Dragan je pre 12 godina pronašao kamenje u krateru: Ono i dalje svetli. Veruje da je iz svemira

Kamenje je skoro bilo zaboravljeno

  • 4

Navikli smo da sa neba padaju kiša, sneg i grad, ali na jedno imanje u Konjevićama kod Čačka, pre dvanaest godina izgleda da je pao ni manje, ni više nego meteor. Kada je Dragan Klajić (57) krenuo u obilazak placa sa prijateljem, nasred puta ugledao je krater veličine jednog metra, koji se kako kaže, još uvek pušio.

- Kad sam to ugledao, pitao sam se ko je baš na sredini puta mogao da loži vatru. Prišao sam i jednim drvetom razgrnuo tu paljevinu, tada sam ugledao dva kamena veličine pesnice koja su još uvek bila vrela. Oko njih se nalazio krater deset puta veći od njih samih i odmah sam pomislio da je možda pao meteor, jer drugo objašnjenje niko nije imao.

Nakon nekog vremena kad se kamenje ohladilo, spakovao sam ih u kesu i odneo kući. Krater je ostao da se još uvek po malo puši -ispričao je Dragan za Rinu.

Ostavljeno u šupi, kamenje koje je po svoj prilici u Čačak palo sa neba bilo je skoro pa zaboravljeno. Međutim, kada  je u februaru ove godine odjeknula vest da je meteor težine 5,5 tona pao najverovatnije u Sloveniji, a izgoreo u Hrvatskoj, podsetio je Klajiće na kesu koju su još uvek čuvali u garaži.

- Ja sam to ostavio tamo i potpuno zaboravio, dok nisam video u medijima da se desilo nešto slično. Tada sam uzeo kesu i otvorio je, a kamenje unutra je oksidiralo, bilo je kao do kraja spaljeno i smanjilo se u odnosu na svoju prvobitnu veličinu.

Ono što je ostalo svetluca, kao da su po njemu neki kristali i nakon dvanaest godina oseća se neki čudan miris, nalik sumporu. Planirao sam da ovo predam institucijama na uzorkovanje koje bi ispitale  poreklo, strukturu i urade detaljne analize ovog neobičnog kamena, odakle se stvorio i da li je stvarno sleteo iz svemira na moje imanje - kaže Dragan.

Izgleda da je plodno čačansko zemljište privlačno za nebeska tela, jer ako se izuzme imanje Klajića na koje je "nešto čudno" palo 2008. godine, i pre toga dešavao se sličan scenario.

Davne 1889. u mesecu oktobru,  na planinu Jelicu za vreme ručka,  na jedno seosko porodično imanje sleteo je meteor. Pronađene komade sakupio je i proučio profesor Velike škole, Jovan Žujović, a Prirodnjački muzej tada je na poklon dobio primerak težak oko sedam kilograma.

Posle toga, takođe u blizini Čačka 1919. godine  pao je bolid - izuzetno sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, to je bio poslednji put da je njegov pad zvanično zabeležen na tlu Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz

    1. decembar 2020 | 19:39

    "...sleteo meteor." ?! Meteor sa posadom?

  • BigFoot

    1. decembar 2020 | 20:52

    Ako dovoljno dugo bude u blizini, može i on početi da svetli u mraku. To kamenje može biti radioaktivno.

  • Olio

    1. decembar 2020 | 18:56

    Ovako svetluca ruda olova i cinka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA