriznim štabom i Opštom bolnicom u Paraćinu obezbeđene su još četiri medicinske sestre i jedan lekar, koji su angažovani da pruže pomoć korisnicima.

87 odraslih štićenica

 

Kako je za Telegraf.rs rekla mati Glikerija, za sada nema novoobolelih. Prema njenim rečima, monahinje su sve dobro, ali, kako kaže, one nisu htele da se testiraju, jer nijedna nije imala simptome. Za dan, dva su svi pregledani, kaže, doktor je dolazio i sve je odrađeno.

- To su sve odrasle osobe, trenutno ima 87 štićenica, od 20 do 70 godina. Njima treba pomoć i oko presvlačenja, treba da se nahrane, napoje. Trenutno dve monahinje obilaze štićenice, ne možemo sve ni da idemo - kaže mati Glikerija za Telegraf.

Apel sa Fejsbuka

 

Kako nam je rekao jeromonah Georgije, apel koji je objavljen na Fejsbuku u kome se navodi da je potrebna fizička pomoć oko štićenica Doma, nije trebalo da bude objavljen na taj način, da za njega čuje šira javnost. Shodno tome, on nas je zamolio da broj telefona ne objavljujemo, rekavši da se nada da će se neko javiti "pojedinačno", odnosno negovateljice koje bi pomagale dok je u toku karantin u Domu.

Centar za socijalni rad Paraćin je u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa kriznim štabom, Opštom bolnicom, lokalnom samoupravom i resornim ministarstvom.

Video: Samo u ovoj bolnici se operišu kovid pacijenti: Telegraf u crvenoj zoni KBC Bežanijske kose

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. novembar 2020 | 19:46

    To je srasno ,treba da odgovara ko je uneo Koronu u ovakvu vrstu objekta ! Za ovakvu vrstu obolelih to je cisto ubistvo!

  • Ljiljana

    30. novembar 2020 | 20:27

    Monahinje odbile testiranje???

  • sp4m

    1. decembar 2020 | 00:58

    jezivo!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA