≫ 

Ivanuša: Biće težak decembar, epidemija se u Srbiji proširila kao požar, a još nismo u piku

Naveo je da su druge zemlje, kada je broj novoobolelih bio tako veliki kao sada u Srbiji, zatvarale ugostiteljske objekte i čak uvodile policijski čas

  • 11
Marjan Ivanuša Marijan, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije SZO u Srbiji

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje i da se nada da se pribiližavamo piku epidemije, ali je istakao da će se, i nakon dostizanja pika, nastaviti pritisak na bolnice, posebno na intenzivnu negu.

- Plašim se da nismo još u piku. Međutim, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedelja posle pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od deset dana do dve nedelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike - rekao je Ivanuša za RTS.

On je rekao da se epidemija u Srbiji raširila kao požar i da su potrebne stroge mere i puno vremena da se ona stavi pod kontrolu.

Navodi da se zaraza širi unutar porodica, na radnom mestu, kao i da se očekuje veliki broj Srba koji će se za praznike vratiti u domovinu da posete svoju porodicu.

- To može predstavljati dodatan broj obolelih, treba razmišljati u oba pravca, obezbediti sigurnu posetu i razmišljati kako se virus širi lokalno - kazao je on.

Naveo je da su druge zemlje, kada je broj novoobolelih bio tako veliki kao sada u Srbiji, zatvarale ugostiteljske objekte i čak uvodile policijski čas, ali da je teško reći šta bi dalo najbolje rezultate u Srbiji.

Ivanuša je istakao da klinička medicina spasava živote i da kapaciteti zdravstvenih radnika nisu bez granica.

Istakao je i da je testiranje veoma bitno i da oni koji su pozitivni, ukoliko nemaju simptome, moraju da ostanu u izolaciji kod kuće.

Kako je naveo, osoba je zarazna oko dva dana pre pojave simptoma i prvih pet dana simtpoma, kod ozbiljnije bolesnih i duže.

- Zbog toga je bitno da koristimo maske, održavamo fizičku distancu - rekao je Ivanuša i dodao da se nada da će vakcina protiv korona virusa stići što pre i da će i u Srbiju, i svuda u svet, stići više vakcina.

Video: Plenković sednicu vlade vodio iz samoizolacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    1. decembar 2020 | 08:52

    Bitno je da si ti u piku. A i kravata je u piku.

  • Rade

    1. decembar 2020 | 09:29

    Koje bre ovaj lik!!! Idi bre u tvoju Ljubljanu gde je gore nego u Srbiji pa talasaj do mile volje! Šta je bre ovo svi dolaze u Srbiju i pametuju a u njihovim Državama još veća katastrofa a nama dele savete, čuj neki "Stručnjak" Ivanuša!!!

  • PRC

    1. decembar 2020 | 09:03

    Juče jedan dr izjavio da smo u piku, sada ovaj da nismo, kako mi se čini nismo mi ni u piku , ni u trefu, ni u hercu već smo u karu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA